:

A legjobb úticélok az olcsó őszi-téli melegedéshez

A legjobb úticélok az olcsó őszi-téli melegedéshez

Szép volt az október, az ország nagy részén az átlagnál melegebb és naposabb, de most már elkerülhetetlenül jön a hideg és a köd, amikor sokan kívánkoznak kicsit kikapcsolódni, feltöltődni melegebb éghajlatra. Végignéztem, mi a helyzet az olcsón elérhető, az elmúlt években népszerű célállomások háza táján most.

Elöljáróban annyit, hogy az árak nem csak a geopolitikai feszültségek miatt csökkentek, más célállomásoknál is jól látható a magyar recesszió, a lakossági fogyasztás visszaesésének hatása. Kapacitást se könnyen tudnak olyan könnyen elvinni a gyenge piacokról az ultrafapados légitársaságok, mert eleve kiesett nekik az orosz és az ukrán piac után most már az izraeli is, valahol reptetni kell a gépeket.

A Ryanairnek a gépszállításokkal akad problémája, a Wizznek hajtóműellenőrzésre kell küldenie egy csomó gépét, mégis új járatokat tettek be az őszi-téli menetrendjükbe – különösen a Wizznél látványos ez.

Izrael

Az ismert események miatt a zsidó állam egy pillanat alatt elvesztette turistacélpont státuszát és természetesen senki se tudja, mikor tűnik majd újra annyira biztonságosnak, hogy visszatérjenek az utazók. A két ultrafapados cég folyamatosan tologatja járatai újraindításának tervezett dátumát, közben a Wizz Air már vadul ritkítja izraeli járatait egész télre. Nyilván úgy számolnak, hogy a turistaforgalom a következő hónapokra biztosan kiesik akkor is, ha újra bevállalják a repülést Izraelbe.

A covid előtt Magyarországról is népszerű Eilatba tavaly újra repült a Wizz Bécsből, most télre is lehetett rá foglalni, de még a Hamasz terrortámadása előtt kikerült a menetrendből. Biztos tehát, hogy idén télen nem is tér vissza.

Jordánia

Amikor a szomszédban háború dúl és az egész világ az eszkaláció esélyeit latolgatja, nem meglepő, hogy a szomszédos országokba is meredeken bezuhan az utazási kedv. Ammanba lényegében üresek lehetnek a gépek, mindkét szolgáltató alapáron (15 euró) próbálja őket tölteni akár a következő napokra, kevés sikerrel. Mindenkinek magának kel megítélnie, hogy mekkora kockázatot jelent a gázai háború, a többség valószínűleg távol tartja magát Jordániától is, akik mégis bevállalják, gyakorlatilag fillérekért találnak repjegy mellett szállást is. És a következő hetekben Petrában se kell kerülgetni a tömeget.

Akabába tavaly az idény közepén zárta be a járatát a Wizz Air, idén természetesen nem indult újra.  

Egyiptom

Itt komoly bővítést hajtott végre idén télre a Wizz Air, de amíg a hírekben a Gáza és az Egyiptom közti határ megnyitása és a potenciális menekülthullám szerepel, hiába hatalmas ország Egyiptom és tűnnek teljesen biztonságosnak a több száz kilométerre található nyaralóhelyek, érthető, ha sokan inkább más célpontot keresnek.

Tavaly Hurghadába volt járat Budapestről, most jött hozzá Sharm-El-Sheik és Kairó is, plusz Hurghadába Debrecenből is elvisz a Wizz. A jegyek alapárasak, csak itt ezt a Wizz nem engedi 30-40 euró alá, csak akciók idején. (Tavaly ennék a duplája lehetett átlagosan). Azt viszont valószínűleg a légitársaság nem engedheti meg magának, hogy tartósan üresen repüljön, nem okozna meglepetést, ha visszavennék az egyiptomi kapacitásukat. Sharm-El Sheiknél ez már meg is történt, decembertől heti háromról kettőre vágtak. 

Dubaj & Abu-Dzabi

Az Emírségekbe is van kis bővítés, vagy Dubajba, vagy Abu-Dzabiba minden nem van fapados járat, több napon pedig mindkettőbe. Itt is jóval alacsonyabbak az árak, mint tavaly ilyenkor, most egész sok dátumra rendelkezésre állnak a 40 eurós jegyek, természetesen kifelé a csütörtök-péntek drágább általában, visszafelé pedig a vasárnap-hétfő.

Abban nincs változás, hogy Abu-Dzabiba olcsóbbak a jegyek, Dubajba drágábbak. Tavaly óta az Abu-Dzabi reptérről is van közvetlen buszjárat Dubajba, ezt ki lehet használni. Mivel a járatok általában későn este indulnak hazafelé, elsősorban Budapest irányába célszerű ezzel számolni, de ilyen esteben a legjobb talán, ha már délelőtt átmegyünk Abu-Dzabiba és ott is eltöltünk egy kellemes napot, van bőven látnivaló. A reptéri kiútra viszont hagyjunk rá sok időt, elég kaotikus a buszközlekedés a belvárosból a reptérre.

Kanári-szigetek

Bár messze nem olyan meleg, mint például Dubaj, A Kanári-szigetek örök kedvence a magyar turistáknak. Az elmúlt években ugyanakkor az is kiderült, hogy a többség Tenerifét részesíti előnyben, a többi sziget messze nem olyan menő. Idén a Ryanair is beállt az amúgy is bővítő Wizz mellé Tenerifére, ez levitte az árakat valamennyire, de 40 euró alá azért ritkán esik. Fuerteventura tavaly volt a Wizznél, idén már elengedték, a Ryanairnél viszont továbbra is ott van Gran Canaria (növelt kapacitással, olcsóbban tavalyhoz képest) és Lanzarote (maradt a heti egy járat).

Ciprus

Izrael ide is közel van, de azt kevesen gondolják, hogy uniós tagállam is belekeveredhet bármilyen módon a konfliktusba. A tavalyihoz hasonló a járatkínálat, Larnakába a Wizz repül Budapestről és Debrecenből is, szokás szerint utóbbiból olcsóbban (szinte ingyenes, 10 eurós jegyek is vannak). Pafoszra a Ryanair tartja a heti ötös kínálatot és november-decemberre 15-20 eurós ajánlatai is vannak. Össze lehet rakni egy ciprusi kanyart úgy is, hogy kifelé reggeli, hazafelé esti járattal jövünk, a helyi tömegközlekedés is olcsó és jó minőségű a nagyvárosok kozött.

Alicante

Azért érdemes említést a dél-spanyolországi város, mert tavalyhoz képest tripla kapacitást biztosítanak oda a fapadosok. Beállt a Ryanair is a Wizz mellé, erre a Wizz még sűrített egy sort és leestek az árai 20-30 euró körülre. A menetrend olyan, hogy itt is lehet játszani reggeli és esti járatok összekapcsolásával, nyerve egy napot a célállmáson. 

The post A legjobb úticélok az olcsó őszi-téli melegedéshez appeared first on Forbes.hu.