:

Tiborcz érdekeltsége már hivatalosan is a Diófa Alapkezelő többségi tulajdonosa

Lezárult a tranzakció, amelynek keretében a Gránit Bank többségi tulajdont szerzett a Diófa Alapkezelő Zrt-ben.

Hivatalosan is megszerezte a többségi tulajdont a Diófa Alapkezelő Zrt-ben a Gránit Bank, azaz Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök vejének egyik érdekeltsége egy másikban. A cégcsoport közleménye szerint a Gránit Bankcsoport 2023-ban is folytatta a növekedést: az első kilenchavi adatok alapján mérlegfőösszege meghaladta az 1100 milliárd forintot, az adózás előtti eredménye megközelíti a 17,7 milliárd foritnot, és mára több mint 130 ezer ügyfélszámlát kezel.

A Gránit Bankcsoport az elmúlt évben bővült az Equilor Befektetési Zrt-vel, és most kiegészült a Diófa Alapkezelő Zrt-vel, amely közel 800 milliárd forint vagyont kezel. Ezen túl Magyarország harmadik legnagyobb lakossági ingatlanalapját is működteti – 310 milliárd forintot meghaladó állománnyal.

„A tranzakció a szinergiák kölcsönösen előnyös kihasználásával növeli a bankcsoport részvényesi értékét”

– hangsúlyozta Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója a közleményben.

A Gránit Bank nemcsak többségi részesedést szerzett a Diófa Alapkezelő Zrt-ben, hanem tovább bővíti a szolgáltatási palettáját a befektetési szolgáltatások, a portfólió- és vagyonkezelés tekintetében a lakossági, a vállalati, valamint az intézményi ügyfelei számára. A tranzakció megvalósításához szükséges engedélyt a Magyar Nemzeti Bank már hónapokkal ezelőtt megadta. 

A Gránit bankcsoport, amely az elmúlt évben szerzett részesedést az Equilor Befektetési Zrt-ben, tovább folytatja stratégiájának megvalósítását a privátbanki és befektetési szolgáltatási területen, amelyet a Diófa Alapkezelő tevékenysége nagymértékben elősegít, foglamazott a közlemény. Ígéretet tettek ugyanakkor arra is, hogy a Diófa Alapkezelő ügyfelei és befektetői érdekében a megszokott magas standardok szerint végzi szakmai tevékenységét. A vállalatot hazai és regionális piaci tapasztalatokkal rendelkező felkészült menedzsment vezeti tovább.

Miért kellett a Diófa?

A Gránit Bank 2010-es alapításától kezdve digitális modellt valósít meg, és jó minőségű vállalati és lakossági hitelportfóliót épített fel. A Bank eddigi működésének legsikeresebb évét zárta 2022-ben: az auditált adatok szerint a mérlegfőösszeg meghaladta az 1000 milliárd forintot, az adózás előtti eredmény elérte a 13 milliárd forintot.

A Diófa Alapkezelő Zrt. egy 2009-ben alapított, budapesti székhelyű alapkezelő társaság, amely jelentős szakmai tapasztalatokkal rendelkezik ingatlan- és értékpapír alapok és portfóliók menedzselésében. A Diófa az alapítása óta a hazai vagyonkezelési szektor egyik legdinamikusabban fejlődő szereplőjévé vált.

Ma már közel 800 milliárd forintnyi vagyont kezel befektetési alapokban, valamint a magánnyugdíjpénztáraknak, biztosító társaságoknak és egyéb intézményi befektetők számára nyújtott vagyonkezelés keretében. Eközben a Diófa Alapkezelő kezeli Magyarország 3. legnagyobb lakossági ingatlanalapját, a Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alapot (a nettó eszközértéke meghaladja a 310 milliárd forintot).

A Gránit Bankban Orbán Viktor egyik vejének a Tiberis Digitalon keresztül 44,8 százalékos részesedése van. Tiborcz István valójában még 2021 végén szerezte meg Hegedüs Éva elnök-vezérigazgató többségi tulajdonrészét a Gránit Bankban. Az 57 százalékos részesedés 2022 elején csökkent 43,2 százalékra a bank munkavállalói résztulajdonosi programjának elindulása miatt. A 2023 eleji, 44,8 százalékos részesedésszerzés annak volt köszönhető, hogy a bank tavaly év végén 2 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre.

The post Tiborcz érdekeltsége már hivatalosan is a Diófa Alapkezelő többségi tulajdonosa appeared first on Forbes.hu.