:
Breaking News

Mol-vezér: ennyivel biztosan drágul a benzin januártól

Hernádi Zsolt szerint szerint radikális olajár-emelkedést hozhat az ukrajnai, illetve az izraeli háború „kettőse” is.

Január 1-től 41 forinttal fog emelkedni a jövedéki adó, ennyivel tehát már biztosan drágább lesz az üzemanyag – mondta Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója az ATV  Egyenes beszéd című műsorában.

Az interjúban – egyebek, így a Corvinus Egyetem vizsgabotránya mellett – arról is beszélt, hogy a Világbank előrejelzése szerint radikális olajár-emelkedést hozhat az ukrajnai, illetve az izraeli háború „kettőse”, ami miatt a közeljövőben jelentősen növekedhet az üzemanyagok ára.

Az elemzések szerint akár a 150 dolláros rekordot is meghaladhatja egy hordó Brent olaj ára, ha elfajul a konfliktus Izrael és a Hamász között.

A következő időszak árával kapcsolatban tehát nagy kérdés, hogy két jelentős szereplő, Irán és Szaúd-Arábia mit lép. A Hormuzi-szorosban halad át a világ kőolaj szállítmányának 20 százaléka, illetve a cseppfolyós gáz 30 százaléka. Az energiapiaci szakértők között ökölszabály, hogy a világpiacon egy százaléknyi termeléscsökkenés 10 százalékkal emelheti meg az árat. Ez alapján kiszámolható, hogy mi lenne, ha a Hormuzi-szorosban történne valami, akár 170-200 dollár is lehetne ettől az olajár. 

„Senkinek sem érdeke ez. Kaotikus helyzet lenne. Az orosz-ukrán konfliktust követően egy év kellett, hogy korrekció történjen. Akkor a gáz ára bizonyos időszakban százszorosára emelkedett, de még mindig 60 százalékkal magasabb a gáz ára, mint a háború előtt” 

– fogalmazott Hernádi Zsolt. A Mol-vezér ezúttal is hangot adott annak a véleményének, hogy még egyszer nem lehet ársapka bevezetésében gondolkodni az üzemanyagok vonatkozásában.

The post Mol-vezér: ennyivel biztosan drágul a benzin januártól appeared first on Forbes.hu.