:

A karácsonyt mindenki nagyon várja, de Mariah Carey egy kicsit még jobban

Közel 30 éve adta ki Mariah Carey az azóta az ünnepi szezon egyik himnuszává lett All I Want For Christmas Is You című számát. Már nemcsak a jogdíjakból keres dollármilliókat.

Kezdődik a karácsonyi időszak, Carey akcióban

X (Twitter) csatornáján külön kisfilmmel jelentette be Mariah Carey, hogy „itt az idő!”. November 1-jével nemcsak az ünnepi időszakot nyitotta meg, hanem bejelentette új, karácsonyi turnéjának állomásait.

30 évvel a karácsony egyik emblematikus slágerének kiadása után Carey nagyobb üzletet csinál egyik legismertebb dalából, mint valaha.

Arcképével ellátott karácsonyi pólók, a Mikulással leegyeztetett turné, mi kell még?

A Billboard kimutatása szerint a dalt 2021-ben 1,7 millió alkalommal játszották le különböző csatornákon csak az Egyesült Államokban. Az énekes és a kiadója, a Sony Music csak ezek után 1,36 millió dollárt kapott különböző jogdíjak címén.

Ha globálisan nézzük a dal valamennyi formában történő kiadását, lejátszását, a Carey-féle, ún. master recording verziója közel 4,5 millió dollárt hozott, míg a kiadói jogdíjak címén további 1,66 millió dollár folyt be, ez összesen 6,16 millió dollár bevétel egyetlen évben. A dal társszerzője Walter Afanasieff – ő egyébként egy Braziliában született orosz származású dalszerző producer. Nem tudni pontosan, hogy szerzőként hogyan osztoznak a jogdíjakon. A Billboard becslése szerint a Carey-hez eljutó rész akár 2,2 millió dollár is lehetett. És ez csak egyetlen év. Nem rossz, főleg ahhoz képest, hogy a szerzőpáros szerint negyedóra alatt dobták össze a dal első verzióját.

All I want & more

Az Economist 2017-ban úgy becsülte, hogy a dal 1994-es kiadásától kezdve 60 millió dollárnyi jogdíjat termelt ki.

Az All I Want For Christmas Is You mára nemcsak egy karácsonyi klasszikus lett, hanem egy klasszikus pénznyomda is.

Amire az énekesnő alaposan rá is játszik újabb és újabb termékeket pakolva legsikeresebb szerzeményére. Két héten belül indul 13 állomásos Merry Christmas One And All! című turnéja az Egyesült Államokban és Kanadában. Karácsonyi pólót már 35 dollárért is szerezhetünk, a koncertekre viszont 850 és 1000 dollár között kínálják a jegyeket (és nem, ezek nem a VIP helyekre szólnak).

Nem Carey az egyetlen előadó, aki profitál a dalból. Az 1994-es megjelenése óta az “All I Want for Christmas is You”-t tucatnyi előadó feldolgozta, köztük Michael Buble, Dolly Parton, Ingrid Michaelson, Shania Twain, Ariana Grande és Demi Lovato. Carey 2011-ben Justin Bieberrel is újra kiadta a dalt. Jogdíjakat innen is bőven kap szerzőtársával és a kiadóval együtt.

És akkor arról még nem is ejtettünk szót, hogy jövőre lesz 30 éves minden idők legsikeresebb karácsonyi nótája – minden bizonnyal azt a karácsonyt még jobban várja Carey.

Borítókép: Mariah Carey videója az X-en, ahol bejelenti, turnét indít karácsonykor.

The post A karácsonyt mindenki nagyon várja, de Mariah Carey egy kicsit még jobban appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés