:

Ötbillió forint felett: íme a 100 legértékesebb magyar cég

Ötbillió forint felett: íme a 100 legértékesebb magyar cég

Hetedik alkalommal állította össze a Forbes a legértékesebb magyar tulajdonban lévő cégek listáját, a Magyar 100-at. Mutatjuk az élbolyt.

Minden évben érdekes megnézni a top 100 magyar cég értékének változását, különösen igaz ez a mostanihoz hasonló recessziós környezetben. Két évvel ezelőtti listánkon még alig akadt olyan cég, aminek csökkent volna a becsült értéke egy év alatt, tavaly viszont már a szereplők ötöde volt képtelen növekedésre.

Idén ez az arány tovább nőtt: becslésünk alapján a listán minden harmadik cég stagnált vagy zsugorodott az elmúlt egy évben.

Ezzel együtt a top 100 magyar cég összértéke jelentősen, csaknem tíz százalékkal tudott növekedni: már nemcsak megközelítik, hanem bőven át is lépik az ötbillió forintot.

Ebben a cikkben azt mutatjuk meg, mit érdemes tudni a top 10-ről. A teljes, száz céget összegző listát ide kattintva tudod böngészni, a részletes, 13 oldalas összefoglalót a száz legértékesebb magyar cégről pedig a ma megjelenő, novemberi Forbes magazinban találod.

1. MPF Holding

Becsült érték: 408,3 milliárd forint
Központ: Svájc
Mivel foglalkozik? Gépipar, iparcikk-nagykereskedelem, ipari befektetések

A főleg géptartozékgyártásról, ipari alkatrészeiről, csiszolószerszámairól, valamint hűtő- és fűtőkészülékeiről ismert csoport az utóbbi években nagy lendületet vett. 2022-ben átadták Közép-Európa legmodernebb radiátor- és vágókoronggyárait, és tervezik egy hőszivattyúgyár építését is – mindegyiket hitelek felvétele nélkül. Még mindig családi kézben van.

2. Docler Holding

Becsült érték: 361,2 milliárd forint
Központ: Luxemburg, Budapest
Mivel foglalkozik? Streamingszolgáltatás, IT, befektetések, sport

Bár nincs választási év, a Docler Holding tulajdonosa, a magát tavaly a politikában is megmérető Gattyán György idén sem unatkozik. Májusban eladta a Kodolányi János Egyetem fenntartói jogát, augusztusban vállalkozói akadémiát indított, szeptemberben pedig pénzügyi csalás áldozata lett, az ügyben fél éve folyik a nyomozás.

3. Bonafarm csoport*

Becsült érték: 320,4 milliárd forint
Központ: Budapest
Mivel foglalkozik? Állattenyésztés, húskészítmény- és tejtermékgyártás, takarmánygyártás, borászat, agrárium

Szeptemberi családi listánk szintén 3. helyezettje, Csányi Sándor agrárbirodalma nem panaszkodhat 2022-re. Az anyacég EBITDA-ja 19,9 milliárdról 31,6-ra nőtt. Az elmúlt években jelentős változtatásokat hajtottak végre, és a tervek között szerepel, hogy telephelyeiken javítanak a szigetelésen, kicserélik a nyílászárókat, és növelik a megújuló energiaforrások szerepét is. Mindezektől tíz-tizenöt százalékos energiafogyasztás-csökkenést várnak.

*Bonafarm Zrt., Pick Szeged, Bábolna Takarmány, Sole-Mizo, Csányi Pincészet, Hungerit Zrt., MCS Vágóhíd Zrt., valamint a KITE Zrt. (stratégiai partner)

A tíz legértékesebb magyar cég 2023-ban

4. Videoton Holding Zrt.

Becsült érték: 257,7 milliárd forint
Központ: Székesfehérvár
Mivel foglalkozik? Szerződéses gyártás, elektronikai és végszerelés, ingatlankezelés

Sinkó Ottó társtulajdonos szerint a globális és a hazai gazdaság kritikus helyzetben van, a Videoton 2022-es eredménye azonban ezt még nem feltétlenül tükrözi: üzemi eredményük 18,8 milliárdról 32,7 milliárd forintra növekedett.

5. Dayton-Invest Kft. (Wing Holding)

Becsült érték: 253,7 milliárd forint
Központ: Budapest
Mivel foglalkozik? Ingatlanfejlesztés, -befektetés, -bérbeadás

Becslésünk alapján több mint 20 százalékkal, 210,9 milliárdról 253,7-re nőtt az ötödik leggazdagabb magyar, Veres Tibor érdekeltségének értéke tavalyi listánk megjelenése óta. A Dayton-Invest alá tartozó Wing a magyar ingatlanpiac egyik fontos szereplője, de piacra lépett már Lengyelországban és Németországban is. Nemrég a Liszt Ferenc reptéren indítottak fejlesztést.

6. Semilab (Flexpert Kft.)

Becsült érték: 206,1 milliárd forint
Központ: Budapest
Mivel foglalkozik? Mérőműszerek, elektronikai alkatrészek és optikai eszközök fejlesztése, gyártása, kereskedelme

A fizikusok alapította és ma is főleg fizikusok által irányított cég eszközei csipeken végeznek méréseket a gyártási folyamat során, szerepük az iparágban világszinten is szinte megkerülhetetlen.

7. Duna csoport (Duna Aszfalt Zrt.)

Becsült érték: 168 milliárd forint
Központ: Tiszakécske
Mivel foglalkozik? Mélyépítés (autópálya-, út-, közmű- és hídépítés)

A néhány éve családivá avanzsáló csoport döbbenetes mértékű, összesen több mint 450 milliárd forint értékű közbeszerzési projektet nyert el az elmúlt három évben. Tavaly novemberben új taggal gazdagodott a csoport, miután bekebelezte a Dömper Kft.-t, az Igazságügyi Minisztérium korrupciós botrányba keveredett volt államtitkárához, Völner Pálhoz köthető céget.

8. Gránit Pólus csoport

Becsült érték: 154,2 milliárd forint
Központ: Budapest
Mivel foglalkozik? Ingatlanfejlesztés- és üzemeltetés

Történetének legnagyobb fejlesztésén van túl a Gránit Pólus portfóliójába tartozó Westend, nyáron adták át a bevásárlóközpont új ételudvarát. A beruházás másfél milliárd forintba került.

9. Nitrogénművek csoport (Nitrogénművek Zrt., NZRT. Trade, Genezis Trans)

Becsült érték: 147,9 milliárd forint
Központ: Pétfürdő, Nyíregyháza
Mivel foglalkozik? Műtrágyagyártás

2021-et még tizenegymilliárd forintos veszteséggel zárta a Nitrogénművek Zrt., azóta azonban talpra állt a cég, 2022-ben már 31,5 milliárd forint profitot könyvelhetett el.

10. Market Építő Zrt.

Becsült érték: 127,6 milliárd forint
Központ: Budapest
Mivel foglalkozik? Építőipari beruházások

Garancsi István és Scheer Sándor cége nyerte el a kínai CATL akkumulátorgyár központi csarnokának szerkezetépítési munkáit Debrecenben. A cég nyári közleménye alapján ez a valaha volt legnagyobb összértékű magyarországi beruházás, összesen 3000 milliárd forintos projektről van szó. A Market Építő munkája a székesfehérvári Alba Aréna is, a ZÁÉV Zrt.-vel közösen pedig a Citadella felújításán is dolgoznak.

Módszertan

Hogyan számoltunk?

A száz százalékban magyar tulajdonosok érdekeltségében lévő, privát cégeket értékeltük. Nem vettük figyelembe az állami, önkormányzati vagy tőzsdei cégeket, illetve azokat sem, ahol a tőzsdei vállalatok kisebbségi tulajdonosok (a közkézhányadban ugyanis lehetnek külföldi tulajdonosok is). Az alapítványi tulajdonú társaságokat – különleges jogállásuk miatt – szintén nem számítottuk privát cégnek. Azokat a társaságokat ugyanakkor ebbe a körbe soroltuk, ahol a tulajdonosok között van olyan befektetési alap, amelyiknek a befektetőiről lehet tudni, hogy magyar magánszemélyek vagy magyar kézben lévő intézmények.

A listán a cégeket alapvetően egyedileg nézzük, cégcsoportokat akkor vizsgálunk, ha az egyes leányvállalatok tevékenysége kapcsolódik egymáshoz, vagy ha a tulajdonosi kör egységes (tehát a diverz portfólióval rendelkező, szerteágazó tulajdonosi körrel bíró holdingcégeknél a leányvállalatokat önállóan vizsgáljuk). A lista összeállításakor a hatszáz legnagyobb EBITDA-val és a háromszáz legnagyobb saját tőkével rendelkező magyar céget vizsgáltuk meg (a 2022-es üzleti év alapján).

A társaságokat az amerikai Forbes módszertanát alapul véve értékeltük. Ahol lehetett, az EBITDA alapján számoltunk – leginkább ez alkalmas a cégek pénztermelő képességének kimutatására. A nemzetközi vállalatértékelési gyakorlat alapján az EBITDA-t felszoroztuk egy iparági szorzóval, majd az így kapott értékből levontuk a vállalat hosszú lejáratú kötelezettségeit, és hozzáadtuk a készpénzállományát.

Nem termelőcégeknél (azaz például pénzügyi szolgáltatóknál, ingatlanfejlesztőknél) szintén az amerikai anyalap útmutatása alapján jártunk el, itt a vállalkozásban felhalmozott értékből – leginkább eszközökből – indultunk ki, és levontuk az összes kötelezettséget. Így jártunk el az állami megrendeléseknek nagy mértékben kitett vagy állami koncessziókat tulajdonló cégeknél is.

Az állami kitettséget az elmúlt három év közbeszerzésen elnyert megbízásainak összege alapján vizsgáltuk meg, ahol ez a legfrissebb éves árbevétel legalább nyolcvan százalékát elérte, ott nem tartottuk indokoltnak a piaci, EBITDA-alapú megközelítést, mivel a pénztermelő képesség nagyban függ az állammal kötött szerződésektől. Ugyanígy vizsgáltuk a tendergyőztesek alvállalkozóit is.

A 2023-as listáinkon (így a legértékesebb családi cégeket összegző szeptemberi listánkon is) a módszertant azzal frissítettük, hogy minden termelőcégnél a legfrissebb EBITDA helyett az elmúlt három év EBITDA-jának átlaga alapján számoltuk ki a becsült cégértéket. Több, általunk megkérdezett M&A tanácsadó szerint az elmúlt időszak inflációs környezetében a piac jelenleg így árazza a magyar vállalatokat, az utóbbi hónapokban minden potenciális felvásárló, ha ajánlatot tett, az elmúlt évek EBITDA-jának átlaga alapján árazott. Szintén idei pontosítás a listán, hogy nem szerepeltetjük azokat a cégeket, ahol a becsült érték szinte egészét egy-egy nagyobb részvénypakk tulajdonlása adja. Ennek az az oka, hogy ezekben a cégekben nem folyik termelés, céges szintű működés, és a részvényárak mozgása miatt az aktuális valós értéküket is nehéz megállapítani. Emiatt a tavalyi 2. helyezettet (az egykori, még tavaly felbomló Kafijat csoportot) idén már nem szerepeltetjük a listán.

Szintén az amerikai Forbes módszertanát követve, valamint magyar M&A tanácsadókkal egyeztetve egységesen tízszázalékos likviditási diszkontot alkalmaztunk a privát cégekre. Ennek az az oka, hogy ezek a társaságok kevésbé likvidek, mint a tőzsdei cégek, eladásuk az egyre inkább jellemző hatósági engedélyeztetési eljárások miatt költségesebb is.

A munkánkat az Opten Kft. adatai segítették, a cégértékelésben a Concorde MB Partners munkatársai adtak tanácsot. Jogi ügyekben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segíti a munkánkat.

Milyen adatokat használunk fel?

Publikusan elérhető információkból dolgozunk, a cégek értékelésénél a nyilvánosan elérhető legfrissebb adatokból (2022-es lezárt üzleti év) indultunk ki. Ha ilyen nem állt rendelkezésre, azt *-gal jelöljük a kérdéses cégnél. Ahol lehetett, konszolidált adatokat használtunk, ahol ilyen nem volt, magunk konszolidáltuk az eredményeket az elérhető adatok alapján.

The post Ötbillió forint felett: íme a 100 legértékesebb magyar cég appeared first on Forbes.hu.