:
Breaking News

Veszélyes telefonos átverés terjed, mutatjuk, mire figyeljen

Veszélyes telefonos átverés terjed, mutatjuk, mire figyeljen

Magyarországon is egyre gyakoribbak a hívószám-hamisítási csalások — jelezte közleményében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Az angolul phone number spoofingnak, vagy caller ID spoofingnak nevezett csalás annyit tesz, hogy az átverés során nem a hívást kezdeményező valódi telefonszáma jelenik meg, hanem egy másik, a hívó által előre beállított azonosító. A csaló azért hajtja végre a számcserét, hogy elnyerje a hívott fél bizalmát: a beérkező híváskor a kijelzőn a telefon névjegyzékében egy közismert szolgáltató száma tűnik fel – de csak látszólag.

A csaló ezzel a trükkel támasztja alá például azt az állítását, hogy ő tényleg egy banki alkalmazott, és egy pénzügyi tranzakció során fellépő hiba vagy csalásgyanú miatt kereste fel az áldozatot.

Akkor sem érdemes bedőlni a csalásnak, ha konkrét adatokat tudnak mondani rólunk, ugyanis ezeket már a közösségi médiából is be tudják gyűjteni. Valójában persze mindig a banki adatokat akarják megszerezni.

Mire érdemes figyelni?

Ennek érdekében leggyakrabban a betéti vagy hitelkártya PIN-kódját, CVV-kódját, az online banki jelszót vagy az egyszer használható, kétlépcsős hitelesítési kódot szokták elkérni. Ez utóbbi adatokat azonban még maguk a banki ügyintézők sem kérhetik el, innen tehát könnyű lebuktatni a visszaélési kísérletet.

Fontos továbbá kiemelni, hogy soha ne utaljunk pénzt állítólag a banktól telefonon érkező kérésre, egy pénzintézet ugyanis sosem kérhet ilyet. Végképp ne telepítsünk semmilyen programot.

A legfontosabb óvintézkedés, amit a hívószám-hamisító csalókkal szemben megtehetünk, ha fenntartással kezeljük a telefonunkon megjelenő hívószám valódiságát. Ha bizonytalanok lennénk abban, hogy valóban arról a számról keresnek-e bennünket, mint amit a telefonunk megjelenít, akkor inkább hívjuk vissza az illetőt.

Hívott félként egyelőre nem áll rendelkezésünkre olyan technológia, amely által a hívás idejében ellenőrizhetnénk, hogy a hívó száma valós-e. Büntetőügyben a nyomozó hatóság felhívására a hívás továbbításában részt vevő szolgáltatók át tudják adni a náluk megőrzött naplóbejegyzéseket, ez segíthet utólag visszakövetni, hogy egy adott hívás honnan érkezett a szolgáltató hálózatába.

The post Veszélyes telefonos átverés terjed, mutatjuk, mire figyeljen first appeared on 24.hu.