:

A megérzés a siker része. Öt tipp az intuíciód fejlesztésére

A bizalom olyan, mint kenyértésztában a kovász, láthatatlanul mozgatja, kelti életre a fontos dolgokat. Ha másokban megbízol, illetve, ha tebenned mások megbíznak, akkor az élet egyszerűbbé és gyorsabbá válik körülötted.

(A szerző intuitív intelligencia coach, az ICM modell megalkotója, a Forbes Makers trénere.)

Az intuitív gondolkodás egy szent ajándék, a racionális gondolkodás pedig egy hű szolga.

Albert Einstein

Amikor az intuíciód, vagyis a megérzéseid, jól működnek, sokat segítenek abban, hogy megbízzál másokban. Tapasztalatok bizonyítják, hogy akiben megbízunk, azok is ösztönösen könnyebben bíznak meg bennünk. De hogyan érjük el ezt az állapotot és hogyan kezeljük saját megérzéseinket?

FORBES MAKERS – DEFINIÁLD ÚJRA ÖNMAGAD!

Cselekvő nők egy helyen – a Forbes Makers újabb workshop-sorozatának részletes programja és előadói ITT.

1. Miért a sikeresség egyik záloga, ha megbíznak benned?

„Nem tudom pontosan miért, de téged választottalak ki a tömegből.” „Valamilyen meghatározhatatlan okból, de már az első percben hittem neked.” „Ahol te megjelensz, ott megoldódnak a dolgok.” Ilyen és ehhez hasonló megállapítások, közlések várnak rád akkor, amikor bizalmat ébresztesz másokban. A siker titka sokszor a jó emberi kapcsolatokon múlik, azon, hogy félszavakból megértitek egymást és elég egy-egy igen kimondása ahhoz, hogy a másik higgyen neked.

Gondold csak el, mennyivel könnyebb egy üzletet megkötnöd, egy szolgáltatásodat eladnod, a játszótéren egy új anyukával barátságot kötnöd, egy idegen országban ismeretlenek között megértetni magad, ha bizalmat árasztasz. 

Amikor arra törekszel, hogy gondolataid, szavaid és cselekvéseid összhangban legyenek, például arra gondolsz, hogy milyen szimpatikus ez az ember, pedig még sohasem láttad, akkor kedvesen köszönsz neki és mozdulataid is barátságosak. A másik ösztönösen elkezd benned megbízni és fordítva. Ha a másik emberen azt érzed, hogy azt mondja, amit gondol és úgy cselekszik, ahogy mondta, te is ösztönösen elkezdesz benne megbízni. 

2. Miért a sikeresség másik záloga, ha Te megbízol másokban?

A fentiekből egyenesen következik, hogy ha valakiben ráérzel erre az összhangra, akkor nagy valószínűséggel sokkal gyorsabban és biztonságosabban tudtál magad mellé kiválasztani egy kollégát, egy mesterembert, egy magántanárt, mintha pusztán csak az önéletrajzát vagy a hirdetését olvastad volna el. 

Amikor megbízol másokban, sokszor szabadon engeded őket, hagyod, hogy munkájukban önállóan dolgozzanak, alkossanak, találjanak ki dolgokat.

Korunk egyik rémisztő jelensége a kiégés. Kutatások bizonyítják, hogy azok az emberek, akikben megbíznak és szabadon hagyják őket az élet bármely területén munkálkodni, választani, teremteni, sokkal több inspirációval és sikeresebben haladnak, mint azok, akiket „agyonellenőriznek”.

3. Honnan tudhatod, hogy jót súgnak a megérzéseid?

Az intuíció – vagy más néven a megérzés – a tudatalattinkban tárolt, milliónyi tapasztalatunk és élményünk összessége. A nem tudatos memóriánkból váratlan képek, megsejtések formájában bukkanhatnak elő, régi élményeink, tapasztalataink. Ez a folyamat mindannyiunknál máshogy működik. Amikor hallgatunk saját intuíciónkra, akkor az adatok és tények mellé hozzáadódik még az a plusz, amit az életünk során észrevétlenül magunkba szívtunk.

Kutatások szerint az intuíciónk tisztán azokon az életterületeinken működik, ahol sok-sok pozitív élményt éltünk át, sikeressé váltunk, valamit sok munkával nagyon jól megoldottunk. Úgy is mondhatnám, hogy azokon a területeken, ahol az életbölcsességünk megjelenik és félelem nélkül, egyfajta békés nyugalommal, tiszta érdeklődéssel tudunk ránézni dolgokra.

Ahol valamilyen nagy veszteség ért minket vagy sok bántást kaptunk, vagy egyszerűen csak nem szerettünk egy helyzetet, ott

olyan élményeket gyűjtött be a tudatalattink, melyek torzíthatják megérzéseinket. 

Ezeken a területeken rendszerint félrevisznek a megérzéseink. Miért? Mert ilyenkor jellemzően a félelmeink, játszmáink és előítéleteink eltorzítják a tiszta belső hangunk meghallását.

Figyeld meg, hogy

mely területe maradt ép az életednek, kik azok a szereplők az életedben, akik szeretettel és elfogadással viszonyultak hozzád, melyek azok a helyzetek, ahol békésen és komfortosan érzed magad, és ezeken a területeken merj bátran hallgatni a megérzéseidre.  Öt tipp az intuíciód fejlesztésére Írj le néhány élethelyzetet, amikor jól működtek a megérzéseid! Gondold át, mit tanulhatsz ebből!

Írj le néhány élethelyzetet, amikor félrevittek a megérzéseid! Gondold át, mikor biztonságosabb, ha nem hallgatsz a megérzéseidre!

Ülj le egy kényelmes helyre, lassan lélegezz, és képzeletben kérdezz meg egy olyan személyt, aki szeret téged, hogy hogyan dönts egy adott helyzetben! Figyeld meg, milyen eredményt hoz! Kérdezz másokat arról, hogy nekik hogyan működnek a megérzéseik! Érdekes tapasztalatokhoz juthatsz. Figyeld meg egy napodat, hogy a racionális, észszerű gondolkozásod és a megérzéseid hogyan egészítik ki egymást! Meg fogsz lepődni, milyen sokszor keveredik a kettő.

Pattermann Kinga,
Intuitív intelligencia coach, az ICM modell megalkotója. Több mint 26 ország vezetőivel dolgozott mint business coach, 5 ezernél több résztvevői tapasztalattal rendelkezik. Ötgyermekes édesanya, aki életére visszatekintve látja, hogy minden akkor ment sikeresen és könnyedén, amikor az intuícióját és az intelligenciáját egyszerre tudta használni. A Forbes Makers trénere.

The post A megérzés a siker része. Öt tipp az intuíciód fejlesztésére appeared first on Forbes.hu.