:
Breaking News

Ennyivel dobja meg az étolaj árát az új hulladékgazdálkodási rendszer

Ennyivel dobja meg az étolaj árát az új hulladékgazdálkodási rendszer

Felére esett a hasznosított hulladék, cserébe megtolta az inflációt a Mol hulladékkezelő rendszere.

A Mohu (Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.) a hazai hulladékgazdálkodás java részét egy koncesszió keretében kapta meg. A feladatuk a vállalati és a lakossági, főként csomagolási hulladék begyűjtése, az újrahasznosítható anyagok eladása, ugyanakkor nem minden tartozik hozzájuk, például az építési hulladékokkal történő gazdálkodás sem.

Erre kell figyelni, ha vissza akarjuk kapni a pénzünket

A 35 évre aláírt koncesszió feltételeit folyamatosan változtatta a kormány, nehezen sikerült megfelelni az előírásoknak a műanyagpiacon egyébként fontos játékos Mol számára. A G7 írt arról, hogy a rendszer fenntartása a vállalatok és a fogyasztók számára nemcsak drágább (a korábbi termékdíjhoz képest várhatóan közel 3-3,5-szeresére emelkednek az EPR díjnak keresztelt költségek, vagyis a kiterjesztett gyártói felelősségi díj) de egyelőre úgy tűnik, hogy még rosszabb is lehet a hulladékgazdaság szinte minden eleme, csökkenhet a visszagyűjtött és az újrahasznosított hulladékok mennyisége, illetve aránya is.

Megkérdezték a Mohut is, de azt mondták, ők majd csak novemberben, a negyedév zárása után tudnak nyilatkozni az átvett hulladék mennyiségéről és a beszedett EPR díjakról. Pedig egy korábbi, október 16-i konferencián Rónavölgyi Endre, a MOHU értékesítési vezetője már tényadatokról számolt be.

Belépett a Mol cége, és szinte megállt a roncsautópiac

Brutális mennyiségű hulladék tűnt el a rendszerből

A július elsejével indult koncesszió keretében a 2022-es hulladékhasznosítási eredményekhez képest júliusban 82, augusztusban 42 százalékkal kevesebb hulladékot hasznosítottak Magyarországon. Két hónap alatt 108 ezer tonnányi hulladék tűnt el a rendszerből.

Az összes kezelt hulladék mennyisége még augusztusban is 46 százalékkal maradt el a 2022-es havi átlagtól, 52 százalékkal a 2023-as év első felének havi átlagától, így a felére esett vissza a hulladékkezelési tevékenység. Különösen fájó az akkumulátor és a gumi hulladék, mint jelentős szennyezők brutális visszaesése, melyek azt mutatják, hogy nem csak kellemetlen a MOHU megjelenése a hulladékgazdálkodás korábbi szereplői számára, hanem környezeti kockázata is kiemelkedő. A tizedére eső akkumulátor-hasznosítás fő oka, hogy a Mol fele annyit fizet azért, ha leadják, mint korábban.

Rossz és drága is?

A koncesszió nemcsak rosszabb az eddigi adatok alapján, de sokkal drágább is. A G7 egy korábbi cikkében bemutatta, hogy Európa legdrágább hulladékkezelési rendszerét vezette be az ország második legtöbb veszélyes hulladékot termelő vállalkozásnak számító Mol.

Egy üveges csemegeuborka vagy meggybefőtt után korábban a termékdíj az üvegre és a fémtetőre körülbelül 6 forint volt, az új rendszerben mindez 26 forint, miközben Ausztriában ez csak 13 forintnak megfelelő összeg. Egy 500 forintos kiskereskedelmi árú termék esetében a 20 forint nem tűnik nagy különbségnek, csakhogy a kereskedő árrését is ki kell termelni. Így ha a termék ára 250 forint, akkor a végső kiskereskedelmi ár nem 20, hanem 40 forinttal fog nőni. Így egy csemegeuborka esetében 13 százalékos inflációt hozhatott a Mol.Az étolajnál duplán drága az új rendszer: a csomagolás és a használt sütőolaj után is meg kell fizetni. Az eddigi 2-3 forint helyett 42 forintot kell a Mohunak kifizetnie a gyártónak. Az étolaj kiskereskedelmi árát 60-100 forinttal dobja meg a Mol hulladékkezelési rendszere.

The post Ennyivel dobja meg az étolaj árát az új hulladékgazdálkodási rendszer appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés