:

Belenyúlna a kormány a lombikszabályozásba

Belenyúlna a kormány a lombikszabályozásba

Felkerült a kormány honlapjára a lombikkezelésekről szóló szabályozás tervezete. Ebben felsorolják a megyei meddőségi szakambulanciákat, ahol a kivizsgálások mellett inszeminációt is végezhetnének. A társadalmi vitára bocsátott tervezet a beültethető embriók számát is korlátozza, a petesejt-donáció és a genetikai vizsgálatok kérdéséhez azonban nem nyúl. A kormány ettől az intézkedéstől is azt várja, hogy több gyerek születik majd.

Szerda este újabb miniszteri és kormányrendeleteket bocsátottak társadalmi vitára, vette észre a  hvg.hu. A most nyilvánosságra került jogszabálytervezetek nem számítanak meglepetésnek, korábban a szakmának is bemutatta azokat az ágazat átalakításával megbízott Humánreprodukciós Intézet vezetője, Vesztergom Dóra (aki amellett, hogy szülész-nőgyógyász és meddőségi specialista, Novák Katalin köztársasági elnök sógornője).

A CT és az MR államosítása csak az első lépés, további állami beavatkozások jöhetnek az egészségügyben

Mi változna?

Korábbi fontos módosítás volt, hogy eltörölték a meddőségi kezelések közti 3 hónapos várakozási időt, most még több változás jöhet. Nemcsak a kezelések feltételein változtatnak, hanem kijelölik azokat a járóbeteg-szakellátókat is, melyek a jövőben egyfajta alapszintű reprodukciós központként végezhetnek vizsgálatokat, és kisebb beavatkozásokat is.

Ezt lehet most tudni:

az ingyenes kezelés továbbra is 45 éves korig lesz elérhető a nőknektovábbra is öt beavatkozás lesz majd tb-támogatott, ha pedig ezekből legalább egy gyermek születik, akkor további négyet lehet igénybe venni a tb terhéreha a párnak vannak már fagyasztott embriói, akkor azokat is ingyen beültetik, ha időközben a nő elmúlt 45, és az orvos szerint nincs akadálya az embrióbeültetésnek. viszont új stimulációt – néhány kivételtől eltekintve – csak akkor lehet majd kezdeni, ha már minden fagyasztott embriót felhasználtak a párok 36 év alatt első beültetésnél csak egy embriót ültetnek majd vissza a nőknek, 36 felett pedig csak kettőt. Ezt az indokolja, hogy kevesebb legyen az ikerterhességek száma. Bár a sikeresség érdekében sokan szívesebben választják két, vagy akár három embrió beültetését, ez az anyának és a magzatoknak is veszélyesebb. jönnek a korábban Vágyott Gyermekekért Központokként (VAGYOK) futó, a mostani tervezetben viszont csak meddőségi szakambulanciáknak nevezett központok, ahol a vizsgálatok mellett kisebb beavatkozásokat is végezhetnekezeket nevesíti is a tervezet, összesen 15 országszerteA jogszabálytervezet másik fontos részlete a Nemzeti Szülészeti, Perinatális és Humán Reprodukciós Regiszter szabályainak lefektetése. Ez egy online adatszolgáltató rendszer, ami az EESZT-vel összekötve valós időben tudja gyűjteni az adatokat, és nemcsak a stimulációkról, beültetésekről, élveszülésekről, hanem később a lombikból született gyermekek egészségi állapotáról is.

The post Belenyúlna a kormány a lombikszabályozásba appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés