:

Ráfizet a kormány: így megy tovább az Erasmus-program

Ráfizet a kormány: így megy tovább az Erasmus-program

A magyar adófizetők pénzéből pótolják ki az EU-s forrásokat, hogy a modellváltáson átesett egyetemek hallgatói is részt vehessenek a népszerű Erasmus-programon.

Minden feltétel adott ahhoz, hogy az őszi és a tavaszi félévben is megvalósuljanak a mobilitási programok az Erasmus-program keretrendszerén belül, ehhez a források rendelkezésre állnak – mondta a programot kezelő Tempus Közalapítvány főigazgatója, Bodrogi Richárd.

Annak, hogy egy EU-tagállam egyetemeinek hallgatói részt vesznek az Erasmus-programban, nem kellene, hogy hírértéke legyen. Az Európai Bizottságnak azonban súlyos aggályai vannak az egyetemi autonómiát illetően a modellváltott magyar egyetemek esetében.

Függő magyar EU-pénzek: nem akkor, nem annyit és nem úgy

Az Erasmus-programban 50 magyar felsőoktatási intézmény vesz részt, ebből 21 olyan, ahol már lezajlott a modellváltás. Ezek az intézmények új fenntartóhoz, ún. közérdekű vagyonkezelő alapítványokhoz kerültek. A Bizottság szerint azonban ezek az alapítványok nem garantálják az egyetemi oktatás függetlenségét és szabadáságát. Ezért ezek esetében a Bizottság egyelőre felfüggesztette a program finanszírozását – a hallgatókat azonban nem zárta ki onnan.

A megoldás egyelőre az lett, hogy a kormány finanszírozza ezeknek a hallgatóknak az ösztöndíját.

Ez a fajta szabadságharc pedig 1,8 milliárd forintjába kerül az adófizetőknek.

Ebből az őszi és a tavaszi félév programjait fizetik majd. A Tempus a forrásokat már augusztusban szétosztotta.

A 29 másik magyar egyetem esetében, ahol nem történt még meg a modellváltás, a program ugyanúgy folyik tovább, mint eddig, és az EU finanszírozza is az itt tanulók külföldi tanulmányait.

Vizsgabotrány után kirúgás

Rendkívüli felmondással elbocsátották Ádám Zoltán egyetemi docenst. Ő volt az, aki azt jelezte, hogy egy hallgatóval egy vizsgán kivételeztek, ami után a tavaszi félévben több etikai vizsgálat is zajlott a Corvinuson. Az egyetemen már lezajlott a modellváltás, az alapítvány kuratóriumának elnöke Hernádi Zsolt Mol-vezér. A kérdéses hallgató családjáról közismert, hogy az olajtársaság egyik nagyrészvényese (a nevét azonban nem lehet nyilvánosságra hozni).

The post Ráfizet a kormány: így megy tovább az Erasmus-program appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés