:

Női cápák élőben: „Kemény férfipartner kevésbé ugrik neki a női tárgyalófélnek”

Női cápák élőben: „Kemény férfipartner kevésbé ugrik neki a női tárgyalófélnek”

Két női cápával gyarapodott az RTL-féle Cápák között legutóbbi, ötrészes miniévada. Tudatosan rejtőzködő szakemberek, akik inkább a vidéki származásuknak tudják be, hogy küzdeni kellett a sikerért, semmint annak, hogy nők. Orbók Ilona és Varga Eszter élőben a jubileumi tizedik Forbes Flow eseményen.

Varga Eszter bankár, executive coach, a Pannonhitel Zrt. társtulajdonosa, Orbók Ilona pedig a BDO Magyarország könyvvizsgáló és adótanácsadó cég ügyvezető-partnere. Mindkettejük portréját megírtuk nemrég a Forbes.hu-n, íme Eszter, itt pedig Ilona sztorija.

+ 13 kép a galériában + 13 kép a galériában Női cápák a tizedik Forbes Flow eseményen: Orbók Ilona és Varga Eszter. Kérdezett: Fekete Emese főmunkatárs, a Forbes magazin vezető szerkesztője. Fotók: Fekete Csaba. (16 kép)

Mint Rocky a tizenkettedik menetben

Párhuzam mindkettejük életútjában, hogy a nyilvánosságtól tudatosan rejtőzködtek. A banki és üzleti szférától természetesen nem, ott sok év tapasztalata és munkája van abban, hogy elismert női szakemberek lettek. „Csalánba nem üt a ménkű” – mondja a szatymai gyermekkorról Eszter.

Amit Eszter otthon az önfenntartó gazdaságban megtanult: kitartást, szorgalmat, változástűrést. „A természetes az volt, hogy márciustól késő novemberig a földeken dolgozunk, nem is értettem, miért menne bárki zöldségeshez vagy henteshez.” Apja mindig elvárta az ötöst. Ehhez képest a szegedi elitgimibe nem tudott bejutni, mondván, falusi gyerek. Helyette a másik városi gimnázium speciális orosz nyelvi csoportjában tárt karokkal fogadták – mint mindenkit a környéki falukból, akik a sztárgimibe nem kerültek be. Végül szatymazi osztálytársával ketten ők lettek egyedül kitűnő tanulók.

Nem volt menő bírószűlője, szerinte ezért nem járt neki külföldi ösztöndíj, végül ugródeszkáról ugródeszkára tört fel a bankszektorba.

„Mint Rocky Balboa a tizenkettedik menetben: felszívjuk magunkat és akkor is megoldjuk.”

Szatymaz, Felcsuti-iskola, milliárdos exitek – Varga Eszter útja a Cápák közöttig

Ilona Balatonalmádiban nőtt föl többgenerációs vállalkozócsaládban. Nagymamájában senki nem hitt, amikor a hegytetőn akart éttermet nyitni, végül a Kerekes csárda a város történetének második magántulajdonú étterme lett kígyózó sorokkal és olyan impozáns vendégekkel, mint akár Vitray Tamás (szintén látható, hallható az idei Forbes Flow-n).

„Kell az éhes mentalitás, sikereket elérni küzdelmes dolog – mondja Ilona. – Sokan mondták már, hogy kicsit a nagymamám reinkarnációja vagyok.”

29 évesen már globális multifőnök volt, a számok érdeklik – Orbók Ilona útja a Cápák közöttig

A kedves nő, aki jól kommunikál

Nem is az, hogy hátrány, inkább az, hogy előny volt-e valaha nőnek lenni a karrierjükben? – teszi fel a kérdést Fekete Emese főmunkatárs, a Forbes magazin vezető szerkesztője. Eszter szerint „van mit javítani az országban ezen a területen”, még ha speciálisan soha nem is érezte magát hátrányosan megkülönböztetve. Az előnyös tulajdonságai közé sorolja, hogy „kedves természetű ember, „a kedves nő, aki jól kommunikál” típus pedig szerinte előnyt jelenthet tárgyalásnál. „Ha a felek jólérzik magukat, akkor jó energiák keletkeznek, ami miatt az üzlet is jó medereben tud haladni, a konfliktusokat pedig sokkal simulékonyabban lehet nőként kezelni.

Kemény, versengő férfipartner kevésbé ugrik neki a női tárgyalópartnernek.”

„Női vezetők, vállalkozók, ügyfelek sokszor kérdezik, milyen nőnek lenni egy viszonylag férfias szakmában: kétszer annyit dolgozni fele akkora eredményért, tehát négyszeres teljesítményszorzóval” – veszi át a szót Ilona. Ő nem a negatív, hanem a pozitív megkülönböztetés oldaláról közelíti meg, hogy szerinte még nem érte őt ebben egyedi bánásmódm: „Nem volt még olyan szituáció, hogy csak azért sikerült volna jobban egy tárgyalás, mert nő vagyok. Személyiség kérdése inkább, nem pedig a nőiségem számlájára írom fel.”

Orbók Ilona (a háttérben Varga Eszter) a tizedik Forbes Flow eseményen. Fotó: Fekete Csaba

Kriszta, most előre mondom: nem

Mindkettejüket a műsor producere, Máté Kriszta (címlapsztori: Forbes 2023/03.) kereste fel és győzte meg, hogy üljenek be a Cápák között két megüresedett székébe, Esztert már évek óta győzködte az egykori híradós-műsorvezető. „Találkozhatunk, de már most előre mondom, hogy nem” – sokáig így vette fel neki Eszter a telefont. Szerinte most az volt a bekerítési taktika, hogy a most véget ért hatodik évad eleve rövidebb volt a maga öt részével. A másik, hogy „50 felett, a B-oldalon vannak már olyan témák, amire nem lehet azzal nemet mondani, hogy majd máskor megcsinálom”.

„Épp külföldön voltam üzleti vacsorán. Kriszta hívott. Kérdezte, hogy egyedül vagyok-e, mondom, nem. Majd folytatta, hogy engem akarnak cápának, de ne vágjak semmilyen képet. Mondom neki, úgysem értik”

– így történt Ilonánál a felkérés.

Ő is sokat gondolkozott a szereplésen: tudta, hogy ha igent mond, azzal kilép a komfortzónájából, ráadásul nem is időmilliomos, szóval neki is előnyös volt, hogy 5 nap leforgatták a miniévadot. „Nem bántam meg, nagyon jó összhang jött létre” – mondja, hozzátéve, hogy a törzscápák (Balogh Levente, Balogh Petya, Moldován András) közé beilleszkedni egyáltalán nem volt nehéz, sőt néha már a fülükre is szóltak, hogy „most már néha komolyan is kéne venni” a felvételeket, annyira jó hangulatba kerültek.

„Századiknak lenni valamiben? Minek?” – címlapon Máté Kriszta, a producer a cápák mögött

Minek raboljuk egymás idejét?

Amit a két cápa még kiemel a kulisszatitkokból, az az, hogy tényleg a díszletek között találkoznak először minden vállalkozásötlettel, az eredetileg 1–1,5 órás pitchből (amit a műsor kedvéért természetesen 10–15 percre vágnak), első benyomás alapján kell döntést hozniuk az indikatív ajánlattételre (a részleteket a felvétel után dolgozzák ki, ekkor még mindegyik fél elállhat az üzlettől). Eszter és Ilona alaposan végigkérdezik minden vállakozónál a számokat, azt mondják, „tényleg minden ott zajlik” a felvételen. Sem Eszter, sem Ilona nem egy konkrét befektetési keretösszeggel érkezett a műsorba. Eszter hagyja magát sodródni és nemcsak saját tőkét vitt magával, de befektetői kör is volt mögötte.

Ilona transzferárelemzőként rengeteg iparágat végigvizsgált, azért is választotta hobbiterületének a luxusipart, mert messze magasabb, akár 80–90 százalékos átlaghasznok termelődnek benne. Befektetőként úgy tartja, nem a költséget kell csökkenteni, hanem a bevételeket növelni, elsősorban azt nézi, mi mennyire megtérülő, de fontos számára a vállalkozó személye, annak iparági és versenytársi tudása is, és hogy mennyire ért egyet az ötlettel.

Varga Eszter a tizedik Forbes Flow eseményen. Fotó: Fekete Csaba

Eszter ehhez még annyit hozzáfűz: bár tudja, hogy sarkít, amikor azért néha „olyan baromsággal jönnek oda, hogy már az alapötlet nonszensz, amihez le nem ültek a konyhaasztalhoz kockáspapírral, és azt se tudja, eredeti az ötlete, és mégis végigcsinálja a cirkuszt úgy, hogy azt – se tudja, mit akar az egésztől… bevallom,

kicsit akkor megmérgesedem, hogy minek raboljuk a másik vállalkozó idejét, vagy a miénket.”

Arra, hogy a Cápák között hetedik évadára is visszatérnek-e, Eszter nem reagált érdemben. Ilona is csak annyit, hogy ha a műsorkészítők olyan forgatási menetrendet tudnak kialakítani, amivel nem egyben kell felvenni a sokhétnyi adást, akkor lehet rá esély.

The post Női cápák élőben: „Kemény férfipartner kevésbé ugrik neki a női tárgyalófélnek” appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés