:

A bankügynek vége van – a világ leggazdagabb magyarja mégsem csinál bankot Magyarországon

A bankügynek vége van – a világ leggazdagabb magyarja mégsem csinál bankot Magyarországon

A világ leggazdagabb magyar származású milliárdosát, a Palm Beachen élő Péterffy Tamást bántja, hogy Magyarországon nincs meg az a vállalkozószellem, ami Amerikában. Legújabb projektjében a magyar vállalkozásokat támogatja, de legutóbbi tervéről, miszerint bankot alapít Magyarországon, már letett. Erről is beszélgetett velünk a második Forbes Money Summit a csütörtök kora esti záró szekcióban.

A Forbes valósidejű kimutatása szerint 27,7 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik Péterffy Tamás, az Interactive Brokers alapítója. A brókercég Európában 750 ezer, Magyarországon 13 700 ügyféllel rendelkezik. Utóbbiak számát három év múlva 25 ezerre emelnék – mondta el a floridai irodájában ülve, ahonnan bejelentkezett a Forbes Money Summitra.

Cége, az Interactive Brokers Central Europe Zrt. 2021 júniusában csatlakozott a Budapesti Értéktőzsdéhez.

+ 6 kép a galériában + 6 kép a galériában Péterffy Tamás | Forbes Money Summit 2023 | Fotó: Fekete Csaba (9 kép)

A bankügynek vége

Tavasszal mi is megírtuk, hogy bankot alapít Magyarországon, a négymilliárd forintos alaptőkéjű Interactive Bankot márciusban be is jegyezték.

„A bankterv megváltozott – fogalmazott most a milliárdos. – Rájöttünk arra, hogy Magyarország nagyon sajátságos körülmények között van.

A magyar törvények alapján nem lehet úgy ellátni az európai ügyfeleket, hogy versenyképesek legyünk egész Európában. A bankügynek most vége van.”

A mesterséges intelligenciáról

Péterffy az elektronikus tőzsdei kereskedés atyja, de a mesterséges intelligencia (AI) térnyerése miatt aggályainak hangot adott.

„Drasztikusan meg fogja változtatni az életünket, megnövekszik a termelékenység. Az én problémám ezzel az, hogy annyi ember munkáját fogja átvenni, akkor munkanélküliséget generál. És akkor ki lesz a vásárló? Ki veszi meg azokat a dolgokat, amiket az AI produkál?

Valószínűleg az AI új foglalkozási köröket is létrehoz, de az a folyamat lassabban fog menni, mint amilyen gyorsan átveszi az emberek munkáját.”

A kéz gyorsabb, mint a szem

Vagyona 90 százaléka az Interactive Brokersben van, nem törekszik a diverzifikálásra, és nem tart a konkurenciától. Néhány éve a 2013-ban indult Robinhood online brókercégről tartották sokan, hogy gondot jelenthet az Interactive Brokersnek.

Péterffy Tamás nem tartja ellenfélnek.

„Az Interactive Brokersnek 2,5 millió ügyfele van, akiknek átlagban 152 ezer dollárja van (55 millió forint). A Robinhoodnak 20 millió ügyfele van, akik átlag ötvenezer dollárral (18 millió forint) rendelkeznek. Az az egyharmada a miénknek” – mondta.

Arra a felvetésre, miszerint a Robinhood ingyen kereskedést csinál, nulla százalékos jutalékkal dolgoznak, Péterffy Tamás felnevetett:

„Ők sem csinálják ingyen, csak beleteszik a megemelt árba. Úgy csinálják, mint a varázsló: a kéz gyorsabb, mint a szem. (…) Az én ügyfeleim ezt tudják, az övék nem.”

Támogatni a magyar vállalkozószellemet

Péterffy Tamást bántja, hogy Magyarországon nincs meg az a vállalkozószellem, ami Amerikában megvan. Ezért létrehozták az Interactive Venturest, melyen keresztül új vállalkozásokba kívánnak pénzt fektetni. Eddig három cégbe fektettek be, öttel tárgyalnak, de a tervek szerint évente ötven vállalkozás fejlődését szeretnék elősegíteni Magyarországon.

„Ha ez jól megy, egyre több ember értheti meg, hogy a vállalkozás szenvedély. A legjobb dolog, ami történhet az emberrel, ha sikeres vállalkozói élete van. Sokszor nehéz, sokszor kell problémákat megoldani, de ha az ember makacs, akkor előbb-utóbb sikerre viszi.”

Bevallotta, élete során ő is négyszer ment tönkre kis híján, de élete utolsó harminc évében már minden könnyen ment. „Már egy kicsit túl könnyű. Jobb lenne, ha néha kicsit komolyabb problémáim lennének” – tette hozzá.

Péterffy Tamás a floridai Palm Beach-en él, háza pár percre van Donald Trump exkluzív, zártkörű klubjától a Mar-a-Lagótól. Ő maga is klubtag, de másfél éve nem járt a klubban. Trumppal kormányzása alatt is többször beszélt, egyik nagy támogatójának számított, de most azt mondja, egyre ritkábban jár a klubba azóta, hogy „politikailag nem vagyunk jó barátságban.”

The post A bankügynek vége van – a világ leggazdagabb magyarja mégsem csinál bankot Magyarországon appeared first on Forbes.hu.