:

A milliárdos magyar ingatlanfejlesztő szerint éppen most érdemes ingatlanba fektetni

A milliárdos magyar ingatlanfejlesztő szerint éppen most érdemes ingatlanba fektetni

Futó Péter, a Futureal Group társalapító-társtulajdonosa a Forbes Money Summiton arról beszélt, hogy noha elhúzódó válságra számít, most van bessz, azaz most érdemes ingatlant venni.

Szomorú a válság miatt, és annak elhúzódására számít – mondta a Forbes Money Summit 2023 színpadán Futó Péter. A Futureal Group társalapító-társtulajdonosát Galambos Márton, a Forbes főszerkesztője a legnagyobb magyar ingatlanbefektetőként, a tisztán piaci viszonyok között, önerőből épülő nemzetközi cégbirodalommal rendelkező milliárdosként konferálta fel. Futó Péter pedig nyíltan beszélt, például arról, hogy a Covid megtizedelte a piacokat, a globális és régiós gazdasági veszteségek sokak számára komolyan visszaesést jelentettek, amit a geopolitikai helyzet tovább ront. Mindezek miatt

elhúzódó válságra számít.

Mindennek ellenére „a Futureal mindig készül a válsághelyzetekre”, így a szomorúság sem jár kéz a kézben a veszteséggel.

Fotó: Fekete Csaba

Futó Péter ugyanis a 27. leggazdagabb magyar, 66,9 milliárdos vagyonával. Amit az egykor ötszáz főt foglalkoztató Fundy nevű édesipari vállalkozással alapozott meg, noha ezt még 1999-ben eladta egy holland cégnek.

Az exit után fiával, Gáborral közösen hozták létre ingatlanfejlesztő vállalkozásukat, a Futureal cégcsoportot, mely az elmúlt 20 évben a 200-szorosára nőtt, mára a kelet-közép-európai régió egyik vezető ingatlanfejlesztő és befektető cégcsoportja. A vállalat fő piaca Magyarország, Románia és Lengyelország, ezek mellett ugyanakkor a társaság aktív Spanyolországban, Németországban és az Egyesült Államokban is.

Sokan mondták, hogy bele fogtok bukni

Futó Péter az indulásukról, valamint a közelmúltról és jelenlegi terveikről is beszélt a Forbes Money Summiton. A Futureal létrehozását, illetve az ingatlanpiacra váltást firtató kérdésre például azt mondta, hogy a Fundy után – az édesiparból ugyanis a multik túrták ki – olyan iparágat akartak választani, amiben nincsenek multinacionális cégek. Fiával, Futó Gáborral mindketten matematikai alapokkal rendelkeznek, noha az ifjabb Futó külföldi tanulmányai lehetővé tették azt, hogy az ingatlanpiacon is bátran, befektetői fejjel gondolkozzanak.

„Ő hozta a tudást, én hoztam a tapasztalatot”

– fogalmazott az ingatlanmágnás fiáról, aki szerint a harmonikus együttműködés máig kitart. Futó Péter úgy látja: hagyni kell dolgozni a gyereket, ezt ő a saját édesapjától tanulta. És noha sokan mondták a Futureal indulásakor, hogy „bele fogtok bukni”, cégük már tíz éven belül megszázszorozta méretét.

Ezért érdemes ingatlant venni most

Mára pedig több mint 2 millió négyzetméternyi befejezett és építés alatt álló projektükre, további 2 millió négyzetméternyi tervezett fejlesztésükre is büszkék, amelyek összértéke meghaladja a 6 milliárd eurót.  Ezek között is a legismertebb Futureal-befektetés a Corvin sétány fejlesztése, amely csaknem 20 éves projekt, amelyben mintegy egymilliárd euró és 2700 lakás megépülése mellett egy teljes városrész alakult ki 22 hektáron.

Futó Péter szerint a Corvin jó példa arra, hogy sokak véleményével ellentétben éppen most érdemes ingatlanba fektetni. A Corvin-fejlesztés 2005-ös indulásakor ugyanis az átlagos négyzetméterár 312 ezer forint volt ezen a területen – mára ehhez képest már legalább az ötszörösére nőtt az ár.

“Most kell venni, mert most van bessz”

– fogalmazott futó Péter, és noha nem részletezte, világos, hogy ez a véleménye nemcsak az inflációnak és az árfolyamok esésének tudható be. A Corvin lakásainak értéknövekedése mögött állhatott ugyanis az is, hogy ez a terület valódi városnegyeddé vált, a lakások sokasága mellett 100 ezer négyzetméter irodaterület és 50 ezer négyzetméternyi kereskedelmi ingatlan, azaz egy bevásárlóközpont és rengeteg vendéglátóipari egység is épült.

Rámennek a luxusra

Fotó: Fekete Csaba

És a Futureal most is hasonlóan komplex ingatlanbefektetéseken dolgozik, ilyen lesz a maga 4-5 ezer lakásával a Marina City is, amelyben Futó Péter csak azért „várna” egy lakásvásárlással 2026-ig, mert – mint humorizált – a cégüknek akkor jobban meg fogja érni az eladás. És noha a poénok ellenére sem látja derűsen a piac helyzetét, a Futurealt szerinte nem vágja majd földhöz a válság:

ők most a lusxusra mennek rá, arra a felső 10 százalékra, amelyiket a válság nem érinti olyan súlyosan.

Futó egyébként privát befektetéseinek részleteiről sokat nem árult el, csak annyit mondott, hogy nem vizsgálja az árfolyamokat naponta, 2-3 havonta ugyanakkor megnézi, mibe is tette a pénzét, és a családban is megbeszélik, ki, mit lát jó befektetésnek.

Egészen biztosan családi körben is alaposan átbeszélték azt is, ami a héten derült ki: zártkörű tőkeemelés történt a Doktor24 magánegészségügyi szolgáltatónál, amelyben a jelenlegi részvényesei mellett az Egészségügyi Befektetési Holding Kft. is részt vett. Az Egészségügyi Befektetési Holding a Finext III Magántőkealap érdekeltségi köréhez tartozik, amely pedig a Futureal Development Holdingon keresztül Futóék érdekeltsége. A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett közlemény szerint ezzel Futó Péterékhez kerül a társaság törzsrészvényeinek 51,46 százaléka, vagyis többségi részesedést szereztek.

The post A milliárdos magyar ingatlanfejlesztő szerint éppen most érdemes ingatlanba fektetni appeared first on Forbes.hu.