:

Két év után először csökkentek az élelmiszerárak az Egyesült Királyságban

Jó hír az Egyesült Királyságban élőknek: két év után először csökkentek az élelmiszerárak az országban.

Kijöttek a legfrissebb inflációs adatok az Egyesült Királyságban. Az adatok alapján két év után először csökkentek az élelmiszerárak szeptemberben az országban, írja a BBC.

A fogyasztói árindex szeptemberben 6,7 százalékkal emelkedett a szigetországban, ezzel véget ért a három egymást követő hónapban mért csökkenő tendencia (augusztusban szintén ugyanennyit mértek). Éves szinten nézve az élelmiszerár-infláció továbbra is magas volt szeptemberben (12,2 százalék), de a tendencia enyhülő. Az ONS adatai alapján az árak augusztus és szeptember között 0,1 százalékkal csökkentek, elsősorban a tejtermékek és az üdítőitalok árcsökkenése miatt.

A brit statisztikai hivatal (Office for National Statistics, ONS) adatai alapján a tej, a sajt és a tojás ára egyaránt csökkent. A benzin ára ugyanakkor literenként 5,1 pennyvel emelkedett.

Korábban brit elemzők arra számítottak, hogy az általános inflációs ráta enyhén csökkenni fog, az ONS szerint a változatlan adat „némi csalódást” okozhat. Grant Fitzner, a hivatal vezető közgazdásza a BBC Radio 4 Today műsorában elmondta, ha Európa-szerte körülnézünk, az utóbbi időben sok országban vagy nem volt változás, vagy néhány esetben ténylegesen nőtt is a ráta azelőtt, hogy csökkenni kezdett volna.

Rishi Sunak miniszterelnök korábban azt ígérte, hogy év végére 5,3 százalékra felezik az inflációt. A mostani adat kapcsán azt nyilatkozta, továbbra is ez az első számú prioritás.

A legfrissebb (2021-es) adatok alapján az Egyesült Királyságban 118 ezer magyar állampolgár él hivatalosan.

Egyesült Királyság vs. Magyarország

Itthon szeptemberben átlagosan 12,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, ugyanez az adat augusztusban 16,4 százalék volt. Ezzel a magyarországi infláció 2022 májusa óta 10 százalék felett jár. A szeptemberi élelmiszerár-infláció 15,2 százalék volt idehaza. Augusztusról szeptemberre a fogyasztói árak 0,4 százalékkal, az élelmiszerek 0,2 százalékkal lettek olcsóbbak.

The post Két év után először csökkentek az élelmiszerárak az Egyesült Királyságban appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés