:

Mozgásban a zloty, de mit hozhat a lengyel választási eredmény a forintnak?

A piac egyelőre nem árazta be a – kedden véglegessé váló – eredményeket, hosszútávon viszont Varsó stratégiaváltásra kényszerítheti a magyar kormányt is.

A vasárnapi lengyelországi választások után a lengyel zloty erősödött az euróhoz képest, aztán viszont mintha irányt váltott volna. Az árfolyam – lefelé – egy időre átlépte a 4,50-es határt, majd visszapattant és ekörül ingadozott hétfőn, a délelőtt folyamán, ugyanakkor ez is alacsonyabb, mint a pénteki 4,53-4,54. 

Mindennek elsősorban azért van jelentősége, mert ugyan hivatalos végeredmény csak keddre várható, de a late pollok már elég pontosak szoktak lenni Lengyelországban. Utóbbiakat hétfő reggel 8-kor publikálták, és jelentősen nem tértek el a tegnapi exit pollokhoz képest. Azaz elég nagy az esélye, hogy az ellenzéki koalíció alakít kormányt, és így – noha ezt vélhetően egy több hetes procedúra előzi majd meg – végül nagy eséllyel az EU-párti Donald Tusk lehet a miniszterelnök. Ebből pedig valószínűsíthő a mielőbbi megegyezés az EU-val, valamint a lengyel kohéziós alapok felszabadítása is Lengyelország számára.

Nem csoda tehát, hogy a választások eredményének fényében mozgásba lendült a zloty, de nemcsak a lengyel fizetőeszköz, valamint tőkepiac, hanem a magyar forint számára is van jelentősége a lengyelországi szavazatszámolásnak. A lengyel fordulat ugyanakkor kellemetlen a magyar kormány számára, hiszen az egyik legfontosabb szövetségesét veszítheti el az uniós csatározásokban, írja friss elemzésében Miró József, az Erste vezető elemzője. Mint fogalmazott:

„Ez meglepő módon azt is eredményezheti, hogy Magyarország felgyorsítja az alkalmazkodási lépéseket az EU-s elvárásokhoz, hogy kiszabadítsa az uniós pénzeket.”

Ez utóbbi forgatókönyv könnyebben elképzelhető a szakértő szerint, és nyilvánvalóan közép- és hosszútávon is jót tenne a magyar fizetőeszköznek. Viszont a piac egyelőre nem árazta be a lengyel választási eredményeket, ennek is köszönhetően a forint mozgása is szinte követhetetlen. Kora délutánig erősödni látszott a magyar pénz, az euró 387,20, fél forinttal lett olcsóbb a reggeli árfolyamhoz képest. Hétfőn reggel még, mint megírtuk, az euróhoz képest 10 fillérrel gyengült, a dollárral szemben erősödött a forint.

The post Mozgásban a zloty, de mit hozhat a lengyel választási eredmény a forintnak? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés