:

„Embertelen volt”: brutális leépítés a legendás magyar játékstúdiónál

„Embertelen volt”: brutális leépítés a legendás magyar játékstúdiónál

A Zen Studios a magyar játékfejlesztés egyik legnagyobb legendája, ma már svéd tulajdonba tartoznak. Csakhogy az anyacég nagy bajban, most pedig a Forbes.hu megtudta, hogy a csapat több mint negyedét hazaküldhették.

Pénteken rövid Zoom-értekezletre hívták be a legendás magyar játékstúdió, a Zen Studios több mint 30 alkalmazottját. „Gazdasági okokra” és „belső átszervezésre” hivatkozva kirúgták őket, erősítette meg több, a neve elhallgatását kérő volt kolléga a Forbes.hu-nak. Információink szerint volt alkalmazott, akit 15 év munkaviszony után menesztettek.

Úgy hallottuk, „néma csönd és sírás” követte a „szűkszavú, nyers, száraz tényeket” közlő konferenciahívást, ami nem is tartott tovább tíz percnél. „Embertelen volt” – mondta az egyik forrásunk, aki szerint a hr-osztály hivatalosan 32 alkalmazott kirúgását közölte velük írásban.

„Elég váratlanul ért mindenkit“ – tette hozzá egy másik forrásunk.

A Partnercontrolon elérhető legfrissebb adatok szerint a Zen Stúdió Kft. létszáma 121 fő (ehhez jönnek még a szabadúszó munkatársak). Úgy tudjuk, minden érintett exkolléga teljes állásban volt a cégnél, e szerint a létszám több mint 26 százalékát küldték haza. A LinkedInen több Zen-dolgozó beállította péntek óta a profilján, hogy új állást keres.

Szombat kora délután kérdéseket küldtünk a Zen Studiosnak, hogy erősítse meg vagy kommentálja az értesülést. Külön rákérdeztünk a hivatalos indoklásra, a kirúgott kollégák pontos számára, hogy a leépítés csak a budapesti stúdiót, vagy pedig az amerikai irodáikat is érinti-e, illetve hogy van-e ennek bármi köze a svéd anyacég, az Embracer csoport nemrég bejelentett, úgynevezet „újrastruktúrálási programjához”. Amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Star Wars? Marvel? South Park? Ez a magyar cég mindegyikkel dolgozott

Legendás flipperstúdió

A Zent 2003-ban alapították, elsősorban flipperjátékaikról ismertek, olyan szupernépszerű franchise-okból készítettek már virtuális asztalokat, mint a Star Wars, a Marvel vagy a South Park. Sztorijukat a 2020. szeptemberi Forbes magazinban írtuk meg. A Zen Stúdió Kft. árbevétele 2022-ben közel 2,6 milliárd forint volt (2021-ben is 2,5 milliárd felett), az adózott eredmény viszont 2021-ről 2022-re csaknem megfeleződött több mint 1 milliárdról 560 millió forintra.

Szintén 2020 végén írtuk meg a Forbes.hu-n, hogy a svéd Embracer csoport felvásárolta a céget egy leányvállalatán, a Saber Interactive-on keresztül. Az akkori bejelentés szerint a Zen független stúdióként működött tovább a Saber alatt. A covid alatti túltoborzási trendek a Zent sem kerülték el, a 2020-as akvizíciós hír óta közel megduplázódott a létszám, 2020-at még csak 67 fővel zárta a cég a mostani (leépítés előtti) 121 főhöz képest.

Az Embracer sokáig az iparág talán legnagyobb étkű gömböce volt. Több éven át azzal volt tele a játéksajtó, hogy tonnaszámra vásárolják fel és költenek világszerte játékfejlesztő stúdiókra vagy videójátékos cégekre. Egy másik magyar szerzeményük a néhai Andy Vajnához is köthető Digic volt, a felvásárlásról tavaly a Forbes.hu is kérdezte az alapító-ügyvezetőt, Rabb Sándor Alexet.

Gyűrűk Ura-film? Mi készen állunk! – túl van élete üzletén a legendás magyar stúdió, de hogyan tovább?

Füstbe ment terv

Az Embracer őrületes menetelését, költekezését (amibe még A Gyűrűk Ura jogai is belefértek) egy igen furcsa közlemény szakította félbe.

Idén májusban bejelentették, hogy egy kétmilliárd dollár értékű gigaüzletük esett szét az utolsó pillanatban – az Axios úgy tudja, hogy a szaúdi kormány szuverén befektetési alapjának videójátékos leányával nem sikerült megállapodni.

A bejelentés padlóra küldte az Embracert a tőzsdén,

a cég pedig úgynevezett „újrastruktúrálási programot” hirdetett ki, ami a költségcsökkentés mellett kimondottan projektek elkaszálását és stúdiók bezárását is érintheti.

Ennek hatására több Embracer-stúdió is átalakuláson esett át az elmúlt hónapokban, embereket küldtek haza például a Crystal Dynamicstől, a Tomb Raider-játékok fejlesztőjétől, de bezárták a Volitiont is, a Saints Row-játékok alkotóját. Utóbbi legfrissebb felvonása nem örvendett túl meleg fogadtatásnak sem játékos-, sem sajtóoldalról.

Úgy tudjuk, a zenes Zoom-meetingen konkrétan nem mondták ki, hogy az elbocsátásoknak köze lenne ehhez az átszervezéshez. Igaz, még nem érkezett hivatalos közlemény se a Zentől, sem pedig az Embracertől.

The post „Embertelen volt”: brutális leépítés a legendás magyar játékstúdiónál appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés