:

Az ingatlanmogul, egy dollármilliárdos nő és a sztárfocista – milliárdosok a szomszédból

Az ingatlanmogul, egy dollármilliárdos nő és a sztárfocista – milliárdosok a szomszédból

Szlovák társlapunk közzétette a leggazdagabb szlovákok listáját. Az élen – mint 2017 óta minden évben – Ivan Chrenko, a nyilvánosságot kerülő ingatlanmogul áll, vagyonát 1,7 milliárd euróra becsülte a Forbes Szlovákia.

A szomszédos Szlovákia két milliárdost is ad a globális Forbes listára (Magyarország jelenleg hármat, de a magyar lista frissítése éppen tart). Második éve szerepel nő a dobogón, és továbbra is top 10-esek az Eset vírusírtó szoftver alapítói. A listán összesen 3 nő szerepel (ennyi egyszerre sosem volt a magyar listán), két új tag van, egy milliárdos pedig került ki az összeállításból. A legtöbb szlovák milliárdos cége jól viselte az elmúlt egy évet, dacára a gazdasági nehézségeknek és a geopolitikai helyzetnek, vagyonuk inkább nőtt, persze nem mindenkinek. A 38 szereplő számláló összeállításba 70 millió euró, vagyis 27,2 milliárd forint volt a beugró idén.

A szlovák listán a legfrissebb magyar kimutatás szerint a leggazdagabb magyar, Csányi Sándor a 3. helyezett lenne, Mészáros Lőrinc pedig a 4.

1. Ivan Chrenko
Becsült vagyon: 1,7 milliárd euró (660 milliárd forint)
Vagyon forrása: ingatlan (HB Reavis), befektetések

Chrenko a magyar piacon is aktív HB Reavis alapítója. 1991-ben egy akusztikai berendezéseket, hangszórókat gyártó cég társtulajdonosa volt, de az egyik legnagyobb üzletük a gyártócsarnokuk eladása volt. Így került képbe az ingatanpiac nála. A később HB Reavis-ra keresztelt társaság első igazán nagy dobása a pozsonyi Aupark felhúzása volt. Chrenko meglátta a lehetőséget a Szlovák nemzeti felkelés hídja melletti, elhagyatott partszakaszban, ahova tágas és fényes belső terekkel rendelkező plázát álmodott. Ez volt a szlovák főváros első bevásárló központja, megnyitása anno akkora szenzáció volt, mint itthon a Demjánék által felépített Pólus Center átadása. A szlovák piacon egyre nagyobbra hízó HB Reavis ma már a régióban is nagy játékos, legnagyobb üzleteit azonban Londonban illetve a lengyel piacon hozta (vagy épp hozza) össze.

A Chrenko cége által fejlesztett Varso Tower, Európa jelenleg legmagasabb épülete. Fotó: HB Reavis

A HB Reavist tavaly két egységre bontották: fejlesztés és ingatlankezelés. Bejelentették, hogy a szlovák ingatlanfejlesztési piacról kiszállnak – a külpiacokra koncentrálnak. Chrenko korábban is panaszkodott már a hazai bürokratikus akadályokra, szemben például a lengyel piaccal. A tavalyi év nehéz volt az ingatlanpiac számára, ez okozza a cége alacsonyabb értékelését is: Chrenko vagyon a szlovák Forbes kimutatása szerint éves alapon csökkent. A költségek és a kamatok is emelkedtek, vagyis alapvetően a magas inflációs környezet miatt csökkent a vagyon gerincét adó cégcsoport eszközértéke – ez általános trend volt az ingatlanpiacon. A HB Reavis esetében 143 millió eurós csökkenésről van szó, a csoport tavaly amúgy veszteséges évet zárt.

A HB Reavis fejlesztette Európa legmagasabb épületét, a Varso Towert.

Ugyan korábban tervezték, hogy lakóingatlant is fejlesztenek „odahaza”, végül a projekt számára kiszemelt telket eladták. Londonban több nagy projektet befejeztek, a One Waterloo készülőben, a lengyel és a brit piac mellett Németországban aktívak még nagyon. Az átszervezett cégcsoportban a következő évek így is inkább az elkészült projektek kezeléséről szólhatnak: jövedelmezőségben ez elmarad a fejlesztéstől, de kiszámítható és kevésbő kockázatos üzlet.

Több szlovák érdekeltsége mellett befektetőként immár többségi tulajdonosa a Finax befektetési szolgáltatónak, de érdekelt a divatra fókuszáló Factcool webáruházban is. Mindkét üzlet jól megy. A bentlakásos Leaf Academy magániskola támogatásából ugyanakkor visszavett.

Chrenko két éve Prágába költözött, jelenleg is a cseh fővárosban él.

A futball legenda, aki Besztercebánya nagybefektetője

Az összeállításban felbukkan egy meglepő név is: Marek Hamšík labdarúgó. A Napoli és a szlovák válogatott legendája, vagyonát a szlovák Forbes 80 millió euróra teszi (31 milliárd forint). A kínai Dalian Yifang csapatával kötött jövedelmező hároméves szerződése a leggazdagabb szlovákok egyikévé tette. A nyáron vonult vissza a török élvonalban szereplő Trabzonsporból.

A Nápolyban szerzett nagyjából 40 millió eurós nettó jövedelméhez még mintegy 25 millió euró jött hozzá Kínából. Keresetét édesapja segítségével fekteti be, Szlovákiában elsősorban szülőhelyén, Besztercebányán van több ingatlanprojektje is: a városközpont több régi épületét is ők újították fel, most bérbe adják azokat. Még Olaszországban játszott, amikor létrehozta a családi cégként működő borászatát, a cég olasz proseccót is importál. Érdekelt a Besztercebánya melletti, radványi ipari parkban, illetve a város melletti Farkaspetőfalván vásárolt egy reneszánsz kastélyt is, ami a felújítás után szállodaként fog üzemelni.

2. Valeria Haščáková és családja
Becsült vagyon: 1,46 milliárd euró (566 milliárd forint)
Vagyon forrása: befektetések (Penta Group)

A Penta Group elmondhatja, hogy válság ide vagy oda, a befektetési csoportnak jól megy. A 2021-es rekordév után – 570 millió eurós, azaz 220 milliárd forintos nettó profit – az előző üzleti évet 483 millió eurós (187 milliárd forint) profittal zárták. Nem elírás, nem tévedés: a nettó profit és nem a forgalom volt ekkora. A befektetési csoport Európa-szerte számos ágazatban aktív (egészségügy, szerencsejáték, ingatlan, pénzügyi szolgáltatások, média), és jó teljesítménye a nagyrészvényesnek számító Haščák család vagyonán is meglátszik.

Valeria Haščáková jelenleg a cseh T69 Trust nevű alapon keresztül képviseli családját a Penta Investments csoportban (ő és két kiskorú fia a kedvezményezettek). Ez a második év, hogy szerepel a szlovák milliárdos listán, tavaly is a második helyezett volt.

A csoport egyik alapítója férje, a korrupciós ügyek miatt korábban előzetes letartóztatásba is kerülő milliárdos, Jaroslav Haščák.

(Neki is a cseh Marek Dospivának van a legnagyobb részesdése a csoportban, Dospiva is vagyonkezelőre ruházta a részesedését.) Jaroslav Haščák érintett volt az ún. Gorilla-ügyben, de pénzmosással is vádoltak, tavaly év végén pedig újabb vádakkal kellett szembenéznie – utóbb azonban a Legfelsőbb Bíróság tisztázta őt a Gorilla-üggyel kapcsolatban, és az államnak bocsánatot is kellett tőle kérnie. Az üzletember az eljárások miatt két éve lemondott a cég vezetéséről, majd átiratta családjára a részvényeit. A szlovák Forbes úgy tudja, a feleség valóban aktív vezető szerepet visz a csoportban. (Férje ellen továbbra is folyamatban van még néhány jogi eljárás.)

Tavaly a Penta eredményeit leginkább a Dr. Max gyógyszertárlánc jó teljesítménye, a lengyel Empik könyves áruházlánc eladása, valamint az egyik alumíniumgyáruk rendkívüli profitja befolyásolta. A csoport bankjai és a média üzletága is jól teljesített.

A csoport ingatlanos portfóliójában nagy változás történt: az eszközök egy részét eladták a csoport másik társalapítójának, Jozef Oravkinnak, aki úgy döntött, hogy a saját útját járja, és létrehozta az Alto Real Estate fejlesztő céget és az Alto Property vagyonkezelőt. A Pentának azonban van elég projektje így is: bővítik a pozsonyi Bory negyedet, ahol idén megnyitották a várva várt kórházukat is; Prágában pedig az utolsó simításokat végzi a Zaha Hadid Architects egy másik projektjén, a Masaryčkán. Itt egy új városközpontot hoztak létre a Masaryk pályaudvar melletti barnamezős területen.

A Penta prágai zászlóshajó projektje

3. Jozef és Patrik Tkáč
Becsült vagyon: 920 millió euró (357 milliárd forint)
Vagyon forrása: pénzügyi szektor, befektetések

A szlovák lista harmadik helyén Jozef és Patrik Tkáč áll, az apa-fia páros vagyonát 920 millió euróra teszi társlapunk, vagyis ők már nem kerülnek fel a Forbes globális listájára (oda 1 milliárd dollár a belépő). Tavaly szerepeltek először a szlovák dobogón, akkor is a harmadik helyen, de vagyonuk a J&T Finance Group (JTFG) nevű pénzügyi-befektetési csoportjuk jó teljesítményének köszönhetően tovább hízott, tavaly rekordnyereséget értek el.

A csoportban amúgy a kínai állami CITIC befektetési csoportnak is van 10 százaléka.

Daniel Křetínský cseh milliárdossal együtt van több közös befektetésük a kiskereskedelemben és az e-kereskedelemben is, de

a West Ham és a Sparta Praha labdarúgó klubok mögötti befektetési társaságban is van részesedésük.

Ők az elsők, akik Közép-Európából megjelentik a Premier League-ben, ami jelenleg a világ legerősebb bajnoksága. Ahogy arról korábban írtunk, a londoni West Ham labdarúgó klubban 2021 végén megszerzett kisebbségi részesedésüket szeretnék tovább hizlalni.

4. Tomáš Chrenek
Becsült vagyon: 850 millió euró (330 milliárd forint)
Vagyon forrása: kohászat, egészségügy, kereskedelem, befektetések

5. Miroslav Trnka
Becsült vagyon: 800 millió euró (310 milliárd forint)
Vagyon forrása: IT (Eset vírusírtó program), befektetések

6. Peter Paško
Becsült vagyon: 780 millió euró (302,5 milliárd forint)
Vagyon forrása: IT (Eset vírusírtó program), befektetések

7. Rudolf Hrubý
Becsült vagyon: 770 millió euró (299 milliárd forint)
Vagyon forrása: IT (Eset vírusírtó program), sport (HC Slovan jégkorongcsapat)

8. Ivan Jakabovič
Becsült vagyon: 760 millió euró (295 milliárd forint)
Vagyon forrása: pénzügy, befektetések (a 3. helyezett Tkáč család régi üzleti partnere)

9. Martin Kúšik
Becsült vagyon: 600 millió euró (233 milliárd forint)
Vagyon forrása: befektetések (a Penta csoport egykori partnere)

10. Milan Fiľo
Becsült vagyon: 570 millió euró (221 milliárd forint)
Vagyon forrása: papíripar, élelmiszer, energia, ingatlan

The post Az ingatlanmogul, egy dollármilliárdos nő és a sztárfocista – milliárdosok a szomszédból appeared first on Forbes.hu.