:

Hiába törölt Hamászhoz köthető fiókokat az X, az EU így is megbírságolhatja

A terrorszervezet Izrael elleni támadásáról jelenleg is terjedő tartalmak kiverték a biztosítékot a Bizottságnál, de nemcsak ezek, hanem a dezinformáció elleni uniós szabályok be nem tartása miatt is komoly vizsgálat fenyegeti Elon Muskot.

Eljárást indít az Európai Bizottság az X (korábbi nevén Twitter) ellen, miután még mindig álhírek terjednek a közösségi platformon az izraeli-Hamász konfliktus kitörése óta. A Bizottság most felszólította az X-et, hogy szolgáltassanak adatokat arról, mit tettek a dezinformációk visszaszorításáért – írta az amerikai Forbes. A testület vélhetően nem elégedett azzal, hogy Elon Musk és cége mennyire vette komolyan az X-re is vonatkozó, uniós dezinformációellenes szabályokat az utóbbi napokban.

Muskéknak augusztus óta meg kellene felelni a szabályoknak

A BBC arra is kitér, Európai Bizottság a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (DSA) alapján küldött hivatalos információkérésre vonatkozó megkeresést az X (volt Twitter) közösségi platformnak, arra hivatkozva, hogy az uniós testülethez illegális, dezinformációs, különösen terrorista és erőszakos tartalmakra, valamint gyűlöletbeszéd terjesztésére vonatkozó bejelentések érkeztek – közölte a brüsszeli testület. Az X-nek augusztus vége óta meg kell felelnie a DSA által bevezetett rendelkezések teljes körének, ami magában foglalja az illegális tartalmak, a dezinformáció, a nemi alapú erőszak terjesztésével kapcsolatos kockázatok, valamint az alapvető jogok gyakorlására, a gyermekek jogaira, a közbiztonságra és a mentális jólétre gyakorolt esetleges negatív hatások felmérését és csökkentését.

Nem haboznának bírságolni sem

A Bizottság megvizsgálja, hogy az X megfelel-e a digitális szolgáltatásokról szóló törvény előírásainak, az azonosított kockázatok csökkentésére irányuló intézkedésekkel kapcsolatos gyakorlatának terén – olvasható az uniós végrehajtó testület közleményében. A közösségi platformnak október 18-i, illetve október 31-i határidővel kell választ adni a Bizottság aggályaira, ez alapján dönt a testület a következő lépésekről.

A digitális szolgáltatásokról szóló törvény értelmében a Bizottság bírságot szabhat ki a tájékoztatás iránti kérelemre adott téves, hiányos vagy félrevezető tájékoztatásért.

Tetemes mennyiségben és sebességgel terjednek az álhírek

Szombat hajnalban a Hamász palesztin terrorszervezet a Gázai övezetből kitörve támadást indított Izrael ellen. Az akció során 1300 embert öltek meg, és több, mint 150 túszt ejtettek, azóta pedig további ezrek veszthették életüket. Válaszul ugyanis Izrael totális blokád alá vonta és folyamatosan bombázza a Gázai övezetet, a légicsapásokban csütörtökig 1500 palesztin vesztette életét.

Ahogyan az orosz-ukrán háborúban, úgy ebben az esetben is tapasztalható volt, hogy az első támadást követően a közösségi médiában, elsősorban az X-en, a Meta felületein és a TikTokon megnőtt az álhírek száma, és súlyos, gyakran kegyetlenségeket és brutalitást tartalmazó, illetve teljesen félrevezető Hamász-propaganda is nagy számban jelent meg.

Thierry Breton az Európai Bizottság belső piacért felelős tagja még kedden felszólította a közösségi vállalat tulajdonosát, Elon Muskot hogy foglalkozzon a platformot elárasztó, a Hamász propagandistáihoz kötődő dezinformációval annak érdekében, hogy az X megfeleljen az újonnan megalkotott európai uniós online tartalomszabályzásoknak. Breton ugyanezzel a követeléssel élt Mark Zuckerberg felé is, sőt, a Meta-vezért arra szólította fel, hogy távolítsák el a platformokról az illegális tartalmakat 24 órán belül.

Csütörtökön az X vezérigazgatója, Linda Yaccarino közölte, hogy már több száz, a Hamszához köthető fiókot töröltek, és több ezer posztot jelöltek meg vagy távolítottak el a közösségi oldalról, ezt azonban a Bizottság láthatóan nem tartja elegendőnek.

The post Hiába törölt Hamászhoz köthető fiókokat az X, az EU így is megbírságolhatja appeared first on Forbes.hu.