:
Breaking News

Így kaszálná el a Big Tech csapat az uniós „netadót”

Blokkolhatja az Európai Unió szabályalkotását és így egyes, tervezett 5G-beruházásokat is a „Big Tech” néven emlegetett óriásvállalatok – mint a Google, a Meta, az Amazon, a Microsoft és a Netflix – ellenállása, írta a Reuters

Az Európai Unió a versenyképesség megőrzése érdekében szeretné minél gyorsabban bevezetni az 5G-t a tagállamokban, a hálózat kiépítési azonban nyilvánvalóan sokba kerül, ezért az uniós szabály-előkészítők felvetették, hogy a kiépítési költségekbe bevonják a nagyobb technológiai cégeket is, amelyek az előnyeit élvezik a technológia terjedésének, míg a kiépítési költségekből nem vállaltak részt.

Sürgeti az 5G hálózatépítést az uniós biztos

Júniusban jelentették be, hogy átalakíthatja a távközlési piac finanszírozását az Európai Unió, és a techcégek bevonásáról is ekkor kezdődött a nyilvános vita. Thierry Breton uniós biztos – aki a Telecom France korábbi vezérigazgatója – maga is igazságos közteherviselésnek nevezte a Big Tech bevonását. Breton egy keddi blogbejegyzésében szélesebb körű szabályokat javasolt a távközlési piac számára.

„Bejelentettük, hogy Európa bármit megtesz, hogy megőrizze versenyelőnyét, és konkrét és ambiciózus ajánlásokat várunk az egységes piac jövőjével kapcsolatban. Íme az egyik: dolgozzunk egy merész, jövőorientált, játékot megváltoztató digitális hálózatokról szóló törvényen, hogy újradefiniálhassuk távközlési szabályozásunk DNS-ét. A helyes megoldáshoz jövőképre, merészségre és időre lesz szükség, de most el kell kezdenünk a konkrét lépések megtételét.”

– írta az uniós biztos. A technológiai vállalatok érdekeit képviselő Computer & Communications Industry Association ugyanakkor már az elmúlt hetekben is azzal érvelt, hogy a Bizottságnak “befogadóbb” megközelítést kellene alkalmaznia, és nem kellene elfogadnia a nagy telekommunikációs cégek felvetését a méltányos részesedést illetően, hiszen az “valójában nem más, mint internetadó”.

Valójában ugyanis a Deutsche Telekom, az Orange, a Telefonica, és a Telecom Italia kezdeményezte a Bizottságnál, hogy be kellene vonni a költségekbe a Big Tech cégeket az EU 5G cselekvési tervének és a digitális évtizedre vonatkozó stratégiájának végrehajtásában. Idén a Bizottság új stratégiai célkitűzéseket határozott meg az 5G digitális évtizedben történő kiépítésére vonatkozóan, ennek nyomán merült fel az is, hogy milyen jelentős összeggel kellene már a következő 1-2 évben hozzájárulniuk a tech-óriásoknak a tervezett 5G-beruházásokhoz.

Napokon belül kiderül, mennyire gondolják komolyan

Az elvileg 200 milliárd eurós beruházási résről, valamint annak uniós „adótechnikai” pótlásáról szó eshet a Bizottság október 18-án nyilvánosságra kerülő munkaprogramjában, valamint az EU távközlési minisztereinek október 23-24-i csúcstalálkozóján is, ugyanakkor a Reuters forrásai szerint az illetékes uniós biztos, Breton valószínűleg csak a stratégiát dolgozná ki a témában, és inkább már a következő Európai Bizottságra bízza majd annak eldöntését, hogy valóban javaslatot tesz-e egy jogszabályra. A jelenlegi Európai Bizottság ötéves mandátuma ugyanis jövő novemberben lejár.

„Azoknak az európai távközlési szolgáltatóknak, akik a Big Tech bevonását szorgalmazzák az 5G kiépítésének finanszírozásában, valószínűleg meg kell várniuk a következő Európai Bizottságot” – mondták az ügyre rálátó források a Reutersnek.

The post Így kaszálná el a Big Tech csapat az uniós „netadót” appeared first on Forbes.hu.