:
Breaking News

Erre kell figyelni, ha vissza akarjuk kapni a pénzünket

Hamarosan vihetjük vissza a kiürült palackokat, dobozokat és üvegeket. Nem mindegy azonban, milyen állapotban vannak, ha vissza akarjuk kapni a betétdíjat.

Januártól az üvegek nagy része, az alumíniumdobozok és PET-palackok visszaváltási díjas rendszerben fognak működni. A legtöbb palackozott italt 50 forinttal drágábban lehet majd megvenni, ezt az árat azonban visszakapjuk és levásárolhatjuk. De ennek is megvannak a szabályai.

Több ebből Jobb lesz betárazni? Hiány léphet fel Európában Ekkorát bukott első napján a Birkenstock

Az ország teljes hulladékgazdálkodását a Mol leányvállalata, a MOHU végzi. A Portfolio.hu segítségükkel foglalta össze, mire kell figyelnünk.

A legfontosabbak

Minden italos palackon fel lesz tüntetve egy egyértelmű szimbólum, ami megmutatja, hogy milyen csomagolási típusról van szó. A régi rendszerben gyártott palackokon még nem lesz az új rendszerben visszaváltható vonalkód, így azokat nem fogja tudni az automata visszaváltani.Ne nyomd össze! Csak a sértetlen állapotú csomagolást tudja beazonosítani az automata: nemcsak a vonalkód, hanem a forma is számít. A visszaválthatóság mobil applikáció segítségével, vagy a helyi kiskereskedelmi egység kézi visszaváltó berendezésével ellenőrizhető.Mindegy, hol vettük. Sajátmárkás termékek is leadhatók bármely automatánál.

Még nincs megoldva

Magyarországon egyelőre nincs olyan vállalat, amely fel tudná dolgozni és élelmiszeripari használatra újragyártani a visszagyűjtött alumíniumdobozokat, vagy üvegeket. Ezért az újbóli feldolgozást külföldi vállalatokkal tudja a MOHU megoldani.

A PET-palackok újrahasznosítására ugyan van magyarországi vállalat, de nem “food-grade”, vagyis ugyanolyan palackot nem tudnak ezekből a hulladékokból gyártani. Ennek megvalósulására beruházásra lesz szükség.

Körforgás

Az ötven forintos visszaváltási díj ideális estben “körforgásban marad”, a gyártó ugyanis a MOHU-nak fizeti ki, a kiskerlánc a gyártónak vagy nagykernek, a fogyasztó a kiskerláncnak, és ha valóban visszakerül a palack, akkor a közvetlenül – vagy az üzlet közvetítésével közvetve, de – a MOHU-tól kapja meg a fogyasztó az 50 forintot.

 Amennyiben nem viszi vissza valaki az 50 forintos többlettel megvásárolt üveget, dobozt, akkor a rendszerben bentragadó összeg a MOHU-nál marad, de azt nem bevételként számolják el, hanem a szolgáltatás, a rendszer működtetésére fordítják, ennyivel kevesebbet kell majd a gyártóknak a szolgáltatási díjakon keresztül megfizetni.

Hogy vásárolhatom le?

A visszaváltási díjat voucher formájában (ami levásárolható, vagy készpénzre váltható), jótékonysági felajánlással, vagy egy applikációs regisztráció után bankszámlára történő utalással lehet visszakapni.

The post Erre kell figyelni, ha vissza akarjuk kapni a pénzünket appeared first on Forbes.hu.