:

Fókuszban a családi vállalatok

Fókuszban a családi vállalatok

Immáron nyolcadik alkalommal ismerte el a K&H azon magyar családi cégeket, amelyek üzleti gyakorlata példaértékű lehet más vállalatok, vagy akár a kisebb vállalkozások számára is. A 2016-ban életre hívott K&H családi vállalatok kiválósági díj idei nyertesei között sokféle cég akad a környezettudatos tehenészettől kezdve a családi autókereskedésen keresztül az építőpiari nagyvállalatig.

A K&H családi vállalatok kiválósági díj célja, hogy támogassa és elismerje a magyarországi családi tulajdonban lévő vállalatok hozzájárulását a gazdasághoz, valamint elkötelezettségüket a társadalom és a környezetük iránt. A díjra idén négy kategóriában pályázhattak a cégek. A hosszú távú stratégia kategóriában a sikeres működés és növekedés fenntartását biztosító gyakorlatokat, illetve a vállalat gazdaságon/iparágon belüli jelentős és előremutató szerepét értékelte a zsűri. Sikeres generációváltás kategóriában azokat a cégeket ismerték el, akik a legsikeresebben tudták megőrizni a közös, családi értékeiket és átadni azokat a jövő generációjának. Innováció kategóriában a legújszerűbb fejlesztéseket értékelték, míg a környezetvédelmi fenntarthatóság kategóriában a társadalmi vagy környezeti szempontból legzöldebb alaptevékenységi gyakorlatokat ismerték el.

A zsűri szakmai meglátásai és a pályázati kiírásban megadott értékelési szempontok alapján ez évben összesen 7 pályázó kapott elismerést.

„A K&H családi vállalatok kiválósági díjjal idén már nyolcadik alkalommal ismertük el azon cégeket, amelyek üzleti gyakorlata példaértékű lehet más vállalatok, vagy akár kisebb vállalkozások számára is. A beérkezett munkák alapján azt látjuk, hogy a legnagyobb kihívást továbbra is a megfelelő stratégia megválasztása, megtervezése jelenti. Továbbá a most díjazott legjobb gyakorlatok azt is mutatják, hogy a családi vállalati értékek közé már a környezeti fenntarthatóság is bekerült, és a generációváltásra is egyre több sikeres és követendő példát láthatunk. Ami viszont talán a legfontosabb tanulság, hogy ezen tevékenységek nem méretfüggőek, tehát akár már kisebb cégeknél is remek gyakorlatok vannak, mint ahogy azt az idén díjazottaknál is láthatjuk” – hangsúlyozta Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok központ vezetője.

CE Glass Üveg- és Gépipari Zrt. – Töretlenül az üvegipar élvonalában

A CE Glass egy harmadik generációs építészeti síküveg-feldolgozó cég, amely 100 éves szakértelemmel dolgozik töretlenül az üvegipar élvonalában. Az európai szintű üvegipari vállalat szigetelőüvegeket gyárt és üvegmegmunkálással foglalkozik, termékeik pedig mára 5 kontinens több mint 30 országában megtalálhatók.

A vállalat sikerének titka a folyamatos technológiai fejlesztésekben, a válogatott, magas színvonalú szakértelemmel rendelkező munkavállalói bázisban, az általuk nyújtott minőségi termékekben és az ügyféltámogatásban rejlik. Eredményeik nagymértékben köszönhetők Ipar 4.0-s megoldásaiknak, a digitalizációra épülő, adatvezérelt stratégiaalkotásuknak. Minden terület és gép teljesítményére vonatkozóan adatokat gyűjtenek, statisztikákat készítenek, amelyek elemzése segíti a döntéshozatalt, a fejlesztendő területek körvonalazását, ezáltal a stratégiai irányvonalak meghatározását.

A CE Glassnak otthont adó, Szeged határában lévő Green Business Ipari Park területe csak az elmúlt két évben előbb egy 5400, majd idén egy 8400 négyzetméteres csarnokkal bővült, melyben az országban egyedülálló, innovatív üvegipari gépsorok dolgoznak.

Munkavállalói bázisuk jövőjét elsősorban a tehetséges munkaerő megtartásában látják, amit folyamatos szakmai képzésekkel, karrierprogrammal, sokszínű céges rendezvényekkel kívánnak elérni, valamint olyan jóléti intézkedésekkel, mint például a négynapos munkahét idei teszt jellegű bevezetése a teljes munkavállalói állomány számára.

Hosszú távú stratégiájuk része a generációváltás, amely felé lépdelve a Varga család negyedik generációja is egyre aktívabban kapcsolódik be a vállalatvezetési feladatokba.

CIVITA Group – Egészségtudatosság Monostorpályiból

A CIVITA cégcsoport 30 éve működteti Közép-Európa egyik legnagyobb kukoricamalmát a Debrecen melletti Monostorpályiban. A vállalat az elmúlt évtizedek alatt az innovatív gyártási és termékfejlesztési folyamatoknak köszönhetően mára az egészségtudatos és free from kukorica alapú élelmiszerek piacának meghatározó hazai gyártó szereplője lett. A kukoricamalom mint gabonafeldolgozó tevékenység mellett a CIVITA Group Nyrt. működteti Európa legnagyobb gluténmentes tésztagyártó, valamit kukoricaolaj üzemét. A CIVITA csoport Magyarországon egyedülállóan rendelkezik a kukorica alapú élelmiszeripari termékek diverzifikált palettájával.

A CIVITA Group Nyrt. a kezdetektől fogva törekedett arra, hogy a beszerzési, feldolgozási és gyártási tevékenysége során a lehető legkisebb legyen az ökológiai lábnyoma. Ennek elérése érdekében minimálisra csökkentették az alapanyag-szállítási távolságot, 50 km-es körzeten belül szerzik be a kukorica alapanyagot, a gyártás és a tárolás pedig egy telephelyen történik. A működéshez, illetve a termeléshez szükséges villamos energia harmadát jelenleg is napelem kiserőmű állítja elő. A gáz kiváltására szalmatüzelésű kazánt használ a CIVITA a telephelyre beérkező kukorica alapanyagot szárító egységek számára.

A vállalat célja, hogy 3 éven belül a gyártáshoz szükséges energiát 100%-ban megújuló energiaforrásból állítsa elő. A rövidtávú tervekben szerepel egy telepi biomassza hőközpont létrehozása is.

KÉSZ Csoport – Egymásra alapoznak, a tudásra építenek

A KÉSZ Csoport több mint négy évtizede született és mára egy hazai és nemzetközi szinten is sokoldalú, egyedi cégcsoporttá nőtte ki magát. Ma ez Magyarország egyik legszélesebb portfoliójával rendelkező, építőipari fókuszú, technológiavezérelt és innovatív vállalatcsoportja. A piacon egyedülálló felépítésüknek köszönhetően képesek kiszolgálni az építőipari értéklánc teljes palettáját a tervezéstől kezdve a gyártáson és kivitelezésen át egészen az üzemeltetésig. Emellett villamosiparral, ipari technológiákkal, turizmussal és vendéglátással, valamint energetikával is foglalkoznak, de a logisztika, flottamenedzsment és munkavédelem területén is otthon érzik magukat.

Varga Mihály, a KÉSZ Csoport alapítója nemcsak mérnök, de mestervizsgával rendelkező ács, kőműves és lakatos is. 1982-ben Kiskunhalason négy fővel alapította meg a tervezésre és szerkezetszerelésre specializálódott munkaközösséget, a Komplex Építőipari és Szolgáltató Gmk.-t. A több mint négy évtizednyi folyamatos fejlődésnek, bátor kezdeményezésnek és újító gondolatnak köszönhetően lett a KÉSZ Csoport mára azzá, ami. Ahogyan szlogenük is hűen tükrözi: „Egymásra alapozunk. A tudásra építünk.”

Megannyi hazai és nemzetközi projekt és megszámlálhatatlan sok sikeres történet áll mögöttük. A cégcsoport közelmúltjának legsikeresebb projektjei közé tartozik többek között a Hungexpo revitalizációja, a kolozsvári Szent-Mihály műemlék templom felújítása és a Nemzeti Atlétikai Központ acélszerkezetei, vagy épp az M3-as metró burkolati munkái.

GLT Delta Épületgépészeti Kft. – Innováció Sári néninek ajánlva

A pécsi székhelyű családi vállalkozás mindig is élen járt az innovációban. A cég folyamatos fejlődés mellett mára közel 100 főt foglalkoztató vállalkozássá nőtte ki magát, mely folyamatosan új technológiákat és rendszereket alkalmaz a kivitelezési munkák megkönnyítésére. Innovatív technológiájuk, melyet a cégben dolgozó csapat fejlesztett ki az elmúlt 10 év során, jelentős változást hoz az ipari gépészeti központok, légtechnikai rendszerek és más összetett épületgépészeti megoldások kivitelezésében. A fejlesztéssel akár negyedére rövidíthető a helyszíni kivitelezési idő, miközben az anyagveszteség szinte nullára csökken.

A számos innovatív mérföldkő mellett talán a legjelentősebb lépés a cég életében a generációváltás, melynek során két család első és második generációja között kellett kialakítani a jó struktúrát. A cég operatív vezetését Strasser Tamás és Cserkuthy András vette át 2021-ben, akik 2023-ra műszaki igazgató és ügyvezető igazgató pozícióban viszik tovább a cég működtetését.

A GLT Delta Épületgépészeti Kft. a díjat – rendhagyó módon – a kezdetektől mai napig náluk dolgozó 98 éves Sári néninek ajánlja. A cég vezetőinek meggyőződése szerint ő volt az, aki olyan alapokat teremtett az elmúlt több mint 30 évben, amik nélkül sem az alapítók, sem a vállalatot jelenleg vezető második generáció nem valósíthatta volna meg ezeket az innovációkat. A gazdasági megfontolásaitól kezdve a rendszerszemléletén át az innovatív gondolkozásig és nem utolsósorban az érzelmi támogatásig, hiszen a cégben mai napig szinte mindenki fordul hozzá meghallgatásért, beszélgetésért, tanácsért és támaszért.

Tedej Zrt. – Fenntartható állattenyésztés

A Tedej Zrt. egy mezőgazdasági vállalatcsoport meghatározó tagjaként tevékenykedik, hajdúnánás-tedeji székhellyel. Fő tevékenysége az állattenyésztés, melynek takarmányellátását igyekszik saját előállítással innovatív, környezetbarát módon biztosítani. A vállalat kapuját évente 18 millió liter tej, 4500 tonna sertéshús, 20 ezer tonna kukorica és 5000 tonna kalászos hagyja el.

A Tedej Zrt. filozófiájának meghatározó eleme az innovatív termelés, a környezettudatos fejlesztés és a társadalmi felelősségvállalás. Tevékenységükben igyekeznek önellátóak lenni, középtávú céljuk a körforgásos gazdaság stabil alapjainak megteremtése.

A családi gazdaság vezetésében egyszerre több generáció vesz részt, ami biztosítja a tapasztalatok hatékony átadását, ami hosszútávú, nemzedékeken átívelő stratégiai gondolkodást eredményez. Ennek a stratégiának része annak a takarmányozási célú lucerna fehérjekoncentrátumnak az előállítása is, ami Magyarországon egyedülálló.

A mezőgazdaságban jellemző erős versenyben hosszútávon csak az tud talpon maradni, aki magas hatékonysággal termel és üzletileg is elég eredményes ahhoz, hogy folyamatosan képes legyen megújulni.

A közeljövőben olyan élő sertéseket bocsátanak ki, amelyeket lucerna fehérje koncentrátummal etettek, GMO mentesek és húsukban a megszokott kétszerese az Omega-3 zsírsav tartalom, ezáltal egyszerre finomabb és egészségesebb a megszokottaknál.

Petrányi Autó – Mobilitás mindenkinek

A Petrányi Autó a hazai autókereskedelem egyik, évtizedek óta vezető szereplőjeként immár négy budapesti telephelyén, igazi nemzetközi kínálattal igyekszik választ adni a felmerülő mobilitási igényekre. Az amerikai Ford, a Dodge és a RAM márkák kínálata a népszerű tömegmodellektől a V8-as izomautókon át a mindent legyűrő pick-upokig ér. A népszerű Nissan az igazi japán precizitást és innovációt kínálja a márka kedvelőinek, a hazai piacon nemrég debütált MG pedig az új autóipari trendek egyik jeles, ár-érték bajnok képviselőjeként a kínai autógyártás versenyképességét demonstrálják. A Petrányi Autó következő képviselt márkája októbertől pedig a Kia lesz.

Az újautó-kínálat bővülése mellett az elmúlt 10 évben jelentősen diverzifikálódott a cégcsoport tevékenysége is. A termékfejlesztés, az új üzletágak indítása, valamint a meglévők optimalizálása folyamatos a vállalkozásnál, amihez a tudatosan és fegyelmezetten épített pénzügyi stabilitás megfelelő alapot ad. 2022-re a Petrányi Autó árbevétele közel 50 milliárd forintra nőtt, a foglalkoztatottak száma pedig mára 300 fő felett van.

A Petrányi név többgenerációs életének a Petrányi Autó márka építése is része. A Petrányi család által meghatározott értékek, vízió és misszió következetes és folyamatos használata is a sikeres generációváltás alapja. Céljuk, hogy a következő évtizedekben a Petrányi Autó nyújtotta szolgáltatások és szemlélet a piaci szereplők közül kiemelje a céget, és az ügyfeleik azért válasszák őket újra és újra, mert többet kapnak, mint máshol, bármilyen mobilitási döntésben is van szükségük támogatásra.

Trans Lex Work Kft. – A forgógépek specialistái

A céget 1992-ben, az olaj- és petrolkémia iparban nagy tapasztalatokkal rendelkező szakemberek alapították egy Iránban végzett helyreállítási munka kapcsán. A vállalkozás már ezzel a munkával bebizonyította, hogy képes a bonyolult, összetett műszaki feladatokat világszínvonalon megoldani.

A TLW Kft. fő profilja mára a forgógépek szervizelése és állapotellenőrzése lett. Telepítik, javítják, karbantartják őket, növelik a fő berendezések hatékonyságát a gőz-, gáz-, vízturbináknak, szivattyúknak, ventilátoroknak, kompresszoroknak, valamint rezgésdiagnosztikai és egyéb vizsgálatokkal diagnosztizálják kondíciójukat. Megrendelőik főleg erőművek, olaj-, gáz-, petrolkémia-, víz-, szennyvíz- és élelmiszeripari vállalatok, ahol a termelés/gyártás folyamán kulcsszereplők a forgógépek.

A vállalat az első 25 évben országos szintű, különleges fővállalkozói projektek sorát valósította meg, ami kiváló alapot nyújtott a következő generáció szakmai felkészüléséhez. A generációváltást tudatosan tervezték meg. Profilozással alátámasztva közös döntéssel 2014 és 2017 között 5 fős vezetést alkalmaztak, hogy a döntésekben az új generáció is részt vegyen. 2018-tól Kiss Gábor ügyvezető, Magyar Balázs operatív igazgató és Magyar Katalin ügyvezető alakítja és vezeti a TLW életét. Az új menedzsment önálló munkáját fémjelzi a gőz- és gázturbinák nagyjavításaiban való hatékony részvétel, melynek eredménye, hogy az ország szinte összes erőművében jelen van a cég.

A TLW Kft.-nél hiszik és vallják: „A mi piaci területünkön csak kompromisszumok nélküli, precíz, pontos és gazdaságos megoldásokkal, kiváló minőségbiztosítással, a határidők szigorú betartásával, továbbá a környezetünk iránti felelősséggel szabad munkát végezni.”

The post Fókuszban a családi vállalatok appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés