:
Breaking News

Gödi akkugyár: öt éve engedély nélkül

Gödi akkugyár: öt éve engedély nélkül

Elindult a környezetvédelmi eljárás a gödi Samsung-gyár ügyében. Más kérdés, hogy erre amiatt került sor, mert immáron öt éve nincs meg a környezetvédelmi engedély, ami miatt eddig mégsem korlátozták vagy zárták be a gyárat.

Ahogy azt az Átlátszó nemrég megírta, 2018 óta környezethasználati engedély nélkül működik a Samsung gödi akkumulátorgyára. Erre a cikkre hivatkozva tett fel nemrég írásbeli kérdést a DK-s Vadai Ágnes a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Gulyás Gergelynek, amire végül Koncz Zsófia energiaügyi államtitkár adott kitérő választ. Azaz hogy

elindult a környezetvédelmi felülvizsgálati eljárás a gödi gyár ügyében – azt viszont nem tette hozzá, hogy a felülvizsgálatra éppenséggel az évek óta engedély nélkül zajló működés miatt került sor.

Pontosabb, mint a ChatGPT: magyar AI asszisztenssel tehermentesíti orvosait a hazai magánkórház

Mi történt idáig?

Az Átlátszó korábbi tényfeltárása szerint eddig hat alkalommal állapította meg a hatóság, hogy a gigagyár számára nem kell környezeti hatásvizsgálatot lefolytatni, emiatt aztán sem a talajvizet, sem a levegőt, sem pedig a zajkibocsátást nem ellenőrzik.A gödi gyár 2018 óta környezethasználati engedély nélkül működhet, mivel a hatóság annak ellenére sem kötelezte eljárásra a Samsung Magyarország Zrt.-t, hogy a Magyar Mérnöki Kamara Környezetvédelmi Tagozata szerint az akkumulátor-gyártás technológiai folyamata miatt kötelező környezeti hatásvizsgálati eljárás és egységes környezethasználati engedélyezési eljárás lefolytatása.Az engedély megszerzése 2020-ig volt előírva a Samsung SDI számára (de ekkor sem az akkumulátorgyártás miatt), de még az ezt követő három évben sem került erre sor, így a Pest Vármegyei Kormányhivatal most júliusban megállapította, hogy a gyár „egységes környezethasználati engedélyezés hatálya alá tartozó tevékenységet kezdett meg és folytat – ilyen engedély nélkül”.A gyár működésének szankcionálására, korlátozására vagy felfüggesztésére viszont ez idáig nem került sor.

Koncz válasza

„A Kormánynak minden beruházó irányába határozott elvárása volt eddig is, és a jövőben is az lesz, hogy a tevékenységükre vonatkozó környezetvédelmi, munkavédelmi és egyéb szabályokat be kell tartani. A hatóságok folyamatosan ellenőrzik az ilyen létesítményeket.”

„2023. szeptember 5. napján megindult és jelenleg is folyamatban van a teljes körű környezetvédelmi eljárás a Samsung SDI Zrt. által benyújtott dokumentáció alapján” – folytatta Koncz. Hozzátette: ha nem a jogszabályoknak és az engedélyben foglaltaknak megfelelő a gyár működése, abban az esetben „a hatóság a magyar emberek és a környezet védelmében megteszi a megfelelő lépéseket.”

Közmeghallgatás – írásban

Az eljárás elindításával együtt kiadott közlemény szerint a gödi gyár ügyében a kötelezően megtartandó közmeghallgatást – hogy, hogy nem – „személyes részvétel nélkül” bonyolítják majd le. Bár ez az információ biztosan kevesekkel jön szembe, hiszen tippre kevesen töltik idejüket a kormányhivatal oldalán, azért érdemes tudni, hogy a környezetvédelmi hatóság október 18-ig várja az írásos észrevételeket.

(Átlátszó)

The post Gödi akkugyár: öt éve engedély nélkül appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés