:

Az albérletárak az egekben, eközben nagyot nőtt az üres magyar lakások száma

Az albérletárak az egekben, eközben nagyot nőtt az üres magyar lakások száma

Pest belső kerületeiben a lakások negyede-harmada üres, ami jelentheti azt is, hogy Airbnb-ként hasznosítják. De mi történik a Balatonnál?

A magyar lakások több mint 13 százaléka üresen áll, Budapesten közel 18 százalékuk – derül ki a KSH adataiból. 2011 óta több mint duplájára emelkedett a lakatlan ingatlanok száma, ami ma már 600 ezer üres lakást jelent.

Pénz Forbes 3 perc olvasás
Ezért élénkülhet a lakáspiac év végéig
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Lakhatási krízis: veszélyben az idősek

A G7 elemzése összegyűjtötte, melyik településen van a legnagyobb arányban lakatlan ingatlan. Ezek között sok a Balaton-parti település, például Szántód, Balatonakali, vagy Kékkút. A városok között Siófok vezet, ahol minden harmadik lakóingatlan üres, és Keszthely közel 22 százalékkal szintén jóval az átlag felett van.

A listán sok a borsodi, vagy észak-alföldi település is. Ott sokszor az a jellemző, hogy a korábbi lakók máshol találtak munkát, de az ingatlant nem tudják eladni, mert senki nem veszi meg, vagy kivártak, hátha emelkedik a vidéki ház értéke.

A budapesti kerületek közül kimagaslik az. V., a VI., a VII és a IX. kerület. A Kis- és Nagykörutat övező kerületekben sok lakást adnak ki rövidtávon turistáknak, emiatt tűnhet úgy, hogy a lakóingatlanok 27-37 százaléka üresen áll.

The post Az albérletárak az egekben, eközben nagyot nőtt az üres magyar lakások száma appeared first on Forbes.hu.