:

Hajtogatható telefon, mint munkaeszköz? Kipróbáltuk, mennyire hasznos

Hajtogatható telefon, mint munkaeszköz? Kipróbáltuk, mennyire hasznos

A szektor vezető gyártója szerint igen hasznos lehet egy kis tabletté hajtható mobil a hétköznapokban. De vajon tényleg így van?

Egyre több cég fordult az elmúlt néhány évben a hajtogatható kijelzőjű telefonok irányába, és nagyon úgy fest, hogy az ilyen kialakítású eszközök mostanra a gigantikus mobilos univerzum organikus részévé váltak. A szektor vezető szereplője, a legnagyobb flottával rendelkező Samsung a nyáron egy hatalmas nemzetközi eseményen rántotta le a leplet az új modellekről.

Az előtérben egy kagylómobil, hátul egy tablet, középen az átmenet: a Galaxy Z Fold5.

Az eseményen a cég komoly energiákat mozgatott meg annak érdekében, hogy bemutassa, hogy a kis tabletté nyitható eszköze, a Samsung Galaxy Z Fold5 mennyi segítséget nyújthat a munkavégzés során. Egy külön szekciót szenteltek ennek a témának, rengeteg eszközzel, konkrétumokkal.

Több ebből Az anyabolygón néztük meg a Samsung új csodatelefonját Magyar prémium toll mutat újat a világ luxusiparának – a Bugattinak is tervezett, de saját útra lépett Van bármi értelme a hajtogatható kagylótelefonnak, vagy totális zsákutca és felesleges luxus ez az irány?

Akadt olyan pillanata is az estének, amikor azon kaptam magam, hogy a dél-koreai cég négy munkatársa áll körbe, és szinkronban magyarázzák, mutogatják, hogy miért is lehet hasznos a modell. Igen meggyőzők voltak, de azért szerettem volna kipróbálni, hogy a valóságban hogyan teljesít ezen a fronton.

Samsung Galaxy Z Fold5

Az általunk korábban már bemutatott telefon a várakozásoknak megfelelően egy csúcsmodell, amely erős hardverének köszönhetően ott van a világ legnagyobb teljesítményű telefonjai között. A 7,6 hüvelykes, kihajtható, és a hátlapot borító másodlagos OLED kijelző képminősége egyaránt pazar.

A Fold egy igazi csúcstelefon.

A színek gyönyörűek, fátyolosságtól mentesek, természetesek. A felbontás kiváló, a részletességre nem lehet panasz, mint ahogyan a fényerőre és a képfrissítési frekvenciára sem, amely lehetővé teszi másodpercenként 120 képkocka, és ezáltal folyamatos, akadozásmentes mozgás megjelenítését mindenféle anomália nélkül. A képalkotási tulajdonságai kimagaslók, hiszen van rajta három kamera, és éjjel-nappal lehet vele szép képeket lőni.

Munkatárs?

Az alapok tehát igen jók, azonban ezt számos, hagyományos kialakítású, és ezáltal kedvezőbb árú mai okostelefon is elmondhatja magáról. Azt viszont nem, hogy egy mozdulattal egy kisebb táblagéppé alakítható, ami, azaz a megszokottnál nagyobb, azaz szélesebb képernyő a tapasztalataim alapján tényleg kézzel fogható előnyökkel járhat. Jöjjön néhány konkrét példa!

Gépelés

A virtuális klaviatúrán gépelni nem egy leányálom, legalábbis annak, aki megszokta a hagyományos, fizikai gombokkal is rendelkező billentyűzeteket. Viszont a Fold esetben mivel méretesebb a képernyő, ezért a gombok is nagyobbak, és ennek köszönhetően két kézbe fogva egészen kényelmesen, és pontosan lehet rajta pötyögni.

A gépelés kényelmesebb, mint a hagyományos mobilokon.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a termékhez Bluetooth révén egyszerűen csatlakoztatható külső vezérlőeszköz, azaz akár egy hagyományos billentyűzet is. Ennek segítségével pedig akár egy kisebb munkaállomást is varázsolhatunk a telefonból.

Egy képernyőn több képernyő

Egy kihajtott Galaxy Z Fold5 olyan, mintha két hagyományos kialakítású telefont pakolnánk egymás mellé. Ez a megszokottnál sokkal kényelmesebbé teszi számos app használatát, hiszen átláthatóbbak az szoftverek grafikus kezelőfelületei.

Olyan, mintha két hagyományos telefon lenne egymás mellett.

A modell és az operációs rendszer természetesen támogatja a multitaskingot, azaz bepakolhatunk egy alkalmazást a jobb, és egy másikat a bal oldalra, vagy akár felülre és lentre is. Az egyiken futhat mondjuk valamilyen videótelefonálós applikáció, a másikon meg közben azonnal jegyzetelhetünk is. Sőt, a készüléken egy időben akár négy ablakban is mehet egy időben négy külön alkalmazás, hiszen mindegyiknek jut valamennyi hely.

Levelezés, chatelés

A nagy méretű képernyő jelentősen megkönnyíti a levelezést vagy a chat alapú kommunikációs platformok használatát. Amíg az egyik oldalon látjuk a beérkezett üzeneteket, vagy az aktív kontaktlistát, addig a másikon nagyobb felületen tudjuk megírni mi leveleket vagy az üzeneteinket.

Ebből fakadóan a megszokottnál gyorsabban lehet megírni egy emailt vagy válaszolni a kommunikációs platformokon beérkező üzenetekre, aminek az előnyeit nyilván nem kell ecsetelni.

Táblázatok, dokumentumok

A táblázatok és dokumentumok összeállítása is jóval komfortosabb a megszokottnál. Végre már akár egész mondatok is kiférnek a képernyőre, vagy értelmezhető mennyiségű cellát látunk egymás mellett.

A munkaszervezésre szolgáló alkalmazások jól érzik magukat a nagy, hajlítható képernyőn.

Menedzsment alkalmazások

A különféle, komplex, munkaszervezésre szolgáló olyan szoftverek, mint például a Monday.com, igen népszerűek, nem is véletlenül. E programok telefonokra optimalizált változatai már jó ideje elérhetőek, és a gyakorlati próba során kiderült, hogy ezek a megszokottnál valamivel hatékonyabban, komfortosabban használhatóak a kinyitott telefon nagyobb méretű kijelzőjén. És ugyanez mondható el a COVID érában berobbanó videókonferenciás appokról is.

Toll támogatás

Ez a telefon támogatja a Samsung S Pen névre hallgató aktív tollának támogatását. Ezzel villámgyorsan lehet jegyzeteket írkálni a kijelzőre, és ami remek, hogy ezeket az operációs rendszer képes azonnal, valós időben szerkeszthető karakterekké konvertálni.

A feljegyzések szerkeszthető szöveggé válnak.

Tehát rögtön változtatni lehet a betűk méretén, illetve a szöveg be is illeszthető akárhova. Ez nem Fold specifikus funkció, a cég más telefonjai is tudják ezt, ráadásul alapkiszerelésként nem is jár a termék mellé a toll, külön kell megvenni, de attól még igen hasznos, abszolút hozzáadott értéket jelentő szolgáltatásról van szó.

Nincsen rózsa…

A kihajtható telefon a tapasztalataink alapján a hagyományos telefonoknál sokkal inkább segítheti a munkát. Ez elsősorban azoknak lehet fontos, akik a digitális világban tevékenykednek, tehát sokat leveleznek, chatelnek, és nem utolsó sorban úgynevezett irodai alkalmazásokat is rendszeresen használnak.

Bizony nem ez a legkényelmesebben hordozható telefon. Jó vastag összecsukva ugyanis.

A számos előny mellett meg kell említeni, hogy a tabletté hajtogatható telefonoknak modellnek bizony vannak hátrányai is a hagyományos modellekhez képest. Ezek közül a legfontosabb a hordozhatóság, hiszen ezek a termékek összecsukva sokkal vaskosabbak, mint hagyományos rokonaik.

A Galaxy Z Fold5 ma a prémium kategória. Kép: Samsung

A Samsung Galaxy Z Fold5 például 13,4 mm, ami mintegy fél centivel több a megszokottnál, és emiatt mondjuk egy zsebbe már nem csúsztatható be annyira kényelmesen. Ráadásul a súlya sem kevés, ugyanis 253 grammot nyom, azaz olyan 20 százalékkal nehezebb a megszokottnál. És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy az ilyen hajtogatható kijelzővel ellátott modellek jellemzően többe kerülnek a tradicionális kialakítású rokonaiknál. A Samsung telefonja például 770 000 forintos ajánlott fogyasztói árról indul.

Igaz ezért a pénzért az ember egy csúcsteljesítményű, dupla kijelzős, király kamerákkal megtámogatott készüléket kap, ami játékra, filmezésre, hétköznapi használatra és, mint kiderült, munkára is teljesen jól használható.

Hogy arról már ne is beszéljünk, hogy a külsején azonnal látszik, hogy egy igen drága, innovatív eszközről van szó, ami ugyanúgy jelzésértű lehet bizonyos körökben, mint egy Breitling óra a csuklón vagy egy Etelburg toll az asztalon.

The post Hajtogatható telefon, mint munkaeszköz? Kipróbáltuk, mennyire hasznos appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés