:

A horvát filmalap támogatta, újabb magyar film nyert rangos díjat

A horvát filmalap támogatta, újabb magyar film nyert rangos díjat

Kálmán Mátyás Fortuna vendégei című dokumentumfilmje nyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat a Heart of Europe nemzetközi televíziós fesztiválon, Varsóban. A film a Horvát Televízió (HRT) és a Pleganje Snova koprodujciójában, a Horvát Filmalap (HAVC) támogatásával készült. 

A Heart of Europe International TV Festival & Forum a Lengyel Televízió (TVP) kezdeményezése, amelyen a közép- és kelet-európai közszolgálati műsorszolgáltatók legújabb televíziós tartalmait mutatják be. 

Részlet a magyar lottónyertes házaspárról szóló filmből Fotó: Colloc.

Mivel a magyar lottónyertes házaspárról szóló filmtervet a Magyar Televízió (MTVA) nem támogatta, a Heart of Europe filmdíjért a Fortuna vendégei horvát színekben indult. A film hazai gyártó cégei a COLLOC Productions és az ELF Pictures, míg horvát koproducere a Peglanje snova.

„A dokumentumfilm az Andraschek házaspár lottónyereményét követő 4 év eseményét mutatja be, a forgatás 2014-ben indult. A film világpremierje 2022-ben, a Sarajevói Filmfesztiválon volt. Több rangos külföldi és magyar fesztiválszereplésünk és a most elnyert Heart of Europe Award mellett a FIPRESCI díjra vagyunk a legbüszkébbek, amelyet filmkritikusokból álló, nemzetközi zsűri ítél oda egész estés játék- vagy dokumentumfilmeknek.

Hálásak vagyunk horvát partnereinknek, mert magyar forrás híján kizárólag nekik köszönhető, hogy ez a megható és megrázó, minden ízében közérdeklődésre számot tartó történet végre a közönség elé tárható.

Köszönet a maroknyi stábnak, akik velünk voltak az évek során. Legfőképp pedig köszönjük Anikónak és Lacinak, akik bíztak bennünk, beengedtek az életükbe. Tanulságos történetüket több európai csatorna sugározza majd. Bízunk benne, hogy Magyarországon is látható lesz a képernyőkön” – mondta Horváth-Szabó Ágnes producer, aki a Heart of Europe díjat átvette Varsóban, 2023. szeptember 28-án.

Nem kerülgethetem állandóan, ami itt és most történik – Reisz Gábor-interjú

A Fortuna vendégei nem az első olyan film az utóbbi időszakban, amelyet ugyan magyar alkotók készítettek, ám az itthoni finanszírozási források hiánya miatt külföldi forrásból forgattak le. Reisz Gábor rendező, akinek legújabb, Magyarázat mindenre című filmjének tervével például a korábbi elutasítások miatt már nem is pályázott a Nemzeti Filmalapnál. A Magyarázat mindenre a Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával készült magyar-szlovák koprodukcióban, és film díjat nyert Velencében, nemrég pedig az Európai Filmdíj shortlistére is beválogatták.

Cannes-ban a rövidfilmek kategóriájában Arany Pálmát nyert Buda Flóra Anna, 27 című, magyar támogatás híján magyar-francia közreműködésben készült filmje. Mindeközben a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál ismét nem kapott annyi támogatást a filmintézettől, hogy rendesen megrendezzék, ezért a filmkedvelőkhöz fordultak segítségért.

133 milliót kértünk a Filmintézettől, végül megint húszmilliót kaptunk – ha tehetnénk, ezt is visszautasítanánk

The post A horvát filmalap támogatta, újabb magyar film nyert rangos díjat appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés