:
Breaking News

Lakhatási krízis: veszélyben az idősek

Sokaknak jelent gondot a lakhatás Magyarországon, de egyre többen vannak azok is, akiknek a túl nagy ingatlan okoz nehézséget. Legfőképpen az idősödő korosztály szegényedik el emiatt.

Rengeteg idős magyar él olyan lakásokban, amelyek túl nagyok az igényeikhez, és minden télen kihívást jelenthet felfűteni, felújításra pedig nem jut pénz. Az energiaválság megmutatta, mekkora problémát képes okozni egy ilyen helyzet, a rekordinfláció miatt még kardinálisabb kérdés lett a rezsin való spórolás – írja a Pénzcentrum.

Az Eurostat friss adatai szerint 2018-ban még a magyar lakosság negyede olyan ingatlanban él, amely meghaladta a szükségleteit, 2022-re ez az arány tovább nőtt, 26,7 százalékra.

A 65 év feletti magyarok körében még magasabb ez az arány: már 2018-ban is 40,2 százalékuk túlméretezett ingatlanban élt, 2022-re 43,6 százalékra emelkedett az arányuk.

Több ebből Ezért kerülte meg Karácsony a közgyűlést Meg sem szólalt, mégis az internet legismertebb arca lett

Nem a tehetős réteg

Sajnos ez a szám nem a tehetősek arányát jelzi. Az Eurostat számítási módszere alapján nemcsak a luxusingatlanokban, tágas otthonokban élők tartoznak ebben a kategóriába, hanem például azok is, akiknél fejenként több szoba jut a háztartásában élőkre, mint ami feltétlen szükséges lenne.

Az ilyen otthonokban élők gyakran éppen a rossz anyagi helyzetük miatt élnek túl nagy, korszerűtlen, nagy kiadással járó ingatlanokban.

A mediánkereset 60 százaléka alatti jövedelemből élő, tehát szegényebb nyugdíjasok körében 36 százalék volt azok aránya, akik igényeiknél nagyobb ingatlanban éltek 2022-ben, a nagyobb jövedelműek esetében pedig 44,8 százalék.

A szűkösebb keretből gazdálkodóknak több mint egyharmada olyan lakásban él, ami meghaladja a szükségleteit. Ez pedig nem csak azért probléma, mert a kis jövedelemből nehéz lesz kifűteni a nagyobb lakást télen, hanem mert

a túlméretezett ingatlan csapda a kis jövedelműek számára, egyenes út az elszegényedéshez.

The post Lakhatási krízis: veszélyben az idősek appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés