:
Breaking News

Nem tart ki a költségvetési plusz, nem nyugodhat meg a főváros

Az augusztust a fővárosi túlélőprogramnak köszönhetően nem mínusz 76 milliárdos költségvetéssel zárta Budapest, pluszban van az iparűzési adó miatt. De év végére kemény mínuszok jönnek, ha nem fizet a kormány.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy háttérbeszélgetésen elmondta, a szeptemberre megérkezett iparűzési adónak köszönhetően jelenleg 39 milliárd van Budapest számláján.

A túlélőprogramra azért volt szükség, mert a főváros számításai szerint augusztus végére mínusz 76 milliárd lett volna Budapest számláján, a megnövelt hitelkeret pedig 40 milliárd forint.

Több ebből Kiegyenlítetlenül költötte a pénzt a kormány az útfelújításokra 70 év után távozik a világ egyik legbefolyásosabb médiamogulja

Augusztus végén a Főpolgármesteri Hivatal folyószámláján még mínusz 23,9 milliárd forint volt, a Budapesti Közlekedési Központ 20,8 milliárdos mínuszban volt, a BKV pedig 8,5 milliárd forintos hitelkerettel működött.

A főpolgármester-helyettes elmondta, hogy bár a szolidaritási hozzájárulás miatt perben állnak a kormánnyal, nyáron összesen 12 milliárdot vontak le a számlájukról a hozzájárulás miatt. Kiss Ambrus szerint ezzel gyakorlatilag hitelt vettek fel Budapestnek – írja a Telex.

Közölte, hogy a kamatkiadások a működési költség 9 százalékát vitték el. Az iparűzési adóból érkező pénzek egy ideig rendezik a fővárosi költségvetési helyzetét, de Kiss Ambrus elmondta, hogy a költségvetésben számoltak négy tétellel, ami nem rajtuk múlik, hanem a kormányon:

rezsitámogatás a kormánytól,a főváros fejlesztési hitelkérelmének jóváhagyása,a Lánchídra ígért hatmilliárd forint,illetve az, hogy a szolidaritási hozzájárulás főváros által bíróságon is vitatott részét ne kelljen befizetnie Budapestnek.

Ez összesen nagyjából 55 milliárd forint, ezzel a pénzzel számoltak is az idei büdzsében.

The post Nem tart ki a költségvetési plusz, nem nyugodhat meg a főváros appeared first on Forbes.hu.