:
Breaking News

Milliárdos kiszálló: felvásárolták a magyar intelligens flottakezelőt

Milliárdos kiszálló: felvásárolták a magyar intelligens flottakezelőt

A céges elektromosautó-flották menedzselését – mesterséges intelligenciával – automatizáló Konetiket felvásárolta a brit Quartix Technologies. Jól megválasztott célterülettel egy zsúfolt piacon vitték exitig a cégüket. Szabó Balázs tanácsadóból lett sikeres startupper.

A minél hatékonyabb autóhasználat és a megfelelő időben és helyen indított töltés – ezek elsődlegesek az elektromos autók esetében, pláne, ha céges flottáról beszélünk. Mivel a flották kezelése alapvetően nem jó hatékonyságú, sok cég kezdett el adat alapon ezzel a problémával foglalkozni.

A 2014-ben indult Konetik igyekezett olyan pályát választani, ahol előzhet. Elsők között látták meg a potenciált az elektromos flottákban.

Több kisebb irányváltás után kezdtek el erre, az akkor még niche-nek számító piacra fókuszálni, így a versenytársaiktól is könnyen meg tudták magukat különböztetni.

A Budapesten alapított – és itt továbbra is működő – cég 2016-ban tette át a székhelyét Berlinbe. A társaság a flottakezelés valamennyi feladatát automatizálja céges ügyfelei számára, természetesen ebben a mesterséges intelligencia segíti. Nagy előnyük, hogy pontosan paraméterezik a sofőrök vezetési szokásait és ehhez tudják igazítani az autók kezelését is (a Konetik által gyártott és könnyen integrálható külső egység szívja le az adatokat, amit a rendszer aztán elemez).

A Konetik plug – az OBD portra felszerelhető – és az adatokat kezelő szoftver. A Konetik sztori

Alapítók: Szabó Balázs, Nyikos Gergő, Varga Péter (az ő új projektjéről itt írtunk)
Indulás: 2014 júniusa, 2016-tól a cég központja Berlin

Bevont tőke: 1,2 millió dollár (970 ezer font)
Befektetők, üzleti angyalok: SmartWare.tech (magyar, magvető finanszírozásra szakosodott befektető), Fehér Gyula (mint angyal, még nem az Oktogon Ventures-ön keresztül), Ferencz András (Mobileye CTO), Ron Sege (Echelon, cégvezető) és számos más, a IoT vagy a mobilitás területén komoly tapasztalattal rendelkező szakember segítette még a csapatot. A társaság vissza nem térítendő EU-s támogatásokat is bevont korábban.

A SmartWare.tech társalapítója a Balogh Petya féle új, startupokba fektetői tőzsdei társaságban is benne van, erről nemrég írtunk.

A 1,5 milliárdos üzlet részletei

A Quartix Technologies most bejelentette: 3,4 millió fontért (1,5 milliárd forint) felvásárolja a Konetiket (egészen pontosan annak német anyacégét). A Quartix az előfizetés alapú járműkövető rendszerek egyik vezető szállítója, és az elektromos autósoknak kínált termékében (EVolve) már eddig is használták a Konetik fejlesztését. Az együttműködésük fordult át felvásárlásba. Az eddig főleg a német nyelvű piacokon erős Konetik megoldásai így ott lesznek majd szerte az egész kontinensen, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is.

A magyar csapat és befektetőik 2,2 millió fontot megkapnak most, a maradék 1,2 millió font kifizetése a következő 24 hónapban történik több részletben annak függvényében, hogy hogyan alakul a EVolve előfizetőszáma. Az ilyen konstrukció egy felvásárlásnál nem ritka, fontos, hogy a felvásárolt cég alapítói, kulcsemberei motiváltak maradjanak.

Átállt a másik oldalra

Szabó Balázs a Konetik CEO-ja és társalapítója a saját cég előtt tanácsadóként volt ismert a hazai startup szcénában. Innen lépett át a „másik oldalra”. Ahogy most írta, nem is gondolta, milyen göröngyös lesz a vállalkozói út, amin 9 éve elindult.

„Ugyanakkor ez egyben egy fantasztikus utazás is volt.”

Quartix Technologies-zal most egy új fejezet kezdődik.

A Konetik (végül) nem forgatta fel a mobilitási piacot, de a befektetői forrásokat nagyon hatékonyan felhasználva épített egy stabil céget, ami versenyképes tudott lenni külföldön. A célpiac ügyes megválasztásával egy telített piacon tudtak kiemelkedőt alkotni, amit olyan partnerek igazoltak vissza, mint a Novartis, az Engie vagy a Nissan. Szabó Balázs és csapata most egy jóval szélesebb piacon viheti tovább a vízióját: elérni, hogy a céges flották még tovább optimalizálják költségeiket és emissziós szintjüket. Balázs a Konetik mellett már üzleti angyalként is működik.

The post Milliárdos kiszálló: felvásárolták a magyar intelligens flottakezelőt appeared first on Forbes.hu.