:
Breaking News

Hatalmas napkitörésen repült át a NASA űrszondája

Hatalmas napkitörésen repült át a NASA űrszondája

Hatalmas napkitörésen repült keresztül a NASA Parker Solar Probe nevű szondája – írja az Insider. Az űreszköznek sikerült megörökítenie az eseményt, ez az első videó, amely ilyen közelről mutat meg egy ilyen jelenséget.

A felvételen egy úgynevezett koronakidobódás látható.

A koronakidobódások során csillagunk felső légkörének egy-egy része az űrbe távozik. Ha az így felszabaduló, nagy sebességű töltött részecskék eljutnak a Földhöz, a légkörrel interakcióba lépve geomágneses vihart okozhatnak. Az ilyen események a sarki fények felerősödésével járnak, és akár technológiai problémákat, szélsőséges esetben pedig globális katasztrófát is előidézhetnek.

A Parker Solar Probe által megfigyelt esemény az egyik legerősebb koronakidobódás volt, amelyet valaha dokumentáltak. Bár a jelenség elképesztő energiájú volt, az űreszköznek nem esett baja.

A szondát kifejezetten a Nap meglehetősen közeli vizsgálatára fejlesztették ki: akár 6,2 millió kilométerre is képes megközelíteni csillagunkat. Jim Kinnison, a misszió mérnöke szerint a kezdetektől tudták, hogy a Parker Solar Probe át fog repülni koronakidobódásokon. A szondát többek között speciális hőpajzs védi az extrém hatásoktól.

A naptevékenységgel kapcsolatban még rengeteg a kérdőjel, ezért az űreszköz által gyűjtött adatok igen értékesek. Mivel a csillagunkból érkező részecskék potenciálisan veszélyeztethetik civilizációnkat, fontos lenne az űridőjárás alaposabb megértése.

The post Hatalmas napkitörésen repült át a NASA űrszondája first appeared on 24.hu.