:
Breaking News

Jó mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a fővárosban albérletet kereső egyetmistáknak

Jó mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a fővárosban albérletet kereső egyetmistáknak

Bár a kiadó lakások árai emelkedtek, még mindig a kiadó panellakások nyújthatják a legkedvezőbb megoldást a diákoknak, írta saját adatai alapján az OTP Otthon.

A Forbes.hu-nak is eljuttatott közleményük szerint az elkövetkező hetekben érdemes nyitott szemmel járniuk azoknak a hallgatóknak, akik számára a felsőoktatási intézmény és a lakóhely közötti ingázás hosszútávon nem kivitelezhető, vagy nem jutott kollégiumi férőhely. A nyári időszakban az otpotthon.hu felületén meghirdetett kiadó lakások számában összességében enyhe növekedés volt tapasztalható a nagyobb egyetemvárosokban.

Kifutó állami programok: 10 éves mélypont a lakáspiacon

A főbb vidéki egyetemvárosokban – Pécs, Debrecen, Szeged, Győr és Miskolc – és Budapesten az albérletek most különösen keresettek lehetnek az elsőéves hallgatók körében. Az OTP Otthon adatai alapján Szegeden például júniusról júliusra közel kétszeresére emelkedett a kiadó lakások száma. Budapesten továbbra is magasabbak a számok (ezer feletti), ami az ingatlanhirdetési portál szerint várhatóan tovább fog emelkedni.

„Az otpotthon.hu felületére feltöltött hirdetések alapján a Budapestre költöző fiatalok válogathatnak leginkább a kiadó lakások közül, azonban a bérleti díjak itt a legmagasabbak.

Budapesten egy 30 négyzetméteres kiadó lakás bérleti díja átlagosan 173 581 forint, ugyanez a méret panelnél 141 660 forint. A két-háromszobás lakások átlagosan 250-300 ezer forintba kerülnek, panelnél viszont 198 550 forintot kérnek havonta átlagosan”

– mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője. „Az árak alakulása a fővárosban és vidéken is függ a lakóingatlan típusától és az elhelyezkedésétől is, jellemzően a panellakások a kedvezőbbek; Budapesten például 43, Szegeden 33, Pécsett 27, de Miskolcon is 14 százalékkal olcsóbban lehet átlagosan panellakást bérelni, mint téglalakást a júliusi hirdetési adatok alapján.”

 A júniusban és júliusban tapasztalt árváltozások városonként és lakóingatlan típusonként diverz képet mutattak. A kiadó téglalakások ára Budapesten, Debrecenben és Győrben csökkent, míg a többi egyetemvárosban átlagosan 10 százalékkal emelkedett, az azonban a vidéki és a főváros bérlemények vonatkozásában is egységesen látszik, hogy a panellakások bérleti díja alacsonyabb a társasházi és téglalakásokéhoz képest

The post Jó mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a fővárosban albérletet kereső egyetmistáknak appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés