:

Csak a tél jön, a hó nem – újabb alpesi síközpont zárt be

Egyre több a bezárt vagy elhagyatott síközpont a francia Alpokban. A klímaváltozás miatt sok síparadicsomnak komoly kihívás lesz a hópótlás az idei szezonban.

A tél közeledtével újabb franciaországi síközpont kényszerült arra, hpgy szembenézzen a valósággal: nincs elég hó a folytatáshoz. A globális felmelegedés miatt olyan rövidre zsugorodott a szezon, hogy így már nem éri meg fenntartani a családok körében eddig népszerű síközpontot a francia Alpokban, a Mont Blanc melletti La Sambuy-ban.

„Korábban gyakorlatilag december elsejétől március 30-ig volt hó” – mondta Jacques Dalex, La Sambuy polgármestere a CNN-nek. – Tavaly télen azonban már csak négy hétig volt hó, és még akkor sem sok.” Közben a síközpontban csak a felvonók karbantartása éves szinten 80 ezer eurót vitt el. A lerövidült szezon miatt tavaly 500 ezer eurós veszteséget könyvelt el az üzemeltető. Végül emiatt döntöttek a felvonók leszerelése és a bezárás mellett.

Az 1850 méteres magasságban található La Sambuy nem számít nagy központnak, néhány pálya és 3 felvonó várta eddig a látogatókat. Ára és fekvése miatt így is népszerű volt a családok körében. A városi tanács 2016 óta üzemeltette a síközpontot, most azonban annak minél gyorsabb elbontásáról rendelkeztek. Szeptember 10-én végleg bezárták a komplexumot a látogatók elől. A város a természetkedvelő túrázókra próbál majd összpontosítani, remélik, hogy a környék szépsége miatt a jövőben is érkeznek majd hozzájuk turisták.

Egyre több sípálya zár be a felmelegedés miatt

A Mountain Wilderness, egy francia környezetvédelmi csoport szerint 2001 óta 22 sífelvonót szereltek le Franciaországban, és becslések szerint még mindig 106 elhagyott sífelvonó van az ország 59 helyszínén. Az éghajlatváltozás miatt egyre több, egyelőre inkább kisebb síparadicsom zárt be, de a trend elég egyértelmű. A kisebb cégek nem bírják ki, hogy hónapok helyett hetekig tart csupán a szezon.

A Nature Climate Change című tudományos folyóirat augusztusban közzétett jelentése szerint az Európában vizsgált 2234 síterep 53%-ánál „nagyon magas hóellátási kockázat” várható, ha a globális felmelegedés 2 Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet, és nem használnak mesterséges havat.

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban januárban közzétett jelentés szerint „jelentős a valószínűsége” annak, hogy a globális hőmérséklet-emelkedés az évszázad közepére átlépi ezt a 2 Celsius-fokos küszöbértéket.

The post Csak a tél jön, a hó nem – újabb alpesi síközpont zárt be appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés