:

Tízkor vérvétel, tizenegykor eredmény – ilyen egy automatizált labor. Nem, nem ingyen

Tízkor vérvétel, tizenegykor eredmény – ilyen egy automatizált labor. Nem, nem ingyen

Milliárdos beruházás eredményét próbáltuk ki a TritonLife csoport új laboratóriumában. A legutóbbi Forbes-listán még a második helyen álltak, az alapító szerint már ők a legnagyobbak.

Az ország legnagyobb diagnosztikai hálózatát mutatta be csütörtökön a TritonLife, a Forbes összesítése szerint az ország második legértékesebb magánkórháza. A több mint egymilliárd forintos beruházásból épült laboratóriumot kipróbáltuk, és a vérvétel után másfél órán belül megkaptuk a leletet.

Ahogy működnie kellene

Kevés újságíró látogatott a TritonLife központjába friss összehasonlítási alappal. Én ebben a helyzetben voltam, hiszen augusztusban átestem egy laborvizsgálaton egy budapesti állami rendelőben is. A Tritonnál még le sem tettem a táskámat, azonnal hívtak az adatfelvételi pulthoz. Az ügyintézőkön nyoma sem volt kiégésnek, és az orvosokon sem látszott hasonló.

A vérvételt végző orvos megvizsgálta a vénámat, és aszerint választotta ki az eszközt. Végül egy „babatűvel” végezte el a vérvételt, ami fájdalommentes volt. Az állami laborvizsgálatok után jellemzően aznap este vagy másnap kaptam eredményt, kíváncsian vártam, mennyi idő alatt fut át itt a vizsgálat. Az eredmények egy része már 44 perc után az e-mailfiókomban várt, újabb 40 perc elteltével pedig elkészült a teljes vérképem. Ezalatt végigjártuk a futurisztikus szobákat.

+ 4 kép a galériában + 4 kép a galériában A TritonLife új laborja | Fotók: Sebestyén László (7 kép)

Új listavezető?

A TritonLife több nagy beruházást hajtott végre az elmúlt hónapokban. A diósgyőri stadion közvetlen közelében felépített miskolci magánkórházat júniusban nyitották meg, a következő hónapban pedig egy veszprémi járóbeteg-ellátó központot vásároltak. A központi laboratóriumba az egész országból szállítanak mintákat. „Végső soron háziorvosokat is ki tudunk szolgálni akár Szabolcs-Szatmár-Bereg, akár Vas megyében” – mondta Fábián Lajos, a cég alapítója.

„A TritonLife Magyarország legnagyobb magánszolgáltatója: idén masszívan a legnagyobbak vagyunk árbevétel tekintetében”

– mondta Fábián. (Ez újdonság a júliusi Forbes magazinban lévő magánkórház-lista adataihoz képest, ahol a TritonLife még második volt a Medicover mögött.)

A közép-kelet-európai egészségügyi rendszereket jól ismerő Fábián nincs elragadtatva a magyarok egészségi állapotától. „Legyünk őszinték, polgáraink egészségi állapota rendkívül ramaty. Esszük a szemét, iparilag feldolgozott élelmiszert; az iskolákban 8-10 éves cicis, pocakos kisfiúk állnak a tornasorban. Sok felnőtt küzd túlsúllyal, anyagcsere-zavarokkal” – vázolta a magyarországi helyzetet.

Dr. Latkóczky Krisztina, a TritonLabs igazgatója, Dr. Fábián Lajos, a TritonLife csoport alapítója és Haraszti Péter vezérigazgató. Fotó: Sebestyén László

Biológusokból felügyelők lesznek

A laboratóriumba csak eldobható lábzsákokban és köpenyben mehettünk be. A légkondicionáló olyan természetes volt, mintha az épülettel együtt építették volna: sehol egy magát legyező, gyöngyöző homlokú asszisztens, mindenki a munkájára összpontosított.

A mikrobiológiai labor azoknak is érdekes lehet, akiket kiráz a hideg az átlátszó lemezekben lévő torokváladék, vagy a vizeletes oltótű láttán. Hatalmas gépek, rendszerezett, sorba állított minták, és elvétve egy-egy dosszié, vagy papír.

A levett vért tartalmazó kémcsöveket egy AutoMate fantázianevű óriási automata szortírozza, algoritmus alapján. „Az automatákat daruval emelték be az ablakon” – magyarázta Dr. Latkóczky Krisztina mikrobiológus, a TritonLabs igazgatója. A biológusok csak akkor nyúlnak a mintákhoz, amikor egyik gépből a másikba teszik azokat, a kórházban igyekeztek szinte teljesen kiiktatni a kézimunkát. A mintákat vizsgálat után három hónapig tárolják fagyasztva.

Tízmillió vérvétel

„A központi laboratórium működése három hónapja indult, év végére pedig szeretnénk egymillió vizsgálatnál tartani. A gépparkunk kis bővítésével akár évente tízmillió vizsgálatot is el tudunk végezni” – mondta Haraszti Péter, a cég vezérigazgatója. A forgalomhoz sokat hozzátehet, hogy

a nagy rutin laborpanel vérvétellel 14 500 forint, tehát viszonylag széles közönség számára elérhető.

Borsosabb ára van az utóbbi években felkapott ételintolerancia-teszteknek. „Hat, egyenként 40 panelből álló ételintolerancia-tesztünk van. De nincs olyan igény, amit nem tudunk megoldani: a beszállítóink egy hét alatt szállítanak új automatát, amiben más élelmiszerekre is tudunk intoleranciát vizsgálni” – válaszolta a Forbes.hu kérdésére Latkóczky. Azt is elmondta, a szakterület még mindig új, orvosok is össze tudják keverni az intoleranciát az allergiával. (Tavaly nekem is hasonló tapasztalatom volt a háziorvosommal.)

A vérvételről kifelé akadt meg a szemem a cég belső magazinján, aminek a címlapján a következőt írták: „A születés csodája – gondos orvosi figyelem a fogantatástól a születésig.”

A magánkórházi szülés azonban továbbra is kevesek kiváltsága, a TritonLife alapcsomagja 800 ezer forinttól kezdődik érzéstelenítés nélkül. A közeljövőben tehát még nem sokan kereshetnek alternatív lehetőséget, ha az állami kórházban csak meghatározott időben lehet szülni. De a vérvétel legalább szinte azonnali eredményt ad.

The post Tízkor vérvétel, tizenegykor eredmény – ilyen egy automatizált labor. Nem, nem ingyen appeared first on Forbes.hu.