:

Ősi kövületeket vittek az űrbe, kiakadtak a kutatók

Ősi kövületeket vittek az űrbe, kiakadtak a kutatók

Első alkalommal szállították a világűrbe ősi rokonaink megkövesedett maradványait – írja a Live Science.

A hír kapcsán több kutató is nemtetszését fejezte ki.

Richard Branson brit milliárdos cége, a Virgin Galactic legutóbbi kereskedelmi járata szeptember 8-án indult. Az út egyik különlegessége az volt, hogy az űrrepülőn két kihalt rokonunk, az Australopithecus sediba és a Homo naledi töredékes maradványait is elhelyezték. Az űreszköz a világűr határáig emelkedett, majd biztonságban visszatért a felszínre.

A fosszíliákat Lee Berger, a National Geographic Társaság felfedezője és a dél-afrikai Witwatersrandi Egyetem munkatársa választotta ki, a szakember komoly szerepet vállalt ősi rokonaink kutatásában. A kövületeket azzal a céllal azért küldték az űrbe, hogy tisztelegjenek eleink előtt.

Az ötletet több antropológus és más szakértő is kritizálta, részben azért, mert az érintett fajok fel sem fogták volna az utazást. Alessio Veneziano antropológus az X-en (korábban Twitter) fejtette ki kifogásait:

a repülésnek tudományos oka nem volt; a projekt etikai kérdéseket vet fel a kövületek tiszteletben tartásával kapcsolatban; problémás, hogy Berger hozzáfér ezekhez a fosszíliákhoz, ám rajta kívül csak kevesen; az úttal félreértelmezték a paleoantropológia gyakorlatát.

A maradványok reptetésével elvileg a tudományra, a dél-afrikai leletek fontosságára próbálták felhívni a figyelmet, meghibásodás esetén azonban hihetetlen károk érték volna a tudományos közösséget. Kérdéses az is, hogy az űrbéli környezet miként hat hosszú távon a kövületekre.

A fosszíliákat egyébként Tim Nash vitte a fedélzetre, ő volt az egyik első személy, aki jegyet vásárolt a Virgin Galacticnál. Nash kifejezetten jó kapcsolatban van Bergerrel, és azon terület nagy részének a tulajdonosa, ahol az A. sedibát felfedezték. A milliárdos egyik célja, hogy elindítsa a paleoturizmus iparát.

The post Ősi kövületeket vittek az űrbe, kiakadtak a kutatók first appeared on 24.hu.