:

Betegellátás: szorosabb pórázon a szakrendelők

A fogyatkozó szakemberek miatt aggódnak az egészségügyi ellátást biztosító intézmények vezetői, miközben a finanszírozók szerint kevés ez ellátott beteg. Az államtitkár legszívesebben államosítana.

A járvány utáni betegellátási problémák mellett az államosítás témája is felmerült a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség konferenciáján.

A szakorvosok számának csökkenésének folyamatát a munkaidő nyolc órára növelése is erősíti. Tóth Tibor, a szakmai szövetség alelnöke azt kérte, hogy ne szüntessék meg a rendelőkben a jelenlegi 6 órás rendelési időt, és könnyítsenek a nyugdíjas orvosok visszafoglalkoztatásán –írja a Népszava.

Több ebből Hol a helye az elektromos rollereknek? Hamarosan kiderül A Revolut csalásmegelőzésre indít kurzust

Pásztélyi Zsolt, a Medicina2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke szerint ha az államosítás eddig el is maradt, az önkormányzati választások után erre sor kerülhet.

Jelezte azt is, hogy a kórházakhoz való szorosabb integrációnak sem örülnének a még önálló szakrendelők. Az utóbbival nehezülne az intézmények irányítása, működtetése, hiszen a napi döntések távolra kerülnének a problémáktól.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár erre ezzal reagált, hogy

„Ha rajtam múlna, lenne államosítás”

A hat órás szakrendelői munka eltörlésével kapcsolatban úgy reagált: „tessék tudomásul venni, hogy a magasabb fizetéshez magasabb elvárások társulnak.”

Hozzátette:

„Ma olyan magasak az orvosbérek, hogy meghaladják a nemzetgazdasági átlagkereset háromszorosát, ekkora luxust nem engedhet meg a költségvetés magának, hogy 6 órás munkáért 8 órás munkabért fizessen az orvosoknak.”

Jelezte azt is, hogy a jövőben nagyobb kontroll lesz a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) és az Országos Kórházi Főigazgatóság részéről a szakrendelőkben.

Kevesebb beteget látnak el

Még most is tíz százalékkal kevesebb beteget látnak el a szakrendelők, mint a járványt megelőző utolsó évben Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója szerint. A vizsgálatok 16 százalékkal, a vérvételek 5 százalékkal, a kontrollok 20 százalékkal csökkentek. Az ultrahang kezelésekben 14 százalékos elmaradás van 2019-ben elvégzettekhez képest.

The post Betegellátás: szorosabb pórázon a szakrendelők appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés