:

Újabb feladatot kaptak a háziorvosok, a gyerekeket érinti az új szabály

Fokozódhat a háziorvosok túlterheltsége, mivel egy rendeletmódosítás szerint szeptember elsejétől az orvosnak ki kell állítania a gyermekek számára azt az igazolást is – az adott intézmény kérésére, – hogy a gyermek már meggyógyult és visszamehet az iskolába vagy óvodába. 

Gyakorlatilag az óvodai, iskolai hiányzások minden egyes szakaszához orvosi igazolást kérhetnek az intézmények: azaz, hogy mennyit hiányzott a gyerek, hogy meggyógyult-e már – ez a lényege annak a 2023. szeptember 1-jével hatályba lépett rendeletmódosításnak, amely több – évek óta – húzódó vitás kérdésnek tehet most pontot a végére.

Az ATV-nek nyilatkozó háziorvos értelmetlennek, szakmailag megmagyarázhatatlannak nevezte az intézkedést. Komáromi Zoltán, a DK egészségpolitikusa arra hívta fel a figyelmet, hogy a háziorvosok túlterheltek, a pluszadminisztráció pedig még jobban megnehezítheti a munkájukat. Ráadásul ha például péntek délben vizsgálja meg az akkor tünetmentes gyermeket az orvos, attól hétfő reggelig belázasodhat, és ez „azt jelenti, hogy egy tanár, egy óvónő jogosulttá válik felülbírálni egy orvosi igazolást.”

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője ugyanakkor érthetőnek nevezte a pedagógusok aggodalmát, hogy visszakerülnek betegen olyan gyerekek a tanításba, akiknek a szülei nem tudják megoldani a felügyeletet, vagy a pedagógusok részéről felmerül, hogy a hiányzás mögött nem valós betegség áll, a szülők próbálnak segíteni a gyereknek, amikor például több felmérő vagy több számonkérés van.

The post Újabb feladatot kaptak a háziorvosok, a gyerekeket érinti az új szabály appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés