:

A játszma, amiben az Apple is csak egy (hatalmas) sakkfigura

A játszma, amiben az Apple is csak egy (hatalmas) sakkfigura

Az elmúlt két napban estek az iPhone új szériájának bemutatására készülő Apple részvényei a tőzsdén. Washington és Peking újra egymásnak feszült, ebben a játszmában az Apple is csak egy báb, bár kétségtelenül hatalmas bábfigura.

Piaci kapitalizáció alapján az Apple a világ legértékesebb cége. Az elmúlt két napban 194 milliárd dollárt vesztett az értékéből, csak tegnap 3 százalékos mínuszban zárt a papír. A befektetők aggódnak, hogy a techóriás kínai jelenléte veszélybe kerülhet.

Ez két oldalról is komoly kockázat: az Apple Kínában gyártat, és az 1,4 milliárdos ország az egyik nagy piaca is egyben. A júniusban zárult 12 hónapos időszakot vizsgálva

Kína az Apple harmadik legfontosabb piaca volt, a bevételek 19 százaléka jött innen.

Bár ez a hét eddig rosszul alakult, az Apple árfolyama egészen eddig az elmúlt egy év során 42 százalékkal emelkedett, vagyis erős felfutásban volt.

Az Apple árfolyama az elmúlt 5 napban. Forrás: Google Finance Az Apple árfolyam az elmúlt egy évben. Forrás: Google Finance

Hány kínai vásárlótól eshet el az Apple?

A Wall Street Journal (WSJ) szerdán arról számolt be, hogy a kínai kormány megtiltja az iPhone (és más külföldi márkájú készülékek) használatát a központi kormányzati szervek dolgozói számára. A Bloomberg csütörtökön már arról írt, hogy a tilalmat kiterjeszthetik az állami tulajdonú vállalatokra és más, kormány által támogatott szervezetekre is. Az államilag irányított gazdaságban ez több tíz millió potenciális vásárlót jelenthet. Ez az, ami miatt a befektetők aggódni kezdtek.

A WSJ a kínai statisztikai hivatal 2021-es adatai alapján úgy kalkulált, hogy 56,3 millió olyan városi dolgozó lehet, aki állami cég alkalmazottja. Azért őket nézték, mert potenciálisan ők tekinthetők Kínában az Apple célpiacának. Ez az 1,4 milliárd lakoshoz képest nem tűnik soknak, de ha azt nézzük, hogy az Apple évente nagyjából 230 millió iPhone szállít le, akkor már látszik, hogy ez bizony komoly ütés lehet a cégnek. Vannak elemzők akik szerint a kínai kormánytisztviselők valószínűleg már önként korlátozták magukat és évek óta nem vesznek Apple termékeket, vagyis a mostani bejelentés ijesztőnek tűnhet, de komoly hatása nem biztos, hogy lesz.

A Huawei közben kijött a Mate 60 Pro modelljével, amit órák alatt elkapkodtak a kínai vásárlók. Ezzel beelőzték az új iPhone premierjét is. Az új Huawei-széria az 5G-hez közeli sebességet tud, ami azért is meglepő, mert az USA a technológiához szükséges chipek exportját betiltotta Kínába.

Az iPhone 15 csúcskészülékek ára nagyot drágulhat (az új titánváz és a beépített periszkóplencse miatt), az Apple hamarosan bemutatja az új készülékeit.

Kínának sem jó, ha nagyon odacsap az Apple-nek

Ezzel együtt is az, hogy az Apple részvények ára két nap alatt 7 százalékot esett, túlzónak tűnik. A kínai korlátozásokról egyelőre keveset tudunk, de Pekingnek sem érdeke, hogy nagyot odacsapjon az Apple-nek. Az amerikai cég azzal, hogy Kínában gyártat, az ország egyik nagy foglalkoztatójának számít. A kínai gazdaság komoly kihívásokkal küzd, a külföldi gyártók egész Délkelet-Ázsiában szenvednek a munkaerő felvételével, sokan a térség elhagyásán gondolkoznak. Ha az Apple a kínai gyártási kapacitását visszaveszi, az még akár vissza is üthet Pekingre.

A kérdés az: marad-e az Apple Kínában?

Minden jel szerint igen, de a gyártási kapacitásokat elkezdte diverzifikálni. Vietnámban és Indiában is gyártatnak már. Ennek nem a kereskedelmi háború az elsődleges oka. A covid korlátozások és az azt követő társadalmi zavargások tavaly akadályozták az iPhone Pro modellek gyártását Kínában, ami késedelmes szállításokat eredményezett az Apple számára kulcsfontosságú értékesítési időszakban.

De Kína még mindig messze a vállalat legnagyobb gyártási bázisa. Az iPhone pedig még mindig az Apple legnagyobb üzletága, a bevétel 52 százalékát adja. Éppen ez teszi könnyű célponttá az USA és Kína közötti gazdasági háborúban.

A Kínában komolyabb kitettséggel rendelkező amerikai cégek és az Apple-nek beszállító chipgyártók papírjait is megütötte a kínai-amerikai kereskedelmi csatározás Apple-re kihegyezett legújabb fejezete. Egyértelmű:

ha a világ legértékesebb techcége is sebeket szerez ebben a háborúban, akkor ki lesz az, aki nem?

Hosszú távon a kérdés az, ha az Apple nem tud immunis lenni a kínai lépésekre, akkor milyen cégek lehetnek biztonságban ebben a hosszú évek óta tartó háborúban?

The post A játszma, amiben az Apple is csak egy (hatalmas) sakkfigura appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés