:

Célegyenesben a heroin elleni vakcina

Célegyenesben a heroin elleni vakcina

Egyre jelentősebb problémává duzzad az észak-amerikai kontinensen az opioidválság, melynek kezelésére a tudósok egy olyan vakcinán dolgoznak, amely megakadályozhatja a heroin és a fentanil általi túladagolást – írja az IFLScience.

A védőoltások célja, hogy megvédjék az embereket a heroin és annak erősebb, szintetikus rokona, a fentanil által okozott véletlen túladagolástól. Maga az oltás, amit már teszteltek állatokon, úgy működik, hogy drog-specifikus antitestek termelésére készteti a szervezetet, amelyek megkötik a drogot a vérben, és megakadályozzák, hogy az agyba jusson.

Bár eddig csak patkányokon és sertéseken tesztelték a szert, az eredmények azt sugallják, hogy hosszú ideig védettséget adhat. Dr. Jay Evans, a kutatás vezetője szerint várhatóan 2024 elején fogják elkezdeni az embereken történő tesztelést a Montanai Egyetemen.

És hogy miért ilyen sürgős a megoldás? Nos, a jelenleg zajló opioidjárványt az egyik legsúlyosabb közegészségügyi katasztrófának nevezték a szakértők, amely jelenleg Észak-Amerikát sújtja.

Az elmúlt két évtizedben a halálos túladagolások száma folyamatosan emelkedett az Egyesült Államokban és Kanadában: 2021-ben 106 ezer kábítószer-túladagolásos halálesetet jelentettek. A heroin és a fentanil 2021-ben 80 411 túladagolásos halálesetben játszottak szerepet. Az egyértelmű, hogy egy biztonságos vakcina önmagában nem fogja megoldani a válságot, de addig is rengeteg életet megmenthet.

The post Célegyenesben a heroin elleni vakcina first appeared on 24.hu.