:

A hollywoodi magyar alapítóatyákról készül film, a Blokád rendezője is dolgozik majd rajta

Vállalom a következményeket – mondta a kritikus fellökése/bántalmazása után Tősér Ádám, a Blokád rendezője. A következmények: felkérés a hollywoodi magyar alapítóatyákról készülő, több mint 400 milliós támogatást kapó filmhez.

A Nemzeti Filmintézet 412,65 millió forintos támogatásával valósul meg egy dokumentumfilm, ami a hollywoodi magyar alapítóatyák történetét meséli el – jelentette be a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Magyar alapítóatyák Hollywoodban

Mint írják, a Fox vs. Zukor – Egy hollywoodi történet című egész estés dokumentumfilm a két magyar származású filmmogul, a Paramount stúdiót alapító, ricsei születésű Zukor Adolf és a 20th Century Fox névadó stúdióalapítója, a tolcsvai születésű William Fox, vagyis Fried Vilmos életén, vetélkedéstörténetén keresztül meséli el Hollywood születésének egyedülálló történetét.

A film egyik ötletgazdája, kreatív producere és társrendezője Kollarik Tamás, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) docense. Takó Sándor filmrendező-jogásszal együtt már évek óta dolgozik azon, hogy felkutassák, összegyűjtsék, hazahozzák és gondozzák a hollywoodi magyarok egészen különleges szellemi hagyatékát. A Zukor-Fox film ötletén 2018 óta dolgoznak együtt.

Több nagy nevet is meggyőztek a projekthez:

„partnerként” segíti a film elkészültét az Oscar-díjas Kevin MacDonald, a többek között a Trainspotting producereként is ismert BAFTA-díjas Andrew MacDonald,valamint az ötszörös Emmy-díjas Csupó Gábor is.

Meghívták a Blokád rendezőjét is

Az ötletgazdák (ők láthatók a borítóképünkön is) rendezőtársnak kérték fel a filmhez Tősér Ádámot. A közlemény ugyan nem emeli ki, de ő a Blokád c. kurzusfilm rendezője, aki legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy nekiment a filmről író Csákvári Géza kritikusnak, a Népszava munkatársának (Csákvári antiszemitizmussal vádolta az alkotókat). Tősér azt mondta, csak fellökte a kritikust, Csákvári szerint neki támadt és azt mondta, szétveri a pofáját. A rendező utóbb azt mondta, hogy „nem kellett volna meglöknie Csákvárit és hogy vállalja a következményeket”.

A film gyártása Zukor Adolf születésének 150. évfordulóján indulhat el. Kollarik Tamás és Takó Sándor a film forgatókönyvírói és producerei, akik egyben a társrendező feladatot is ellátják, ezek szerint Tősérrel együtt.

A közönség a filmet a tervek szerint 2025 elején láthatja.

Borítókép: Kollarik Tamás és Takó Sándor. Fotó: Nyirkos Zsófia

The post A hollywoodi magyar alapítóatyákról készül film, a Blokád rendezője is dolgozik majd rajta appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés