:
Breaking News

Megérkezett a Garmin Pay és Xiaomi Pay az Erstéhez

Megérkezett a Garmin Pay és Xiaomi Pay az Erstéhez

Szeptembertől már hazánkban is elérhető az Erste bankkártyáival a Garmin Pay és a Xiaomi Pay – olvasható a pénzintézet sajtóközleményében.

Az új elektronikus fizetési megoldások szeptember 5-től érhetőek el, a bank ügyfelei erre alkalmas Garmin és Xiaomi okosórájukon néhány kattintással regisztrálhatják kártyáikat. A pénzintézet minden bankkártyája alkalmassá tehető (tokenizálható), függetlenül attól, hogy Mastercard vagy Visa, betéti vagy hitelkártyáról van szó.

Ezzel az Erste a magyar bankok közül elsőként teszi elérhetővé a Garmin Pay és a Xiaomi Pay szolgáltatást attól függetlenül, ki melyik nagy társaság kártyáját használja.

Hogy működik?

A Garmin Pay vagy a Xiaomi Pay használatához az okostelefonra az előbbihez le kell tölteni a Garmin Connect, utóbbihoz a Mi Fitness alkalmazást a Google Play-ből vagy az App Store-ból. A regisztrációt követően csak fel kell tölteni annak a kártyának – vagy akár többnek – az adatait, melyet digitalizálni szeretnénk. Az SMS-ben kapott kóddal hagyható jóvá a művelet, és már használható is fizetésre az okosóra. A Garmin Pay és a Xiaomi Pay használata díjmentes. A vásárláshoz csak az okosórára van szükség, nem kell hozzá se internetkapcsolat, se a mobiltelefon.

A tokenizált bankkártyák illetve az ezekkel végzett fizetések aránya – a piaci tendenciáknak megfelelően – folyamatosan emelkedik az Ersténél. Jelenleg a bank által kibocsátott kártyák 22 százalékát digitalizálták az ügyfelek. A tokenizált kártyák 54 százaléka az Apple Pay-hez, 46 százaléka a Google Pay-hez köthető, az aktív eszközöknél ez az arány 59 illetve 41 százalék.

Az Apple Pay és Google Pay tárcákból végzett fizetések aránya idén elérte a 21 százalékot, míg 2022-ben ez az arány 17 százalék volt. Az Apple Pay-t használó ügyfelek gyakrabban fizetnek digitális tárcájukból, havonta átlagosan 21 alkalommal, míg a Google Pay esetében 13 az átlag havi tranzakciószám.

Magyarországon évente csak a Garmin okosórából több tízezer darabot értékesítenek, az eszközök nagy többsége támogatja a Garmin Pay szolgáltatást.

„Az Erste az új elektronikus fizetési megoldások bevezetésétől a mobilfizetések még gyorsabb terjedését várja. Az okosórás fizetés egyszerűsége és biztonsága olyan felhasználói élményt kínál, amely tovább növeli az érintéses fizetések számát” – mondta Bek-Balla László, a bank digitális csatornák és contact center vezetője.

Hazai körkép

A hazai nagybankok közül a K&H áll az Erste mellett a legjobban az okosfizetési megoldások terén. A bank lakossági ügyfelei Apple Pay, a Google Pay, a Xiaomi Pay és a Garmin Pay alkalmazás segítségével is tudnak tranzakciókat bonyolítani. Sőt, a Google Pay elérhető a Fitbit típusú órákon is. Az Apple Payt 2019 decemberében, a Google Payt 2021 márciusában, a Garmin Payt 2021 szeptemberében, a Xiaomi Payt pedig tavaly áprilisban indította el a bank. Az idei év első hét hónapjában a pénzintézet lakossági ügyfelei az Apple Pay, a Google Pay, a Xiaomi Pay és a Garmin Pay alkalmazás segítségével összesen több mint 27 millió tranzakciót bonyolítottak, ami 70 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

Az Apple Payt szinte minden hazai nagybank bevezette mostanra, és persze a fintech cégeknél is elérhető a szolgáltatás.

A többi megoldással lassabban halad a piac. A Google Pay-t a CIB 2021-ben indította el. Az MBH-nál is régóta van már Apple Pay, a Google Pay-jel most augusztusban indult el a bank. Google Pay elérhető még ezen kívül az Unicreditnél és Gránitnál is. Emellett saját megoldásokkal is előálltak a bankok, az OTP saját megoldása például a Simple, amibe bármilyen bank kártyáját be lehet regisztrálni.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint nagyon népszerűek a mobiltárcás megoldások. Csaknem 9,9 millió plasztiklap van forgalomban az országban, ebből 8,8 millió betéti kártya, a hitelkártyák száma viszont folyamatosan csökken, már alig éri el az 1,1 millió darabot. A modern technológiai újítások közül a magyarok a mobiltárcákat nagyon szeretik, a bankkártyák 19 százalékát regisztrálták már valamilyen erre való alkalmazásba, és a kártyás vásárlási tranzakciók csaknem 20 százaléka is valamilyen okoseszközzel történik, igaz, ezek átlagos értéke alacsonyabb, mint a hagyományos bankkártyás vásárlásoké – írja a Bank360.hu.

The post Megérkezett a Garmin Pay és Xiaomi Pay az Erstéhez first appeared on 24.hu.