:

Kell még pénz: így írták át a központi költségvetés finanszírozási tervét

Módosította az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 2023-as finanszírozási tervét, az eredeti 3409 milliárd forintról 4113 milliárd forintra emelte a központi költségvetés finanszírozási igényét a kormány. Nem számol már uniós pénzekkel az idén?

Az államadósság-kezelő tavaly decemberben még 3409 milliárd forintos nettó kibocsátással számolt, most ezt srófolta feljebb több mint 700 milliárd forinttal. Az egyelőre nem derül ki, minek köszönhető a GDP mintegy 0,9 százalékának megfelelő módosítás, hiszen hivatalosan nem változott eddig az idei 3,9 százalékos deficitcél – írja a Portfolio.hu.

Több ebből Magyar milliárdost loptak meg internetes csalók Közel a minimálbér-emelés, hamarosan kézzelfoghatóvá válhat

Ugyanakkor az összeg árulkodó lehet, hiszen az idén 408 forintos euróárfolyam mellett 900 milliárd forintos uniós forrással számolt a kormány a költségvetésben, a forint erősödése miatt ez a jelenlegi (385-ös) árfolyam mellett már csak 770 milliárd lenne.

Eszerint a finanszírozási igény 700 milliárd forintos megemelése könnyen jelentheti azt, hogy a kormány sem számol már az idén uniós pénzekkel.

Az adósságkezelő közleménye szerint a 2023. évi finanszírozási tervét 4 113 milliárd forintos, módosított nettó finanszírozási igény figyelembe vételével módosította.

A lakossági értékesítés vártnál kedvezőbb alakulása, valamint a diszkontkincstárjegy (DKJ) iránti kereslet hatására kialakult többletlikviditás tette lehetővé a forintkötvényekre vonatkozó terv csökkentését – olvasható az adósságkezelő közleményében.

A deviza finanszírozási terv emelése a 2024-ben esedékes devizakötvény lejáratok közel félmilliárd dollár értékben történő előfinanszírozását, továbbá a nemzetközi bizonytalanságból fakadó kockázatok mérséklését célozza – teszik hozzá.

The post Kell még pénz: így írták át a központi költségvetés finanszírozási tervét appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés