:

A legértékesebb családi cégek 2023

A legértékesebb családi cégek 2023

Vezető szerkesztő: Bánáti Anna
Számolta és írta: Bánáti Anna, Gólya Ági, Harsch Leila, Páldeák Keve
Illusztráció: Csuth Péter

1.Mészáros csoport
(Opus Global Nyrt., Talentis Group Zrt.,­ Talentis Agro Zrt., Fejér B.Á.L. Zrt., Mészáros Építőipari Holding Zrt., Mészáros és Mészáros Zrt., illetve az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. alá tartozó befektetési- és magántőke­alapok*)
Becsült érték: 526,1 mrd ft ←
Család: Mészáros család
Generációk száma: 2
Központ: Felcsút
Alapítás: 2001 (a Mészáros és Mészáros Kft. alapításának éve)



„Ha van baj Mészáros Lőrinccel, akkor az, hogy nem harminc vagy negyven van belőle, mert az lenne a jó, ha minél több nagyon gazdag magyar ember lenne.” Bár meglepően erősre sikerült a nyári uborkaszezon, a nyár egyik legemlékezetesebb mondata végül Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter száját hagyta el, amikor a reformátusok zánkai ifjúsági fesztiválján számonkérték rajta Mészáros gazdagodását.

Hogy élhetőbb ország lenne-e Magyarország még negyven Mészáros Lőrinccel, az olvasó fantáziájára bízzuk. Ami viszont a gyarapodás ütemét illeti, a Mészáros család cégbirodalma két év kihagyás után idén újra a lista élére került, tavaly még az MPF Holding után végzett (355,7 milliárd forintos becsült értékkel). A növekedés jókora része az Opus Nyrt.-nek köszönhető. Az egy évvel ezelőtti 107,8 milliárd forintos tőzsdei kapitalizációhoz képest lapzártánkkor már több mint kétszer értékesebbnek árazták a vállalatot a befektetők. A változáshoz nem egy teljes év kellett, sőt: az éves minimum még nincs is annyira távol (június 6.), június közepén azonban az Opus-papírok ára kilőtt, és a pozitív tendencia lapzártánkkor is kitart. Külön-külön a csoport két másik zászlóshajója, a Talentis Agro és a Talentis Group is növelte értékét. Az energetikai szeglet kifizetődésére azonban még várnia kell a Mészáros családnak, az előzőnél egyaránt gyengébb évet zárt az elmúlt két évben felvásárolt Tigáz és Titász. A csoport becsült összértékének növekedéséhez hozzájárult az is, hogy pontosítottuk, mely cégeket számítjuk bele a becslésbe: idén már az Opus Alapkezelő alá tartozó magántőkealapok családi „fennhatóságú” érdekeltségeit is belevettük.

A 2023-as eredményekre csak jövő tavasszal derül fény, de az már most látszik, hogy a csoport éve eseménydúsra sikerült. A Talentis Agro májusban jelentette be, hogy megszünteti és felszámolja tojótyúk- és tojáságazatát, viszont további akvizíciókat terveznek. Makai Szabolcs vezérigazgató az Agrarszektor.hu-nak arról is beszélt, jó pár céget nézegetnek, a generációváltás nehézségei miatt ugyanis „egyre többen jelzik, hogy eladnák a cégüket”. Júliusban aztán jött a hír, hogy a Talentis Agro és az MKB Magántőkealap megvette a Rabo d.o.o.-t, Horvátország legnagyobb édesalma-exportőrét.

Bevásárolt a Talentis Group is, az osztrák Asamer Baustoffe AG tulajdonában lévő Lukavac Cement d.o.o. felvásárlásáról írtak alá kizárólagos tárgyalási jogot biztosító szándéknyilatkozatot, szintén júliusban. A kiszemelt cementgyártó cég betonüzemei Szarajevóban és Banja Lukában vannak, de a Lukavac Cementnek ötvenszázalékos a részesedése a Vijenac mészkőbányában is. A vállalatot Mészárosék várhatóan még 2023-ban felvásárolják. A deal nyélbe ütése egyben azt is jelentené, hogy a csoport építőipari szegmense is megjelenik a nemzetközi piacon.

Orbán Viktor 2019-ben hirdette meg a kifektetési stratégiát, amit a covidjárvány lecsengésével tavaly újra előhozott: az a cél, hogy a magyar cégek külföldön is terjeszkedjenek, hogy aztán hazahozhassák az ott megtermelt profitot. Ahogy a G7 cikke összegzi a bosnyák és horvát felvásárlásokat: úgy tűnik, Mészárosék vették a lapot.

*A lista összeállításakor Mészáros Lőrinc azon cégeit vettük figyelembe, ahol érvényesül a családi kontroll. A Mészáros csoport kommunikációjában nem csak ezeket a cégeket érti „Mészáros csoport” alatt.

2. MPF Holding
Becsült érték: 408,3 MRD ft*
Család: Felcsuti család
Generációk száma: 2
Központ: Svájc
Alapítás: 1998

Felcsuti Zsolt a legfrissebb dollármilliárdos a magyarok között, idén év elején debütált az amerikai Forbes globális listáján. Vagyonát az MPF Holdinggal alapozta meg, a főleg géptartozékgyártásról, ipari alkatrészeiről, csiszolószerszámairól (Widenta), illetve hűtő- és fűtőkészülékeiről (FÉG) ismert csoport az utóbbi években nagy lendületet vett.
2022-ben is jelentős fejlesztéseken estek túl. Egyebek mellett átadták Közép-Európa legmodernebb radiátor- és vágókoronggyárát, és tervezik egy hőszivattyú­gyár építését is – mindegyiket hitelek felvétele nélkül.

Felcsuti a húszas évei elején Svájcban dolgozott, majd hazatérve beszállt apja 1976-ban alapított fém- és műanyagipari vállalkozásába. A család egyetlen országban sem vett részt privatizációban, és sohasem üzleteltek az állammal.
Két éve „tért vissza” Svájcba, miután Szingapúrból, a német határ melletti Schaffhausenbe költöztette cégcsoportjának székhelyét. Eredetileg közgazdász végzettségű, két fia van. Életének jelentős részét külföldön tölti.
*A becslés a 2021-es adatokon alapul, Svájcban csak 2023 második felében kell leadni az előző évi cégbeszámolókat.

3. Bonafarm csoport
(Bonafarm Zrt., Pick Szeged, Bábolna Takarmány, Sole-Mizo, Csányi Pincészet, Hungerit Zrt., MCS Vágóhíd Zrt., valamint a KITE Zrt. stratégiai partner)
Becsült érték: 320,4 mrd ft
Család: Csányi család
Generációk száma: 1
Központ: Budapest, Pécs, Szeged, Bóly, Szentes, Nádudvar, Mohács
Alapítás éve: 2004 (az agrárportfólió kialakításának kezdete)

Összességében javult az élelmiszeripar jövedelmezősége 2022-ben, és ez a Bonafarmnál sem volt másképp, az anyacég EBITDA-ja 19,9 milliárdról 31,6 milliárd forintra nőtt. A nehézkes iparági és gazdasági környezetet ugyanakkor jól tükrözik az elszálló anyagköltségek, 136-ról 190 milliárd forintra nőtt ez a sor a mérlegben. Tejipari érdekeltségük, a Sole-Mizo eredményei az egész iparággal összhangban szintén nagyot ugrottak: adózás előtti eredményük 2,8 milliárd forintra triplázódott, árbevételük 89 milliárdról 121 milliárdra nőtt.

A Bonafarm az elmúlt években jelentős optimalizációs változtatásokat hajtott végre, így egyelőre a recessziós környezetben sem volt szükség rendkívüli megoldásokra. Ezzel együtt azt tervezik, hogy telephelyeiken javítanak a szigetelésen, kicserélik a nyílászárókat, és növelni akarják a megújuló energiaforrások szerepét is – összesen tíz–tizenöt százalékos energiafogyasztás-csökkenést várnak.

A K-Monitor agrártámogatási listája szerint az Államkincstár 2022-ben minden eddiginél többet, 1017 milliárd forint támogatást osztott szét a szektorban. A Bonafarm csoport cégei 4,8 milliárd forintot kaptak ebből a keretből.

4. Duna csoport (Duna Aszfalt)
Becsült érték: 168 mrd ft ←
Család: Szíjj család
Generációk száma: 2
Központ: Tiszakécske
Alapítás: 1996


Döbbenetes mértékű, összesen 450 milliárd forint értékű közbeszerzési projektet nyert el a Duna Aszfalt az elmúlt három évben, ezzel a cégcsoport az abszolút tenderkirály a listán. A hatodik leggazdagabb magyar, Szíjj László cége továbbra is bővelkedik a megbízásokban. A Duna Aszfalt végezte például a déli összekötő vasúti Duna-híd felújítását 48,5 milliárd forintért, aminek jelentős részét (30,4 milliárdot) az Európai Unió pumpálta bele az ország keleti és nyugati országrészei közötti vasúti forgalom 90 százalékát bonyolító hídba.

110 kilométerrel délebbre új hidat húznak fel Kalocsa és Paks között, az új Duna-híd átadását 2024 nyarára tervezik, tizenöt perccel csökkenti majd a menetidőt. Két Tisza-hídon áthaladva is eszünkbe juthat a Duna Aszfalt, de számos autópálya- és autóútszakasz építését is a csoport végzi.

A Szabad Európa júliusban úgy értesült, hogy akár tizenkétmilliárd forinttal drágábban építheti meg a Duna csoport a Sopront elkerülő utat és alagutat. Az ok az infláció, a költségek emelkedése és „nem várt geológiai akadályok” felbukkanása. A kivitelező SDD Konzorcium főszereplője eredetileg az Igazságügyi Minisztérium korrupciós botrányba keveredett volt államtitkárához, Völner Pálhoz köthető Dömper Kft. volt, a céget tavaly novemberben vette át Szíjj László csoportja. A beruházás eredetileg 44 milliárd forint lett volna, azóta azonban döntés született egy turbó (azaz kétsávos) körforgalom megépítéséről is, így 3,76 milliárd forinttal már eleve megdrágult az építkezés.

A generációváltás kapcsán májusban A 100 leggazdagabb magyar című kiadványnak azt nyilatkozta, elvárja a gyerekeitől, hogy ne legyenek túl messze a termelési és értékesítési folyamatoktól, próbálja beavatni őket a cégcsoport működésébe. „Szerencsére ebben a kollégáim is partnereim, mondhatom, hogy a család együtt él a vállalkozáscsoporttal, utódaim majd támogatást találnak ebben a segítő szándékú közegben.”

5. Gránit Pólus csoport
Becsült érték: 154,2 mrd ft
Család: Demján Sándor örökösei
Generációk száma: 2
Központ: Budapest
Alapítás: 1995

„Ha az egyéni teljesítmény hatékonyabb lenne a csapatmunkánál, a világ egyszemélyes vállalkozás lenne.” Ez a felirat áll azon az emléktáblán, amit volt munkatársai és családtagjai készíttettek nemrég az alapító tiszteletére. Az idézet hűen adja vissza, mit gondolt Demján Sándor a vállalatvezetésről és a jól összeállított csapat erejéről. Az ikonikus üzletember, az ország első klasszikus és modern menedzsere májusban lett volna nyolcvanéves.

A munka halála óta is csendesen, de szüntelenül folytatódik a Gránit Pólusnál. Történetének legnagyobb fejlesztésén, összesen több mint másfél milliárd forintos beruházáson van túl a Westend, nyáron átadták a bevásárlóközpont új ételudvarát. A közösségi tér a Hello Wood tervei alapján készült el, a fa alapanyagot hazai erdőkből, megújuló forrásból szerezték be, a maradék anyagokat dekorációs elemként és zero waste workshopokon hasznosították.

Hogy a Westend szem előtt tartja a fenntarthatóságot, nem titok, sőt az esetleges tőzsdére lépésnek is fontos eleme lehet – hogy ez mikorra várható, arról továbbra sincs hír. Az elmúlt években mindenesetre több zöld kezdeményezést is bevezettek a nemzetközi ESG sztenderdhez igazítva, ennek eredménye már tavaly nyáron is meglátszott, a bevásárlóközpont az azt megelőző három évben éves szinten több mint harmincszázalékos energiamegtakarítást ért el.

Arra, hogy az ingatlanpiacon mekkora ereje van a kérdésnek, Ágházi Gyula, a Gránit Pólus vezérigazgatója a Portfolio.hu egyik év eleji konferenciáján konkrét példát is hozott: „Az elmúlt hónapokban háromszázmillió eurós hitelről állapodtunk meg egy banki konzorciummal. Az első kérdésük az volt, hogy ESG-szempontból hogyan állunk, illetve mennyire vagyunk energiahatékonyak. Nem a bérleti díjról kérdeztek, vagy a cash flow-ról.” A Westend mellett a Gránit Pólus üzemelteti a Budapest Arénát és a Müpát is.

6. Nitrogénművek csoport
(Nitrogénművek Zrt., NZRT Trade, Genezis Trans)
Becsült érték: 147,9 mrd ft
Család: Bige család
Generációk száma: 6
Központ: Nyíregyháza, Pét
Alapítás: 1990

A 2021-es veszteséges év után a Nitrogénművek talpra állt, az előző évi tizenegymilliárd forintos mínusz után 2022-ben már 31,5 milliárd forint adózott eredményt könyvelhetett el a cég.
Gazdasági szempontból 2023 első fele is kedvezően folytatódott: még 2022-ben elkezdődött a földgázárak mérséklődése, azaz csökkent a műtrágya előállítási költsége. Meglepő módon a műtrágyapiacon ez akár hátrányos is lehet, további árcsökkenésre számítva sokan kivárnak, legalábbis tavasszal még erről beszélt Bige László fia, Bige Dávid a Portfolio.hu-nak: „Azt hangsúlyoznom kell, hogy továbbra is egy rendkívül volatilis piacról beszélünk. Bármikor megfordulhat a mostani piaci irány, és átválthat egy emelkedő piaci trendbe, ahogyan az megtörtént tavaly februárban, reagálva a gyorsan változó geopolitikai szituációra.”

Bige Dávid arról is beszélt, elméletileg az is előfordulhat, hogy olyan sok termelő akar egyszerre műtrágyát venni, hogy az itthon elérhető logisztikai kapacitás nem tudja kiszolgálni őket. „Erre az esetre a termelőknek és kereskedőknek egyaránt fel kell készülniük. A Nitrogénművek Zrt. esetében speciális konstrukciókat dolgoztunk ki annak érdekében, hogy a magyar mezőgazdaságot támogassuk, és időben kiszolgáljuk minden partnerünket. Azonban ehhez minden szereplő együttműködésére is szükség van.”

Az elmúlt hónapokban a két évvel ezelőtt elkezdődött kartellbírság ügyében is volt fejlemény. A 2021 októberében kiszabott, több mint tizenegymilliárd forint bírságot a Nitrogénművek csoportnak egyelőre nem kellett kifizetnie, a Fővárosi Ítélőtábla ugyanis úgy döntött, hogy a kartelldöntést megtámadó közigazgatási per végéig elhalasztják a végrehajtást.

Tavasszal a Nyíregyházi Törvényszék felmentette Bige Lászlót a hűtlen kezelés, a vesztegetés és okirathamisítás vádjával indult ügyében. A bíróság a felmentés mellett a vállalkozó bankszámláján zárolt 135 millió forint felszabadítását is elrendelte. Az ügyészség fellebbezett, az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

A Nitrogénművek az európai piacon is meghatározó gyártó, a legfrissebb adatok szerint az itthon felhasznált műtrágya több mint hatvan százalékát ez a cégcsoport állítja elő.

7. Jász-Plasztik Kft.
Becsült érték: 122,7 mrd ft
Család: Kasza család
Generációk száma: 2
Központ: Jászberény
Alapítás: 1990


Az elmúlt hónapokban teljes joggal kaptak nagy figyelmet az országba szisztematikusan becsalogatott külföldi akkumulátorgyártó cégek, azt viszont már kevesen tudják, hogy a szektornak magyar játékosa is van. A Jász-Plasztik 1994-ben vágott bele az akkumulátorgyártásba Sülysápon. Mellette autókereskedéssel és műanyag-feldolgozással is foglalkozik, az első fröccsöntőgépeket még 1987-ben, saját kezűleg készítették el az alapítók.
A cég becsült értéke nyolc százalékkal csökkent tavaly óta. Üzemi eredményük beesése miatt jócskán csökkent a cégcsoport konszolidált EBITDA-ja, de a nehéz gazdasági körülményeket jól tükrözi az anyagköltségek durva növekedése is: míg 2021-ben 79, addig 2022-ben már 105 milliárd forintot számoltak el ezen a soron.


A listán szintén szereplő Béres Gyógyszergyár Zrt.-hez hasonlóan a Jász-Plasztik is támogatást kapott a kormány nem túl szerencsés elnevezésű Gyármentő Programjában. A projekt célja a nevével ellentétben nem a hazai gyárak megmentése: a támogatott cégek az összeget energiahatékonyság-növelő beruházásokra költhetik el. A programra a kormány százötvenmilliárdot különített el, eddig 27,5 milliárdnyi támogatást osztottak szét.
Jászberényben a Jász-Plasztik a legnagyobb foglalkoztató. ­


A 444.hu év elején azt írta, háromezer ukrán vendégmunkás dolgozik a városban, többségük a Kasza család csoportjának.

8. 77 Elektronika csoport
(77 Elektronika, 77 Ing)
Becsült érték: 100,1 mrd ft
Család: Zettwitz család
Generációk száma: 2
Központ: Budapest
Alapítás: 1986


Több mint harminc százalékkal növelte becsült értékét az orvosdiagnosztikai fejlesztő (a hazai piacon leginkább vércukormérőiről híres) cég, az eladásokat alighanem új termékei is segítették. A 77 Elektronika tavaly dobta piacra a Dcont Etalon B névre keresztelt legújabb rendszert, ami Bluetooth-kapcsolattal, valós időben osztja meg a mért adatokat az orvossal.


A lista vállalatai közül a 77 Elektronika az egyik leginkább export­orientált. A háború kitörése után a csoport leépítette az orosz piacot, a terjeszkedést viszont folytatta, termékeik megjelentek Algériában, Angolában és a Dél-Afrikai Köztársaságban is. Majdnem száz országba exportálnak, a kereskedelem döntő hányadát az automatikus vizeletelemző rendszereik adják. Átlagosan az árbevétel hat–hét százalékát forgatják vissza a fejlesztésbe. Zettwitz Sándor alapító a Forbes-milliárdoslisták korelnöke, idén tölti be a kilencvenet.

9. Budapesti Ingatlan Nyrt.
Becsült érték: 99,9 mrd ft*
Család: Schmidt–Ungár család
Generációk száma: 2
Központ: Budapest
Alapítás: 1995


Schmidt Mária és gyerekei ingatlanfejlesztője márciusban ünnepelte huszonötödik születésnapját a Budapesti Értéktőzsdén. A cég árbevétele több mint duplájára nőtt, tavalyi, nyolcmilliárd forintos adózott eredménye ennél szerényebben, tízmilliárdra gyarapodott. Növekedésük hajtóereje főként a bérleti és üzemeltetési díjak emelése volt. Mivel minden fontos mutatójukon javítani tudtak, piaci kapitalizációjuk összesen 32,7 milliárd forinttal nőtt 2022-es listánk adatához képest. Az év eredményeit harmincöt forintos részvényenkénti osztalékkal honorálta a közgyűlés.


2023 elején átadták az Üllői úti BIF Tower irodaházat. Az Andrássy út 80–82. szám alatt az eredeti terv szerint butikhotelt építtettek volna, de inkább luxuslakásokat és apartmanokat fognak. Több kiemelt projektjük, így a Bajcsy irodaház és a budai Major Park fejlesztése zajlik.
*Tőzsdei kapitalizáció 2023. augusztus 21-én.

10. Master Good csoport
(Master Good Kft., Baromfi-Coop Zrt.)
Becsült érték: 96,5 mrd ft
Család: Bárány család
Generációk száma: 4
Központ: Kisvárda
Alapítás: 1994


Tavasszal irányt váltott a Master Good, a 2020-ban felvásárolt Sága egyes termékein áttértek a Master Good márkanévre. „A Sága kiváló cég, kiváló piaccal, kiváló termékekkel. De az a történet, ami a Master Good mögött van, sokkal magasabbra tudja emelni” – mondta erről áprilisban ifjabb Bárány László ügyvezető-tulajdonos (Forbes, 2023/4). Ugyanebben az interjúnkban Bárány arról beszélt, hogy bár a 2022 elején meglódult alapanyagárak csökkenésnek indultak, ez egyelőre nem látszik a fogyasztói árakon. A tulajdonos arra számít, hogy az idei betakarítás után a 2021-es és a 2022-es árszint között stabilizálódnak az árak.
Ezek a nehézségek azonban nem köszönnek vissza a cégcsoport számain. Profitjuk kilencmilliárd forintról húszmilliárdra nőtt, EBITDA-juk tizenhatmilliárdról huszonhatmilliárdra ugrott. Kötelezettségeik tizenötmilliárd forinttal nőttek, ám ezek nagy része a rövid lejáratú hitel.

11. Axiál Kft.
Becsült érték: 75,5 mrd ft
Család: Harsányi család
Generációk száma: 2
Központ: Baja
Alapítás: 1995


Harsányi Zsolt mezőgazdasági gépészmérnökként végzett Gödöllőn, a mostani cég elődjét, az Axiál Bt.-t százezer forint törzstőkével alapította 1991-ben. A mezőgazdasági gépeket értékesítő cég tavaly év végén új telephelyet nyitott Felsőzsolcán, a központ 1,3 milliárd forintos zöldmezős beruházással épült meg. A csoport emellett kibővítette a bajai szervizét, idén ősszel pedig elkészül új, székesfehérvári gépjavító műhelye is. Évek óta foglalkoznak gépek bérbeadásával, és vállalnak bérmunkát is.


2022-ben az árbevétel 104-ről 153 milliárd forintra emelkedett, és a listán az adózott eredményüket is növelni képes cégekhez tartoznak, ez a szám most 7,6-ról 12,8 milliárd forintra. A jól sikerült üzleti évben fontos szerepet játszanak a mezőgazdaságba áramló állami támogatások is, erről Pintér Zsolt ügyvezető az év elején beszélt a 11. Agrárgépshow szakkiállításon. A forgalmat ugyanakkor az is növelte, hogy a kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben sok gazdálkodó gondolta úgy, hogy most érdemes modern gépekbe beruháznia.

12. BiotechUSA csoport
Becsült érték: 70,2 mrd ft
Család: Lévai család
Generációk száma: 2
Központ: Budapest, Szada, Dunakeszi
Alapítás: 1993


Történetének legjobb évét zárta a száz országban ötven webshopot és 286 franchise-üzletet üzemeltető cégcsoport. Árbevételük nyolcvan százaléka már most külföldi értékesítésből jön, és 2023-as terjeszkedési terveik között ott van Kolumbia, Mexikó, Chile, Peru, Ecuador, Délkelet-Ázsia, Kína, India, Omán, Szaúd-Arábia és Indonézia is.


A rohamtempójú fejlesztés eddig is jellemző volt a BiotechUSA-ra, de a következő három évre tízmilliárd forintos beruházási tervet állítottak össze, amiből 7,5 milliárd forintot egy új proteinszelet-gyártó üzemre fordítanak. A fejlesztések finanszírozásába a magyar állam is beszáll négymilliárd forint támogatással, ennek egy része készpénz, másik része fejlesztési adókedvezmény.


A ma már öt márkát magában foglaló cégcsoport eredménye negyven százalékkal haladta meg 2021-es számaikat, pedig legfőbb alapanyagaik beszerzési ára jelentősen megnőtt, így a fogyasztói árakat is emelték. A fejlesztésekre beadott pályázatban további negyven százalékos árbevétel-növekedést vállaltak, amit a projekt befejezéséig kell elérniük, és legalább öt évig fenn kell tartaniuk. Egyedül a cash flow sínylette meg a fejlesztéseket: 2022 végére nullára csökkent.

13. Bárdi Autó Zrt.
Becsült érték: 57,7 mrd ft
Család: Bárdi testvérek
Generációk száma: 4
Központ: Budapest
Alapítás: 1895


A negyedik generációs autóalkatrész-nagykereskedelemmel foglalkozó cég 2022-ben tizennégy milliárd forinttal növelte árbevételét, és beszámolójuk szerint sikerrel tudták kivédeni az alapanyagárak növekedését is. A növekedést a profitjuk is lekövette, tizenegymilliárd forint lett a tavalyi 7,6-hoz képest. Román és szlovák külpiacukról származó forgalmuk hárommilliárd forinttal, kilencről tizenkétmilliárdra nőtt.

14. Szatmári csoport
Becsült érték: 56,9 mrd ft
Család: Szatmári család
Generációk száma: 2
Központ: Jászberény
Alapítás: 1990


Az elsősorban épületgépészeti és fürdőszoba-szakáruházairól ismert Szatmári tíz százalékkal növelte becsült értékét egy év alatt. A cégcsoport értékének oroszlánrészét a Szatmári Kft. adja, de az elmúlt egy év növekedését nem ez, hanem a tejipari érdekeltségek okozták. A Szatmári-birodalom kiterjed a malom- és az autóiparra is.


Tavaly ősszel rakták le a Szatmári Kft. új, automatizált raktárának alapkövét Jászberényben. A projekt összköltsége 3,6 milliárd forint, ebből 1,2 milliárd forint az állami hozzájárulás.

15. Lavet Gyógy­szer­ipari Kft.
Becsült érték: 36,9 mrd ft
Család: Laczay család
Generációk száma: 2
Központ: Kistarcsa
Alapítás: 1992


A gyógyszerfejlesztéssel, -gyártással és forgalmazással is foglalkozó Lavet nemcsak itthon, de Európában is az állatgyógyászati piac egyik meghatározó szereplője. Laczay Péter tulajdonos maga is a hazai állatorvosi gyógyszerkutatás egyik meghatározó alakja. A cég intenzíven költ kutatás-fejlesztésre, amit évről évre visszaigazol a pénzügyi eredmény is: 2022-ben először lépték át a tízmilliárd forintos árbevételt, az adózott eredményt pedig több mint egymilliárddal növelték, 2,5-ről 3,6 milliárd forintra.

16. Zwack Unicum Nyrt.
Becsült érték: 36,4 mrd ft*
Generációk száma: 5
Család: Zwack és Underberg család**
Központ: Budapest
Alapítás: 1840


Az alapanyag- és fogyasztói árak emelkedése, az ezekre adott vásárlói reakciók, valamint az infláció bérekre gyakorolt hatása adta a legkeményebb feladatot az egyik legrégebbi magyar márkának 2022-ben. Csökkent a vásárlóerő és a volumen, felértékelődtek a diszkontcsatornák, és kétszer is árat kellett emelniük. Termékértékesítésből jövő árbevételük még így is tizennégy százalékkal nőtt, jelentős részét belföldön az Unicum márka és ízváltozatai, valamint a prémium Unicum Riserva hozták. Teljes exportértékesítésből származó forgalmuk 10,5 százalékkal bővült, legnagyobb külpiacukon, Olaszországban tizenkét százalékkal nőtt az árbevétel.


A cég rezsitámogatással, az utazási költségek támogatásával és egyszeri extra juttatással segítette munkavállalóit a nehezedő gazdasági környezetben. Dunaharaszti üzemükben napelemparkot és hőszivattyúkat telepítettek, ezt a gyakorlatot később a többi üzemükre is kiterjesztenék.
*Tőzsdei kapitalizáció augusztus 21-én.


**A Zwack Unicum Nyrt. ötven százalék feletti tulajdonán a Zwack és a német Underberg család osztozik, konszenzussal gyakorolják a jogaikat. Tekintettel a márka több évszázados magyar és családi jellegű gyökerére, valamint a Zwack család befolyására a cég ügyeiben, az előző évekhez hasonlóan idén is családi cégnek tekintjük.

17. ARH Zrt.
Becsült érték: 36,2 mrd ft
Család: Kertész testvérek
Generáció: 1
Központ: Budapest, Perbál
Alapítás: 1997


A kilencvenes években a világon elsőként alkottak rendszámfelismerő rendszert, az ARH ma is képfeldolgozó megoldásokon dolgozik. 2021-ben alaposan átszervezték a rendszám­azonosító és képfeldolgozó rendszerek értékesítésével foglalkozó cégcsoportot, több céget összevontak, néhányat megszüntettek – az átalakítások tavaly is folytatódtak. A Kertész fivérek cégcsoportja állandó szereplő a Forbes-listákon, de a tulajdonosok látványosan kerülik a nyilvánosságot.

18. Mogyi Kft.
Becsült érték: 36 mrd ft
Család: Kenyeres testvérek
Generációk száma: 1
Központ: Baja
Alapítás: 1990


Tavaly jelentették be, hogy bajai telephelyükön új napraforgómag-pirító és -csomagoló üzemet építenek, a 8,4 milliárd forintos beruházás felét az állam finanszírozza. Az elmúlt két és fél évtizedben huszonhét országban léptek piacra, Szerbiában, Bulgáriában, Olaszországban, Oroszországban és Szlovákiában leányvállalatuk is van. Tavaly hétmilliárd forinttal, negyvennégymilliárdra növelték árbevételüket, huszonötmilliárd forint jött a külpiacokról. A Mogyi végzi a Tesco, a Lidl, a Spar és a Penny sajátmárkás termékeinek gyártását is. A Magyarországon termesztett étkezési napraforgó kilencven százalékát ők dolgozzák fel.

19. Kravtex-Kühne csoport
Becsült érték: 34,2 mrd ft ←
Család: Krankovics család
Generációk száma: 2
Központ: Győr, Mosonmagyaróvár
Alapítás: 1992


A 90-es évek elején Ikarus buszok exportjával indultak, mára a Kravtex a legnagyobb magyar buszgyártóvá nőtte ki magát. A Volánbusz ma is a legjelentősebb megrendelőjük, tavaly év végéig kétszáz Credo Econell 12 típusú környezetkímélő buszt szállítottak a cégnek. A buszból eddig nyolcszáz darab állt forgalomba az elmúlt években, de összesen már több mint kétezer-négyszáz járművet adtak át a társaságnak.


Nyáron három megyének adtak át egy másik busztípust, a Credobus Econell 18 Next a világ legkönnyebb tizennyolc méteres kategóriájú csuklós autóbusza, három tonnával könnyebb a piaci átlagnál. Ez nemcsak funfact, jó hír a környezetnek is: húsz százalékkal fogyaszthatnak kevesebbet, mint társaik. A buszok beszerzési értéke ráadásul elmaradt a Volánbusz költségkeretétől, a Kravtex járművenként 17–40 millió forinttal ment a konkurensek becsült ajánlatai alá.

20. Alcufer Kft.
(Horváth R+K Kft.*)
Becsült érték: 32,1 mrd ft
Család: Horváth testvérek
Generációk száma: 2
Központ: Győr
Alapítás: 1990


Az Alcufer Kft. legutóbb négy éve szerepelt a legértékesebb családi cégek között. Az 1990-es alapítású, hulladék-nagykereskedelemmel foglalkozó vállalkozás 2005-ben generációváltáson esett át. A cég a 2020-as enyhe visszaesés után szintet lépett, két év alatt megduplázta árbevételét (45-ről 91 milliárd forintra), de a tulajdonosok nem panaszkodhatnak a profitra sem, 2022-t rekordnyereséggel, majdnem hatmilliárd forinttal zárták. A cég tizenkilenc telephelyén szerte az országban mindenféle hulladékkal foglalkozik bontott építőanyagoktól papíron, műanyagon és színesfémen át az elektronikai hulladékokig.
*A becslés alapja az Alcufer-anyavállalat, a Horváth R+K konszolidált beszámolója volt.

Hová tűntek Rahimkulovék?
Rahimkulov Ruszlán és Rahimkulov Timur családi cégcsoportja, a Kafijat az utóbbi három évben a lista felső részén tanyázott. Legutóbb 298,6 milliárd forintra becsültük az értékét, ezzel a harmadik legértékesebb családi cégnek számított az országban. Azonban 2022. augusztus 3-án megszűnt a Rahimkulov testvérek Kafijat Zrt.-ből és MGTR Alliance Kft.-ből álló részvényesi csoportja, ami eddig együtt összesen 7,05 százalékot birtokolt az OTP Bank Nyrt.-ben. A cég értékének legnagyobb részét ez a részvénypakett adta. Mivel a csoport megszűnésével a módszertanunkban kijelölt szempontok alapján már nincs közös családi érdekeltségük, idén nem szerepelnek a listán.

21. Béres Gyógyszergyár Zrt.
Becsült érték: 30,3 mrd ft
Család: Béres család
Generáció: 3
Központ: Budapest
Alapítás: 1989


A szinte minden szektorra kiható fogyasztáscsökkenés miatt némileg csökkentek a bevételek a vitaminkészítmények háza táján is. A cégcsoport konszolidált árbevétele kis mértékben, 20,5 milliárd forintról 19,4 milliárdra csökkent, adózott eredményük azonban ennél jobban, a tavalyi 3,9 milliárd forint felére esett vissza. A Béres ennek ellenére stabilan vezeti a hazai egészségmegőrző vitamin- és ásványianyag-készítmények piacát. A Jász-Plasztik Kft.-hez (7. helyezett) hasonlóan ők is részt vesznek a kormány Gyármentő Programjában.


A Béresnek részesedése van a gyógyszer-nagykereskedelemmel foglalkozó Hungaropharmában, a tokaji borvidéken pedig prémium borászatot visznek. Az Exva Kft.-n keresztül érdekeltek egy speciális területen is, a cég veszélyes munkaterületek biztonságával (vizsgálatával, tanúsításával) foglalkozik.


A Béres Alapítvánnyal aktívak társadalmi ügyekben is. Eddig tizenkét karitatív szervezet között 107 millió forint értékben osztottak szét immunerősítő termékeket, és összesen harmincötmillió forint értékű támogatást adtak ukrajnai menekülteknek és rászorulóknak.

22. Terrán Tetőcserép­gyártó Kft.
Becsült érték: 24,7 mrd ft
Család: Mészáros család
(csak névrokonai Mészáros Lőrincnek)
Generációk száma: 3
Központ: Bóly
Alapítás: 1996 (1920)


A KSH adatai szerint 2022-ben három százalékkal bővült az építőipari termelés, ezen belül 6,3 százalékkal nőtt az építkezések volumene. Ehhez igazodott a Terrán cserépgyártásának és árbevételének mértéke is. Előbbi meghaladta a kilencvennégymillió darabot, utóbbi tizenkilencről huszonötmilliárd forintra nőtt, és adózott eredményüket is megduplázták. A cég munkavállalóinak számát is növelte, nyolc százalékkal.


Hosszú távú együttműködést kötöttek Németország egyik vezető, szintén családi tulajdonú tetőfedőanyag-gyártó cégével, a Nelskamppal, így a Terrán egyik legfelkapottabb terméke, a Generon napelemes tetőcserép bekerült a német cég portfóliójába is. A Generonnal az Egyesült Királyságban is elindultak, 2023-ban délszláv piaci jelenlétüket szeretnék tovább fejleszteni.
Bóly mellett már pécsi és kunszentmiklósi gyárukban is napenergia fedezi a cégcsoport gyártási energiaigényének jelentős hányadát.

23. Napcsillag Kft. (Ecofamily)
Becsült érték: 24,3 mrd ft
Család: Korbély testvérek
Generációk száma: 1
Központ: Ajka
Alapítás: 2004


A magyarországi Ecofamily üzleteket üzemeltető Napcsillag Kft. 2023-ra méltó versenytársa lett a kiskereskedelmi multiknak. Eleinte egyetlen ajkai vegyesbolttal indultak, 2008-ban egy veszprémi szupermarket hozta meg az áttörést, azóta összesen ötvennyolc boltot nyitottak meg Magyarország-szerte, és ezernégyszáz alkalmazottjuk van.


Az egész évet sújtó élelmiszer-­infláció miatt a vásárlók szívesebben fordultak a diszkontláncok felé, és ez a Napcsillag számaiban is megmutatkozik: árbevételük 2022-ben ötvenötmilliárd forintról hetvenkilenc milliárdra nőtt, aminek szinte teljes egésze a belföldi értékesítésből jön. Ehhez mérten profitjuk is megduplázódott, 6,2 milliárd forintra nőtt. 2023-ban öt új üzlet megnyitását tervezik. Januárban a teljes állományban, pozíciótól függetlenül átlagosan húszszázalékos bérfejlesztést valósítottak meg.

24. Lighttech Lámpa­tech­nológiai Kft.
Becsült érték: 23,7 mrd ft
Család: Sauska család
Generáció: 2
Központ: Dunakeszi
Alapítás: 1993


Bár legtöbben a Sauska névről a borbizniszre asszociálnak, a család vagyonát a szoláriumcső- és világítótest-gyártás alapozta meg. Az egymilliárd forintos hazai forgalom elsőre jelentősnek tűnhet, arányaiban azonban elenyésző, a huszonnégymilliárd forintos árbevétel túlnyomó részét az exportpiacok, elsősorban az EU és az Egyesült Államok adják.

25. Tóth és fiai Kft.
Becsült érték: 22,9 mrd ft
Család: Tóth család
Generációk száma: 2
Központ: Tószeg
Alapítás: 1980


Univerzális gépjárműülések gyártásával, felújításával, gépjárművek belső átalakításával, kárpitozásával kezdték, később autóbuszok kárpitozására is fejlesztettek technológiát. Tóth Géza bőrdíszművesmunkákkal, táskák, szíjak, kocsiponyvák javításával alapította meg a vállalat elődjét 1980-ban. A mostani céget ma már két fia irányítja. 2021-ben szerepeltek először a listán, tízmilliárdos árbevételük kilencvenkilenc százaléka exportértékesítésből jön, ezért fordulhat elő, hogy itthon aligha ismerik őket.

Módszertan
Hogyan számoltunk?
Kilencedszer állítjuk össze a legértékesebb családi cégek listáját. Családinak vettük azokat a cégeket, ahol a tulajdonosi körben, illetve a vezető menedzsmenttagok között vérségi rokonság van (tehát a házastársak által tulajdonolt cégeket, ha más rokon nem tagja a menedzsmentnek, nem vettük számításba). A tulajdonviszonyokat tekintve legalább ötven százaléknak kell egy család kezében lennie.

A társaságokat az amerikai Forbes módszertanát alapul véve értékeltük. Ahol lehetett, az EBITDA alapján számoltunk – leginkább ez alkalmas rá, hogy megmutassa a cégek pénztermelő képességét. A nemzetközi vállalatértékelési gyakorlat alapján az EBITDA-t felszoroztuk egy iparági szorzóval, majd az így kapott értékből levontuk a vállalat hosszú lejáratú kötelezettségeit, és hozzáadtuk a készpénzállományát.


Nem termelő cégeknél (azaz például pénzügyi szolgáltatóknál, ingatlanfejlesztőknél) szintén az amerikai anyalap útmutatása alapján jártunk el, itt a vállalkozásban felhalmozott értékből – leginkább eszközökből – indulunk ki, és levonjuk az összes kötelezettséget. Így jártunk el az állami megrendeléseknek nagy mértékben kitett vagy állami koncessziókat tulajdonló cégeknél is. Az állami kitettséget az elmúlt három év közbeszerzésen elnyert megbízásainak összege alapján vizsgáltuk; ahol ez elérte a legfrissebb éves árbevétel legalább nyolcvan százalékát, ott nem tartottuk indokoltnak a piaci, EBITDA-alapú megközelítést, mivel a pénztermelő képesség nagyban függ az állammal kötött szerződésektől.


Ugyanígy vizsgáltuk a tendergyőztesek alvállalkozóit is. Az eszközértéken becsült cégeket külön jelöljük (← jellel). Szintén az amerikai Forbes módszertanát követve, valamint magyar M&A tanácsadókkal egyeztetve egységesen tízszázalékos likviditási diszkontot alkalmaztunk a privát cégekre. Ennek az az oka, hogy ezek a társaságok kevésbé likvidek, mint a tőzsdei cégek, eladásuk az egyre inkább jellemző hatósági engedélyeztetési eljárások miatt költségesebb is.


A 2023-as listán a módszertant azzal frissítettük, hogy minden termelőcégnél a legfrissebb EBITDA helyett az elmúlt három év EBITDA-jának átlaga alapján számoljuk ki a becsült cégértéket. Több, általunk megkérdezett M&A tanácsadó szerint az elmúlt időszak inflációs környezetében a piac jelenleg így árazza a magyar vállalatokat, az utóbbi hónapokban minden potenciális felvásárló, ha ajánlatot tesz, az elmúlt évek EBITDA-jának átlaga alapján áraz.
A munkánkat az Opten Kft. adatai segítették, a cégértékelésben a Concorde MB Partners munkatársai adtak tanácsot. Jogi ügyekben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segíti a munkánkat.

Milyen adatokat használtunk fel?
Publikusan elérhető információkból dolgoztunk, a cégek értékelésénél a nyilvánosan elérhető legfrissebb adatokból (2022-es lezárt üzleti év) indultunk ki. Ahol lehetett, konszolidált adatokat használtunk, ahol ilyen nem állt rendelkezésre, magunk konszolidáltuk az eredményeket az elérhető adatok alapján. Tőzsdei cégeknél az augusztus 21-i kapitalizációt vettük figyelembe.

Széchenyi István szerint „Magyarországnak önálló országgá kell lennie, ami saját tengelye körül forog”. Én hasonlóan gondolok a valódi családi vállalkozásokra: a maguk útját járva teremtik meg a biztonságukat. Nem járadékvadászok, nem a politikai széljárásra alapozzák a jövőt, és semmiképpen sem percemberkékként dáridóznak. Helyette tehetségre és szorgalomra mutatnak példát, és arra, hogyan lehet téglát téglára rakva építeni valamit a jövőnek. Éppen úgy, ahogy a Dreher-szimfónia című regényemben igyekeztem bemutatni a semmiből érkező sörgyáros dinasztia négy generációjának erőfeszítéseit.

The post A legértékesebb családi cégek 2023 appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés