:

Kiderült, hány lélegeztetőgépet adott el a kormány a covid alatt felhalmozott készletből

Pert nyert a Transparency International, így végre kiderült, hány darabot adott el a kormány a covid alatt felhalmozott lélegeztetőgépekből.

Egyetlen darabot sem adtak el a 300 milliárd forintért felstócolt lélegeztetőgépekből, írja a Transparency International.

A szervezet még 2021-ben fordult közérdekűadat-igényléssel az akkor még létezi Emberi Erőforrások Minisztériumához (EMMI) annak kiderítésére, hogy a tárca pontosan hány lélegeztetőgépet tudott eladni a 17 ezer darabos készletből.

A Kúria előtt két évvel később nyerték meg az elutasított adatigénylés nyomán indult per. Az EMMI-től az ügyet megöröklő Belügyminisztérium háromszori pernyerést követően ki is adta az adatokat.

A válaszukból az derült ki, hogy a kormány a három évvel ezelőtt bevásárolt készletből nulla darabot adott el, azaz semmilyen bevételre nem tett szert. A BM alá tartozó Országos Kórházi Főigazgatóság később sem tervezi egyetlen készülék értékesítését sem.

A kormány közel 17 ezer lélegeztetőgépet szerzett be a covid idején, összesen 300 milliárd forintért. Ezzel az egész EU-ból Magyarország kötötte a legrosszabb üzletet Kínával. Az üzleteket bonyolult, offshore cégeket is felsorakoztató céghálózat segítségével kötötték meg.

The post Kiderült, hány lélegeztetőgépet adott el a kormány a covid alatt felhalmozott készletből appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés