:

A Hold után a Nap felé veszi az irányt India

A Hold után a Nap felé veszi az irányt India

A tervek szerint szeptember 2-án veheti kezdetét India új űrküldetése, az Aditya-1 – írja a Live Science az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) bejelentése alapján. Az ázsiai nemzet idén már történelmet írt sikeresek holdraszállásával, következő missziójukkal pedig a Nap rejtélyeire szeretnének válaszokat találni.

Bár a Napot már régóta kutatják a csillagászok, még most sem tudják, hogyan lehet a napkorona 1 millió Celsius-fokkal melegebb a felszínénél, vagy hogy pontosan mik mennek végbe a csillagon a napkitörések előtt.

A misszió célja az Aditya-L1 űreszköz felbocsátása lesz, amelyet először Föld körüli pályára állítanak majd, miután pedig meggyőződtek róla, hogy minden műszere hibátlanul működik, megkezdheti útját a Nap felé. A ettől kezdve 4 hónapon keresztül fog haladni, ez idő alatt 1,5 millió kilométerre kerül bolygónktól, végül eléri végállomását, ahonnan zavartalanul kémlelheti csillagunkat.

Az Aditya-L1-et 15 éven keresztül készítették, és mintegy 45 millió dollárba, vagyis körülbelül 16 milliárd forintba került.

Kapcsolódó Sosem látott jelenséget figyeltek meg a Napon A felfedezést az Európai Űrügynökség kutatóinak és a Solar Orbiter űrszondának köszönhetjük.

The post A Hold után a Nap felé veszi az irányt India first appeared on 24.hu.