:
Breaking News

Itt a változás szele az albérletpiacon

Júliusban még drágultak az albérletek, de augusztusban megtorpant a növekedés. Nőtt a hirdetések száma is, van miből válogatni.

Júliusban országosan és Budapesten is 1,9 százalékkal nőttek az átlagos lakbérek az egy évvel korábbihoz képest, de van fény az alagút végén, változás várható a piacon.

Éves összevetésben 13 és 14 százalékos volt a drágulás az országos és a fővárosi albérletpiacon a KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint.

Több ebből Van esélye és értelme a nyugdíjkorhatár emelésének? Napelemek: talán sohasem térülnek meg a beruházások

Az egyetemek és főiskolák tanévkezdése előtti albérletszezonban a kínálat is bővült. Július közepén még 11,5 ezer kiadó lakóingatlan-hirdetésből válogathattak a bérlők, augusztus végére ez a szám viszont közel 14 ezerre nőtt – írja az ingatlan.com közleménye.

A kiadó lakások átlagos bérleti díja augusztus végén 230 ezer forint volt, szemben az egy hónappal korábbi 240 ezer forinttal, azaz a tartós növekedés után megtorpant az albérletárak növekedése.

Bár júliusban még dinamikusan emelkedtek az országos és fővárosi lakbérek a KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint, Budapesten augusztus végén már megtorpant a kiadó lakások drágulása.

A kiadó lakások 56 százalékát adták a fővárosi lakóingatlanok, a megyei jogú városok részesedése 29 százalékos, a fennmaradó több mint 10 százalék pedig a kisebb településeken található. Budapesten a kiadó lakások átlagos alapterülete 55 négyzetméter, a megyei jogú lakásokban pedig 58 négyzetméter.

Különbségek fővároson és országon belül is

Budapesten belül továbbra is komoly különbségek vannak. A legolcsóbb városrészt a XXI. kerület, ahol 160 ezer forint volt az átlagos lakbér augusztus végén, míg a legdrágábban – átlagosan 320 ezer forintért – az V. kerületi lakásokat kínálják a tulajdonosok.

A vármegyeszékhelyeken az összesített átlagos bérleti díj 140 ezer forint volt, ami minimális növekedést jelent az egy hónappal korábbi 136 ezer forinttal szemben.

Debrecen, Veszprém és Győrben számít a legdrágábbnak, ezekben a városokban 160-180 ezer forint az átlagos bérleti díj. A legolcsóbbak között van Miskolc, Salgótarján és Békéscsaba, utóbbi vármegyeszékhelyeket 100 ezer forintos átlagos bérleti díj jellemzi. 

The post Itt a változás szele az albérletpiacon appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés