:
Breaking News

5 csodás hely, amiért megéri Korzikára utazni

5 csodás hely, amiért megéri Korzikára utazni

Mesebeli vízesések, csodás strandok, romantikus városkák és egyéb csodák várják a szigetre látogatókat. Összegyűjtöttünk néhány kiváló célpontot, amivel nem lehet hibázni Napóleon szülőföldjén.

A magyarok körében az adriai, görög és spanyol szigetek sokkal népszerűbbek valamiért, mint Korzika, ami nem tartozik a különösebben divatos úti célok közé Magyarországon.

A jó élet Somogyi Szonja 7 perc olvasás
Medvék, gombák és töméntelen mennyiségű étel – erdélyi mese egy gasztrotúráról
A jó élet Szalai Péter 1 perc olvasás
A hibátlan program: Hosszú hétvége Zürichben! – Galéria
A magazin Bánáti Anna 3 perc olvasás
Kocsmák, könyvek, kávé, dizájn – összegyűjtöttük Kolozsvár legérdekesebb helyeit
A jó élet Forbes 4 perc olvasás
Miért mindig akkor robbanunk le, amikor kezdődik a nyaralás?

Pedig ez a Franciaországhoz tartozó, az olasz partok közelében fekvő sziget rengeteg látnivalót és élményt kínál.

Legalábbis annak, aki szeret tengerben, patakban, vagy pedig hegyi folyókban fürdőzni, vízi sportokat űzni, kirándulni, és romantikus városkákban andalogni.

Korzika fantasztikus hely.

Viszont tény, hogy a huszonnégy órás féktelen bulizásnak errefelé nincs nagy hagyománya, mint ahogy az is, hogy kiemelkedő kulturális eseményeket, és gigantikus építészeti műremekeket is másfelé kell keresni.

Hasznos infók

Mostani cikkünkben összegyűjtöttünk pár helyszínt, programot, amit nem érdemes kihagyni, ha az ember Korzikán jár. Előtte jöjjön néhány fontos tudnivaló.

Utazás

Több reptér is található a szigeten, azonban Magyarországról jelenleg kicsit körülményes eljutni oda, hiszen közvetlen járat nincs. Opció lehet még az autós utazás is: Budapesttől 1100 kilométerre található Livorno, onnan indul a komp Korzikára, ami 4–5 óra alatt teszi meg a durván 100 kilométeres távolságot a tengeren.

Livornoból komppal lehet eljutni a szigetre.

Közlekedés

Valamilyen járműre szükség van a szigeten, ugyanis a tömegközlekedés kiépítettsége nem az igazi. Autópályák nincsenek, a szigetet átszelő főutak minősége rendben van, kellően szélesek, de a kisebb mellékutaknál bele lehet futni komoly nehézségekbe.

Korzika jó része hegyvidék, emiatt rengeteg a szerpentin, és egy 30–40 kilométeres út akár kétórásra is nyúlhat.

Pláne ha az ember beragad egy lomha teherautó vagy egy lakóbusz mögé. Arra is akad példa, hogy félig elvadult, útonálló malacok miatt kell vesztegelni egy darabig, de ez legalább türelemre és önfegyelemre nevel. A helyiek egyébként gyakran úgy vezetnek, mint a megszállottak, a másfél sávos, szakadékkal övezett útról is levillognak, integetnek, ami nyilván nem kellemes élmény, de mindent túl lehet élni.

Egy igazi mediterrán sziget Napóleon szülőföldje.

Pénzügyek

A bankkártyahasználat és a digitális fizetési formák támogatása egyáltalán nem magától értetődő. Ráadásul sok településen még ATM sincsen, szóval érdemes 100–200 eurót minimum készpénzben tartani, felkészülve bármilyen eshetőségre. Az árak nem vészesek, magyar szemmel és zsebbel is vállalhatók.

1. Ajaccio

Korzika régió központja egy hibátlan mediterrán városka, amely a hatalmas hegyek lábánál egy pazar öböl mentén fekszik. A hangulata egészen pazar, nem túlzsúfolt, de nem is kihalt, sétálóutcáiban egész nap zajlik az élet.

Ajaccio, a sziget fővárosa.

Aki szeret vásárolgatni, az itt megtalálhatja a számítását. Rengeteg az étterem, a fagyizó, cukrászda, rendelkezik egy komoly kikötővel, és egy korrekt saját, homokos stranddal is.

Ez egy fantasztikusan hangulatos városka.

Itt született Napóleon, és ezt a helyiek úton-útfélen meg is próbálják a látogatók tudtára adni. Rengeteg az emlékhely, minden második kávézó Bonaparte törzshelye volt az elmondásuk szerint. Ajaccio reggel, napközben és este egyaránt nagyszerű hely, ami kiválóan alkalmas a pihenésre és feltöltődésre.

Napóleon ide járt fodrászhoz. Vagy nem.

2. Cap Corse

Az északi részen található, majd negyven kilométer hosszú félsziget olyan, mint egy ujj, amely Franciaország felé mutat vádlóan, követelve a sokak által régóta áhított függetlenséget, vagy legalábbis autonómiát.

Cap Corse tengerpartján számos kis település található.

Ezen a viszonylag kis területen közel húsz kisebb-nagyobb település található, köztük számos, kifejezetten üdülésre szakosodott település. Cap Corse különlegessége, hogy egymástól kis távolságra, akár csupán tíz perces autózásra található strandjai teljesen eltérőek lehetnek.

Cap Corse-on számos, eltérő karakterisztikájú strandon lehet eltölteni az időt.

És ez nem csak azt jelenti, hogy az egyik köves-sziklás, a következő pedig a legpuhább homokkal borított. Simán előfordul ugyanis, hogy amíg a nyugati partot hatalmas hullámok ostromolják (ezzel tökéletes terepet teremtve a hullámlovasoknak), addig ugyanakkor keleten szelíden ringatózhat az ember a vízfelszínen egy búvárszemüveggel a fején, és elmerülhet a vízi élet varázsában.

3. Capu Rossu

Az UNESCO világörökség része a Capu Rossu, azaz „Vörös Fej” névre hallgató gigantikus szikla, amely a Portói-öböl déli részén található. E hatalmas gránitképződmény tetején egy ősi őrtorony található, ahonnan lenyűgöző látvány tárul az ember szeme elé.

A háttérben a Vörös Fej, a tetején a toronnyal.

Az abszolút Instagram kompatibilis Capu Rossu egyike a legkedveltebb turisztikai célpontoknak, itt aztán tényleg nem érezheti magányosnak magát az ember. A torony megközelíthető a néhány kilométerre található parkolóból indulva, de sokan vannak, akik hajóval kötnek ki az aljában és onnan bandukolnak fel.

A Capu Rossu környéke a hajósók kedvelt találkozóhelye.

Ez a terület ugyanis nagyon népszerű a hajósok körében is. A környező vizeken rengeteg a kisebb-nagyobb bárka, motorcsónak, vitorlás, és szervezett kirándulás keretein belül is el lehet ide jutni a közeli kikötőkből. A hatalmas sziklafalakat apró öblöcskék törik meg, amelyek sekély vízében biztonságosan lehet búvárkodni, vagy akár társadalmi életet élni a többi tengerjáróval.

Ez a turisták körében népszerű célpont, mint azt a rengeteg kézműves szobor is tanúsítja.

4. Cascade du Voile de la Mariée

Korzikán ipari mennyiségű vízesés található, amelyek közül a legismertebb, legnépszerűbb a Cascade des Anglais, azaz az Angol-vízesés. De ez csak a jó marketingnek köszönhető, illetve hogy a legendás, brutál nehéz GR20 légiós-kiképző túraútvonal mellett található.

Cascade du Voile de la Mariée, a sziget legnagyobb vízesése.

A kevésbé felkapott Cascade du Voile de la Mariée, tehát a „Menyasszony Fátyla” az igazi nagy durranás ugyanis. Hetven méteres magasságból zúdul le itt a víz a magasból, hogy aztán kisebb tavacskákból szaladjon le tovább a meredek hegyoldalakon a Gravona völgyébe. A sziget legnagyobb vízesése, a Cascade du Voile de la Mariée megközelíthető autóval, a parkolóból csak egy kilométert kell sétálni hozzá. A bevállalósabbak elindulhatnak a közelben lévő Bocognano nevű falucskából is, ahonnan egy gyönyörű, jó hétkilométeres gyalogtúrát követően jut el az ember a Menyasszony Fátylához.

A kisebb-nagyobb hegyi patakok medencéiben fürdőzni is lehet.

Az említett Bocognano egyébként önmagában is megér egy kis időt. Hangulatos település fantasztikus kilátással, étteremmel, pékségekkel, és a közelben a Gravona hegyi folyóval, amelyben rengetegen pancsolnak a forró napokon.

A közeli Bocognano is remek úticél lehet.

5. I Pozzi

Ez egy olyan fantasztikus hely, ahova mindenkinek el kéne jutnia, kár, hogy olyan messze van. Képzelj csak el egy rég kialudt vulkánt, amelynek egykori kráterében egy rendes kis láp található kis vízfolyásokkal, apró tavacskákkal és zöld fűvel!

Az I Pozzi a egy vulkán kráterében kialakult láp féleség, kis tavacskákkal, vízfolyásokkal.

A területen malacok, tehenek és lovak legelnek, heverésznek teljes békességben, miközben körülöttük a turisták téblábolnak.

Olyan, mint az édenkert a békés jószágokkal.

Ez az édenkerti idill az I Pozzi, amely a sziget közepén, Felső- és Dél-Korzika határán fekszik 1800 méteres magasságban. Csak gyalogszerrel közelíthető meg a Val d’Ese síközpontból, és már maga az oda vezető út is félelmetesen látványos a hatalmas hegyek és völgyek között.

+1: a nagybetűs Strand

Számtalan strand található a szigeten, amit egy külön weboldalon is összegyűjtöttek. Ezek között akad mindenféle, de az tény, hogy az egyik legjobb a Plage du Stagnone.

A Plage du Stagnone egy hatalmas és csodálatos homokos strand.

Ez egy több kilométer hosszan elnyúló, homokos föveny, a közelben nagy parkolóval, büfékkel, bérelhető napozóágyakkal, hotelekkel és kisvárossal. A víz kristálytiszta, a környező táj döbbenetesen gyönyörű, és a hivatásos vízi mentők sem hiányoznak. Tényleg csodálatos egy hely, ahol akár egy egész nap eltölthető.

The post 5 csodás hely, amiért megéri Korzikára utazni appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés