:

Váratlan húzás a tőzsde sztárjától: van még ennél feljebb, drága Nvidia?

Váratlan húzás a tőzsde sztárjától: van még ennél feljebb, drága Nvidia?

A csipgyártó brutális eredményei és friss részvény-visszavásárlási bejelentése mind azt üzenik, hogy még mindig csak a szilícium-völgyi MI-forradalom elején járunk.

Az Nvidia szerdán tette közzé második negyedéves üzleti jelentését, amivel durván felülmúlták a Wall Street várakozásait, ezt a Forbes.hu-n is megírtuk.A cég nem sokkal utána azt közölte, hogy 25 milliárd dollár értékben vásárol vissza részvényeket. A legtöbb vállalat ezt akkor teszi meg, ha a vezetés úgy véli, hogy a cég alulértékelt. Csakhogy az Nvidia részvényeinek árfolyama az év eleje óta több mint megháromszorozódott. Brutális számokkal sokkolt az Nvidia

Miért fontos ez?

Az a több milliárd dollárnyi készpénz, amit a vállalatok most az Nvidia mesterséges intelligencia csipjeire hajlandók költeni, a bizonyíték arra, hogy többről van szó spekulációnál.

Ahogy arra az Axios cikke emlékeztet, a különböző tech trendek kezdeti fázisaiban általában azok szakítanak nagyot, akik az adott hullámhoz gyártanak és értékesítenek célhardvert, hiszen arra minden cégnek szüksége van saját számítási kapacitásuk fejlesztéséhez. Példának a lap a kilencvenes évek közepét hozza, amikor Amerikában minden vállalat egyszerre döbbent rá az internet fontosságára.

Arra, hogy nagy mennyiségben szállítsa a csatlakozáshoz szükséges routereket, akkor csak egyetlen vállalat állt készen: a Cisco Systems ennek köszönheti vagyona jókora részét.

Váratlanul jött

Ma az Nvidia mesterséges intelligencia csipjei a legkeresettebb áruk között vannak. A részvényvisszavásárlás ugyanakkor néhány befektetőt váratlanul ért, írja a Reuters. A vállalatok általában azért vásárolják vissza részvényeiket, hogy tőkét juttassanak vissza a részvényeseknek. Az ilyen visszavásárlások a részvényárfolyamok javára válhatnak, mert csökken a kínálat, nő a kereslet. Azaz növelhetik az egy részvényre jutó nyereséget, ami a befektetők által szorosan figyelt mutatószám.

Az Nvidiáé az ötödik legnagyobb visszavásárlási bejelentés az amerikai székhelyű vállalatok között idén.

De míg a részvényesek gyakran biztató jelnek tekintik a visszavásárlásokat, ha egy vállalat részvényei olcsónak tűnnek, az Nvidia részvényei 2023-ban mintegy 220 százalékkal emelkedtek. Azaz nem minden befektető érti, miért volt szükség a lépésre.

„Okoz némi fejtörést – mondta King Lip, a Baker Avenue Wealth Management vezető stratégája. – Részvényesként szeretjük a visszavásárlásokat, de egy olyan gyorsan növekvő vállalat esetében, mint az Nvidia, szeretnénk látni, hogy a bevételeiket visszaforgatják a vállalatba.”

Az Nvidia bejelentése „meglepő”, mivel „forró név” a technológiában, teszi hozzá Daniel Morgan, a Synovus Trust vezető portfóliómenedzsere, aki szerint

„úgy tűnik, az Nvidia vezetése ezzel azt üzeni, hogy a papírt szerintük alulértékelik.”

Borítókép: Huang Zsen-hszün, az Nvidia társtulajdonos-CEO-ja.

The post Váratlan húzás a tőzsde sztárjától: van még ennél feljebb, drága Nvidia? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés