:

Komoly teszt jön azoknak, akik a mesterséges intelligenciára fogadtak

Komoly teszt jön azoknak, akik a mesterséges intelligenciára fogadtak

Ma piaczárás után jelent az elmúlt negyedévéről és a következő 3 hónap kilátásairól a Wall Street újdonsült sztárja, az AI hullámon történelmi csúcsokra emelkedő Nvidia.

A keddi kereskedési napon az Nvidia részvényei 481,87 dollárig erősödtek, ez történelmi rekord szint volt. Nemcsak az AI boom hajtja fel az árfolyamot, de az is, hogy a chipgyártó komoly nyereséget is termel a technológia felfutásából. A friss számok és elemzői várakozások tekintetében az optimizmus érthető, de azért vannak kockázatok.

Az Nvidia árfolyama az elmúlt félévben. Forrás: Google Finance

Meglepték a piacot, elkapták az AI berobbanását

A speciális, ún. grafikus chipeket gyártó Nvidia 3 hónapja mindenkit alaposan meglepett akkor közölt előre jelzésével, a piac pedig rákapott a chip papírokra. Az amerikai cég ugyanis olyan chipeket gyárt, amelyek kiszolgálják a különböző mesterséges intelligencia (AI) rendszereket. A mainstreambe a fogalmat behozó ChatGPT-t is Nvidia chipek hajtják, a nagy adatközpontot építő és az AI-rendszereket fejlesztő, használó techóriások pedig sorban állnak a chipjeikért.

Az Nvidia több mint egy évtizede fektetett be a mesterséges intelligenciához szükséges chipek és szoftverek gyártásába, és egyelőre nincs olyan versenytársa, aki fel tudná venni vele a versenyt.

Ma piaczárás után az biztosan kiderül, hogy az Nvidia korábban közölt előrejelzése mennyire volt pontos. Májusban azt közölték, hogy a második negyedévre 11 milliárd dolláros forgalmat várnak, ez 4 milliárd dollárral haladta meg a Wall Street-i elemzők várakozásait. Másnap a részvények 24 százalékkal emelkedtek, a cég értéke egy napon belül 184 milliárd dollárt nőtt, azóta is tagja az 1 billió dollárnál többet érő tőzsdei cégek előkelő klubjának.

Idén a keddi zárásig az Nvidia részvényei több mint megháromszorozódtak, emlékeztet a Wall Street Journal, és az opciós piacokon a befektetők nagyban fogadnak arra, hogy a részvények a szerdai eredmények után tovább emelkednek.

A FactSet által megkérdezett elemzők szerint az Nvidia várhatóan 11,19 milliárd dolláros bevételt jelent a legutóbbi negyedévben, ami 67%-kal több, mint egy évvel korábban. Ez valamivel jobb lenne a vállalat előrejelzésénél, de a 11 milliárd dollár feletti vagy alatti 2%-os sávban van. Ez rekordösszeg lenne a vállalat számára.Az elemzők 4,73 milliárd dolláros nyereséget várnak, szemben az egy évvel korábbi 656 millió dollárral.

Az Nvidia nem közölte saját várakozásait a profittal kapcsolatban.

Rekordok után is van még tér felfele?

Az elképesztő kiugrás ellenére sokan úgy gondolják, hogy az Nvidia részvényeknek még van tere a további növekedésre, írja az amerikai Forbes. A FactSet által követett 538 dolláros átlagos elemzői célár például 12%-os emelkedést jelent.

Hans Mosesmann, a Rosenblatt elemzője, akinek 800 dolláros célértéke a legmagasabb a Wall Street-en, a múlt héten azt írta, hogy a vállalat “a szoftverek és a mesterséges intelligencia megoldások terén a maga nemében egyedülálló”. Az ő értékelése szerint az Nvidia megfelelő értékelése 2 billió dollár, ami

a világ negyedik legnagyobb vállalatává tenné az Apple, a Microsoft és a Saudi Aramco után.

Az Nvidia jövője: ezek a legfontosabb kockázatok

A legnagyobb kérdés persze a hogyan tovább. Az elemzői várakozás az októberben záródó harmadik negyedévre 12,59 milliárd dolláros forgalom – de azért akadnak kockázatok is.

Ellátásilánc-probléma. Májusban ugyan azt közölték, hogy felkészültek arra, hogy az év második felében a kereslet bően meghaladhatja majd a kínálatot, a társaság jelenleg nagyon kitett legfontosabb beszállítójának, a tajvani Taiwan Semiconductor Company-nek (TSC). Kérdés, ők tudják-e tartani az ütemet az Nvidia ügyfeleivel. Kína. Az Nvidia szempontjából sem mindegy, hogy hogyan alakulnak az amerikai exportkorlátozások Kína irányába (a kereskedelmi háború már Trump idejében elindult). Egy lefojtott teljesítményű chipjüket szállíthatják most is, de egy teljes korlátozás akár 400 millió dolláros mínuszt is jelenthet a bevételben egyetlen negyedévre vetítve. Az adatközpontokba szánt chipek 20-25%-a mehet Kínába az Nvidiától, a Biden-kabinet pedig fontolgatja, hogy a mostaninál is szigorúbb lenne a chipexportban.

The post Komoly teszt jön azoknak, akik a mesterséges intelligenciára fogadtak appeared first on Forbes.hu.