:

Így töltsd az augusztus 20-át tűzijáték nélkül

Így töltsd az augusztus 20-át tűzijáték nélkül

Az államalapítás ünnepének nem feltétlenül kell a tűzijátékról szólnia. Idén is összegyűjtöttük a környezetbarát és izgalmas alternatívákat azoknak, akik valami különlegesebb időtöltésre vágynak.

A tűzijátékkal kapcsolatos ellenérzéseimet tavaly hosszasan ecseteltem, így most megspórolnám, de idén sem lett kevesebb ellenzője a monumentális és viszonylag drága állami tűzijátéknak. Nemcsak a tűzijáték, hanem a Szent István napi rendezvénysorozat is visszatér.

A szervezés tavalyi költsége a becslések szerint nettó 10 milliárd forint körül alakult, az Átlátszó pedig arról írt, hogy a tűzijáték és az azzal kapcsolatos szervezési és biztonsági feladatok költségei körülbelül 3,2 milliárd forintnál álltak meg. (A tűzijáték a fővárosban van, de azt az állam szervezi és fizeti.) Idén hasonló méretű költségvetéssel tervez az állam a fővárosi rendezvények esetében. Csak a fővároson belül 75 közterületre tart igényt az állam, amiért a főváros egy forintot sem kap.

Érdemes röviden megemlíteni, hogy habár a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2023. júliusban a fogyasztói árak átlagosan 17,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, addig a Szent István-napi rendezvényeken 350 forintot kell majd fizetni egy korsó sörért.

Élet a tűzijátékon kívül

Összeszedtünk pár rendhagyó opciót a fővároson belül és kívül azoknak, akik idén is kiszakadnának a népi játékok – állatkert és állatsimogató – ünnepi felvonulás tűzijátékkal hármasból.

Szabadulószoba az Országos Széchényi Könyvtárban

Szabadulószoba egy könyvtárban? Magyarország nemzeti könyvtára a Múzeumok Éjszakája után augusztus 20-án is várja az érdeklődőket. Ezen felül lesz még filmvetítés és mindenféle kézműves foglalkozás a kisebbeknek, valamint a könyvtár titkos zugaiba is indul tárlatvezetés, érdemes minél hamarabb jelentkezni, mivel csak korlátozott számban tudnak látogatókat fogadni.

Hol: Országos Széchényi KönyvtárMikor: augusztus 20-án egész nap

Termelői piac Ferencvárosban

A Pancs gasztropiac megszokott helyén, az Élesztőház udvarán a klasszikus piaci termékektől egészen a vegán alternatívákig mindent finomságot be lehet szerezni az esti ünnepléshez.

Hol: Budapest, IX. kerület Tűzoltó utca 22. (Élesztőház udvara)Mikor: augusztus 20., 9 és 14 óra között Több ebből Így töltsd az augusztus 20-át tűzijáték nélkül Technológiai cégek a kormánykritikus tiltakozások élén. Hogy is van ez?

A budapesti Chinatown

Nem kifejezetten ünnepi, de Jegenye utcai ázsiai street food piac már csak bő egy hétig tart nyitva éjszakánként. Tizenhat vendéglátóegység ételei, köztük dim sum, rizstészta tekercs, kínai palacsinta vagy curry közül is lehet választani.

Hol: Budapest, Jegenye u. 30, udvaron, a Wan Hao Étterem mellettMikor: minden este, 17 és 23 óra között

Régi klasszikus: a múzeum

Több hazai múzeumhoz hasonlóan a Ludwig is ingyenesen látogatható a nemzeti ünnep alkalmából. A Cukiság Faktor című, júniusban nyílt kiállításon többek között a 30 sikeres magyar 30 alatti listánkon szereplő Bozó Szabolcs alkotásait is megtalálhatjuk. De jó szívvel tudjuk ajánlani a Robert Capa életéről szóló kiállítást is, ami viszont csak szombaton várja a látogatókat.

Fontos: ha tehetitek, a Ludwigot gyalog vagy tömegközlekedéssel közelítsétek meg, mivel az Atlétikai Világbajnokság miatt több helyen útlezárással, forgalomeltereléssel kell számolni.

„Híres lettem, mert a fényképezőgép, amit a fejem fölött tartottam, megörökített egy embert, amint éppen lövést kap” – megnéztük a Capa-kiállítást

Jankovics Marcell: Fehérlófia

Jankovics klasszikusa egészen más élményt nyújt a laptopon és a mozivásznon. Most megnyílt a lehetőség az utóbbira, nem érdemes kihagyni.

Hol: Bem MoziMikor: augusztus 20. 17 óra

Atlétikai világbajnokság

Hosszú huza-vona után szombaton startol a világbajnokság, többek között magyar versenyzőkkel is. Vasárnap akár már egy döntőt is el lehet elcsípni.

Hol: Nemzeti Atlétikai KözpontMikor: augusztus 19-27. Atlétikai Központ: nem nagyon akar fizetni Budapestnek a kormány

Elektronikus zenei buli a Festetics-kastélyban

Több dj-vel és hajnalig tartó bulival várja az érdeklődőket az Electric Garden, a Dégen található, festői szépségű Festetics-kastély angolkertjében. A belépőjegy borsos, de a zene és a látvány remélhetőleg kárpótolni fog.

Hol: Dég, Festetics-kastélyMikor: augusztus 19. 14 órától

Tűzijáték helyett fényszínház és lángshow

Idén ugyancsak nem lesz a tűzijáték több nagy hazai településen sem, kimarad a puffogtatásból többek között Miskolc, Pécs, Debrecen és Győr is. A tavalyi gyűjtéshez képest eggyel kevesebb helyen, de még így is egész szép számmal szerveznek tűzijáték helyett olcsóbb és/vagy a környezetre nem ártalmas alternatívaként hasonlóan látványos programot a népszerű balatoni települések.

Balatoni szabadtéri helyszínek, tűzijáték nélkül:

Balatonalmádi – tűztáncosok, tűzforgatók 21 órátólBalatonfűzfő – tűzzsonglőrök, víz- és fényjáték 21:30-tól Balatonkenese – vízi fényjáték és lángshow 21 órától, előtte koncertekBalatonszepezd – napközben zsíros kenyér parti, 21 órától tűzzsonglőrök Balatonudvari – zenés fényjáték 21 órátólHévíz – fényjáték 22 órátólTihany – fényszínház 21:15-től

The post Így töltsd az augusztus 20-át tűzijáték nélkül appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés