:

Amatőr focista volt, most szállodatulajdonos: új csillag a kormányközeli vállalkozók között

Amatőr focista volt, most szállodatulajdonos: új csillag a kormányközeli vállalkozók között

Sáfrány Tamás luxusszállodáját hirdeti az Origo, a Magyar Nemzet és a Magyar Építők is. De ki ő és miért kapott nyolcmilliárd forintot?

Sok sikersztori indul úgy a Forbes.hu-n, hogy az alapítók egy-egy jó ötlettel házalnak néhány millió forint támogatásért, amit nagy nehezen megkapnak. Arra viszont kevés példát találunk, hogy valaki rögtön az első cégéhez nyolcmilliárd forint állami támogatást kap. Sáfrány Tamásnak ez sikerült, ebből nyitotta meg májusban a Sirius Hotelt Keszthelyen.

Nem mondhatni, hogy 2020 a turizmus éve volt. A Magyar Turisztikai Ügynökség viszont 83 milliárd forintot osztott szét abban az időszakban. Az ügynökség vezetője, Guller Zoltán egymaga döntött a kedvezményezettekről, amik között ott volt Csányi Sándor, Garancsi István és Hernádi Zsolt közös cége is – írja a G7.

Üzlet Bánáti Anna 3 perc olvasás
Tiborcz-közeli magántőkealap száll be a Meki-vezér szállodaprojektjébe
Üzlet Vaszkó Iván 3 perc olvasás
Ekkora veszteséget termelnek Tiborcz István ötcsillagos luxusszállói

A legszerencsésebbnek az Adventor Hotel Kft. bizonyult, amelyet egy nappal a pályázat meghirdetése előtt alapított az akkor 31 éves Sáfrány Tamás. Az ifjú titán már akkor rendelkezhetett a pályázathoz szükséges hárommilliárd forintos önerővel, ezért

elnyerte a nyolcmilliárd forintos állami támogatást.

A pályázat lezárása után jött a fordulat: Szíjj László 50 százalékos részesedést szerzett az Adventorban a Themis Magántőkealapon keresztül. Sáfrány számára nem volt ismeretlen a milliárdos, hiszen korábban a Duna Aszfaltnál dolgozott számviteli ügyintézőként. 2005 és 2010 között pedig a Tiszakécskében játszott amatőr labdarúgóként.

A félig az ő tulajdonában maradt Adventor kezén van a 128 szobás keszthelyi Sirius Hotel, a soproni Fagus Hotel Conference & Spa és a bükfürdői Greenfield Hotel Golf & Spa is.

The post Amatőr focista volt, most szállodatulajdonos: új csillag a kormányközeli vállalkozók között appeared first on Forbes.hu.