:

Új tulajdonos a Yettelben. Ezt lehet tudni eddig a hatalmas üzletről

Új tulajdonos a Yettelben. Ezt lehet tudni eddig a hatalmas üzletről

Négy ország telekommunikációs cégében szerez többségi részesedést az e&, köztük a Yettel Magyarországban is.

Az e& – jelenleg Emirates, korábban Etisalat – néven működő vállalat kezébe kerül a magyar piacon működő Yettel többségi tulajdonrésze. Az e& nem csak a magyarországi vállalat többségét veszi meg a cseh székhelyű PPF-től, hanem a szlovákiai, szerbiai és bulgáriai érdekeltségekben is többségi tulajdonos lesz. Az Abu Dhabiban működő vállalat tulajdonrésze 50 százalék + 1 részvény lesz, a tranzakció pedig 2,15 milliárd euró (823 milliárd forint).

Jó üzletet kötöttek

A PPF a régiós Telenor (ma Yettel) cégeit öt évvel ezelőtt 2,8 milliárd euróért vette meg, a montenegróit pedig már értékesítette a csomagból (a 4ig-nek) és a magyar leány 25 százalékát is elég magas áron adta el az államnak. Vagyis jó üzletet kötöttek, bár két éve még nem akarták eladni a céget. A szektorból nem vonulnak ki, de a befektetésükön hozamot realizáltak egy különösen nehéz év után.

Interjú Knittel Martin 11 perc olvasás
Yettel-vezér: Nem élünk vissza a magas inflációval. Miért épp tavaly lett volna extra profitunk?
Pénz Zsiborás Gergő 3 perc olvasás
Váratlan bejelentés: Jászai Gellért még nagyobbat harap a Vodafone-ból

A felhasználóknak ez nem jelent érzékelhető változást: a magyar, a szerb és a bolgár szolgáltató továbbra is Yettel marad, Szlovákiában pedig O2 néven működik tovább. A tranzakcióval járó papírmunka legkésőbb 2024 első negyedévében lezárul.

Extraprofitadó és fejcsere

A PPF-csoport 2018-ban vásárolta meg a Telenor kelet-közép-európai érdekeltségeit. 2022 márciusáig Telenor néven működtették tovább a szolgáltatót, ekkor váltottak a jelenlegi névre (lejárt a névhasználati jog). A Yettel Magyarország vezérigazgatóját, Peter Gazikot júniusi interjúnkban erről és a tulajdonosi szerkezet megváltozásáról is kérdeztük.

A Yettel Magyarország bevétele tavaly először átlépte a 200 milliárd forintot, mégsem zártak jó évet.

Az extraprofitadó miatt ugyanis érzékelhetően nőttek a kiadásaik.

A szolgáltatásokat azonban így is tudták diverzifikálni, tavaly elsőként ők indították el Magyarországon az 5G-alapú, lakossági ügyfeleknek szóló vezeték nélküli internetszolgáltatást.

A magyar Yettelnél a tulajdonosi szerkezetben és a felsővezetők között is több változás történt az elmúlt időszakban.

A 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária március 20-án jelentette be, hogy kiszáll a Yettelből. A PPF-ben még 2019-ben vásárolt 25 százalékos tulajdonrészüket elcserélték az állami befektetőcég, a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-vel a Vodafone Magyarország 19,5 százalékos tulajdonrészére. Az Antenna Hungária főtulajdonosa ugyanis a 4ig csoport lett, amely az állammal együtt vásárolta fel a magyar Vodafone-t. A részvénycserével egyrészt a tulajdonosi struktúra egyszerűbb lett, az állam közvetlenül lett kisebbségi tulajdonos a Yettelben. Másrészt Jászai Gellért tovább tudta növelni érdekeltségét a Vodafone-ban. (Ennek részleteiről itt írtunk.)

A mostani tranzakció a cseh többségi tulajdonos részesedését érinti, a PPF ad el részvényeket.

Ami a vezetőséget illeti, négy és fél év után felállt a kereskedelmi igazgatói székből Mohamed El Sayad, a helyére Nemanja Zilovic került. Április elsejétől pedig a kereskedelmi divízióban kettő, a technikai divízióban egy új igazgatót neveztek ki.

The post Új tulajdonos a Yettelben. Ezt lehet tudni eddig a hatalmas üzletről appeared first on Forbes.hu.